Koira ruokakaupassa
20.8.2020 Laura Manninen

Hypokoiran käytöskokeesta kauppakeskukseen

Inton taivalta hypokoiraksi seuranneet kenties muistavat, että kymmenkohtainen käytöskoe jännitti etukäteen kovasti. Korona siirsi koitoksen kesäkuulta elokuulle, joten saimme hieman lisää harjoitusaikaa. Into läpäisi tulikokeen ja sai hienot harjoitusliivit!

Hinkkasimme käytöskokeen tehtäviä koko pitkän kevään. Järjestimme myös yhteisiä treenejä muiden hypokoirakokelaiden kanssa, turvavälit muistaen. Heinäkuisessa kenraaliharjoituksessa Into pummasi kahdessa kohdassa. Luoksetulossa Into otti varaslähdön eikä maahanmeno maistunut, koska kenttä oli rankkasateen jäljiltä litimärkä. Kesällä keskityimme erityisesti näihin kohtiin. Käytin hyväkseni jokaisen sateen ja kostean nurmikon, luoksetuloa harjoittelimme päivittäin osana lenkkejä.

Elokuisena koepäivänä jäljellä oli käytöskokeen lisäksi minulle teoriakoe ja Intolle hypohajun ilmaisutesti eli lapputesti. Se ei minua huolettanut, sillä Into on pitkin kesää ilmaissut matalia sokereita ja nopeita laskuja yhä luotettavammin. Käytöskoe tuntui summaavan koko vuoden kestäneen harjoittelun, ottavan mittaa koirasta mutta etenkin omistajasta.

Käytöskokeen tarkoitus on varmistaa, että koira selviää tavallisista arjen tilanteista turvallisesti. Osiot ovat:

  • Tuomari lähestyy koirakkoa ja ojentaa lomakkeen. Koira odottaa sivulla, kun omistaja täyttää lomakkeen, eikä pyri tervehtimään tuomaria.
  •  Koira istuu rauhallisesti aloillaan, kun tuomari lukee koiran mikrosirun.
  •  Koira istuu rauhallisesti aloillaan, kun tuomari koskee koiran tassuja ja korvia.
  •  L- rata: koira seuraa hihna löysällä omistajaa, ohittaa ruokakupin, istuu automaattisesti ihmisen pysähtyessä ja menee maahan pyynnöstä.
  •  Koirakon ohittaminen: koira istuu toisen koirakon kohdalla sivulle ja odottaa, kun ihmiset tervehtivät toisiaan.
  •  Vieraan kohtaaminen: koira istuu sivulle ja odottaa, kun ihmiset tervehtivät toisiaan. Vieras laittaa laukun maahan. Koira ei pyri laukulle eikä tervehtimään vierasta.
  •  Luoksetulo: koira jää odottamaan paikalleen, omistaja kävelee 15 metrin päähän ja kutsuu koiraa. Koira tulee suoraviivaisesti luo häiriön ohi.
  •  Odottaminen: koira odottaa vieraan ihmisen kanssa omistajaa 2 minuuttia ja pysyy rauhallisena.
  • Tehtävästä vapauttaminen: Omistaja vapauttaa koiran nuuskimaan tien viertä. Koira palaa pyynnöstä seuraamaan.
  • Häiriön ohittaminen: koirakkoa vastaan tulee yllättävä menopeli, esim. rollaattori. Koira seuraa rauhallisesti, ohittaa häiriön ja pysyy rauhallisena, kun selän takaa kuuluu äkillinen kolahdus.

Into selvisi kaikista osioista ensimmäisellä yrittämällä. Maahanmenossa peppu jäi ensin ylös, mutta onneksi vain hetkeksi. Myös lapputesti sujui alle kolmessa minuutissa, kun aikaa oli viisitoista minuuttia. Ja minäkin sain puhtaat paperit teoriakokeesta.

Kaikki koulutuksen osatavoitteet on nyt suoritettu. Vuoden ahkera harjoittelu kantoi hedelmää, hössöntössöstä pennusta kasvoi kuuntelevainen kumppani – jääkaapissa oli Intolle maksalaatikkoa ja minulle kuohuvaa odottamassa tätä juhlahetkeä!

Into sai hypokoiran harjoitusliivit, joiden turvin pääsemme toivottavasti harjoittelemaan tositilanteissa. Seuraava etappi viralliseksi hypokoiraksi on näyttökoe, joka suoritetaan oikeassa ympäristössä, yleensä kauppakeskuksessa. Eli nyt ryhdymme siirtämään harjoituskentällä sujuvia asioita vaativampiin ympäristöihin. Näyttökokeen voi suorittaa aikaisintaan puolen vuoden kuluttua. Myös lapputreenit jatkuvat, mielellään päivittäin, jotta hypojen ilmaiseminen saisi varmuutta.

Vaikka kouluttaminen on vaatinut ja vaatii yhä työtä, prosessiin ryhtyminen ei ole missään vaiheessa harmittanut. Intosta on jo paljon iloa hypojen ilmaisussa. Sataprosenttista ilmaiseminen ei vielä ole, esimerkiksi öisin Into mieluummin nukkuu, mutta Into nappasi kesällä monta nopeaa laskua, joissa sensori ei pysynyt perässä. Kaupan päälle olen saanut hyvin käyttäytyvän koiran.

Into taimikaupassa hypokoiran koulutusliivit yllä

Ykköstyyppi taaperosta. Viestinnän ammattilainen, kirjailija, salibandyhöntsääjä ja hypokoirakokelas Inton onnellinen omistaja.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: