9.6.2020 Laura Manninen

Käytöstreeniä koronan varjossa

Hypokoiran käytöskokeen piti alkuperäisen aikataulun mukaan olla viime viikolla. Korona on kuitenkin tehnyt Intosta etäkoululaisen ja siirtänyt kokeen elokuulle. Into on onneksi edistynyt hienosti käytösharjoituksissa.

Hypokoiran käytöskokeessa on kymmenen kohtaa, joilla mitataan koiran yhteiskuntakelpoisuutta. Hypokoira kun pääsee moneen paikkaan, johon muilla koirilla ei ole asiaa.

Koulutus on korona-aikana edennyt kahden viikon haasteiden avulla. Saamme treenattavaksi kerrallaan yhden kohdan, johon keskitymme pari viikkoa. Videoimme suorituksia, lähetämme ne yhteiseen Facebook-ryhmään ja saamme sekä annamme palautetta.

Ensimmäiseksi harjoiteltiin L-rataa. Siinä koiran tulee seurata L:n muotoisella radalla yhteensä 80 metriä hihna löysällä kulkien. Matkalla on häiriönä tyhjä ruokakuppi. Kun ihminen pysähtyy, koiran pitää istua ilman komentoa ja mennä maahan pyynnöstä. Vasta radan lopussa koiran saa palkita. Aluksi matka tuntui todella pitkältä, mutta lukuisat toistot tekivät ihmeitä ja Into oppi homman hienosti.

Mikä parasta, Into siirsi hiekkakentällä oppimansa myös tositilanteeseen. Kävimme noin kolmen kuukauden koronatauon jälkeen ihmisten ilmoilla, puutarhakaupassa. Aiemmin Into sekoili ja kiskoi kaupoissa, mutta nyt koira otti itse katsekontaktia ja tepsutti ylväästi sivulla. Olin ylpeä ja huojentunut, sillä pelkäsin koronakaranteenin tuoneen takapakkia. Kävikin päinvastoin.

L-radan jälkeen olemme harjoitelleet luoksetuloa erilaisilla häiriöillä ja sitä, että vieras ihminen saa tarkistaa tassut ja korvat koiran istuessa kauniisti aloillaan.

Into tuli meille noin vuosi sitten. Siinä ajassa hössöntössö pentu on oppinut positiivisen vahvistamisen keinoin eli palkitsemalla ja kehumalla monia asioita. Into osaa:

 • tunnistaa ja ilmaista matalan verensokerin
 • noutaa pillimehun
 • kulkea kauniisti hihnassa ja ohittaa koiria
 • istua sivulle ihmisen pysähtyessä
 • ottaa pyynnöstä katsekontaktin
 • tulla kutsusta luo häiriöiden ohi
 • mennä käskystä omalle paikalle
 • keskeyttää pyynnöstä puuhansa.

Aivan kaikkea Into ei ole vielä oppinut. Into ei osaa:

 • ilmaista matalia verensokereita yöllä
 • olla haukkumatta pihan ohittavia epäilyttäviä vieraita
 • olla kerjäämättä ruokaa pöydästä (vaikka ei ole annettu)
 • olla varastamatta tavaroita – Intosta on hauskaa anastaa kenkä tai puutarhakäsine ja juosta ympäri pihaa saalis suussaan.

Jos Into läpäisee elokuussa käytöskokeen, saamme harjoitusliivit. Niiden turvin koira saa entistä enemmän harjoitusta hypokoiran loppukokeeseen, joka järjestetään puolen vuoden seurantajakson jälkeen tyypillisesti ostoskeskuksessa. Pitäkää meille elokuussa peukut pystyssä!

Ykköstyyppi taaperosta. Viestinnän ammattilainen, kirjailija, salibandyhöntsääjä ja hypokoirakokelas Inton onnellinen omistaja.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: