JuuTuupit apuna
YouTube on Googlen netissä toimiva videopalvelu. YouTubessa käyttäjä voi lisätä omia videoita tai katsoa sekä ladata muiden käyttäjien lisäämiä videoita. Sivusto on startannut helmikuussa 2005 ja on netin suosituin suoratoistopalvelu. YouTubeen ladataan joka minuutti 100 tuntia videosisältöä, eli yhdessä vuorokaudessa sisältöä ladataan yli 16 vuoden edestä. Päivittäin palvelussa katsotaan yli neljä miljardia videota ja kuukaudessa YouTubessa käy yli miljardi erillistä käyttäjää. Suomessa YouTube on neljänneksi suosituin nettisivusto.
Video on nykypäivän informaatiokanava
Videota voi kuvata ja äänittää tänä päivänä helposti älykännyköillä, tableteilla, läppärien omilla kameroilla puhumattakaan järjestelmäkameroista, pokkareista tai videokameroista. Amatööritkin osaavat tehdä videoita ja saada helposti viestinsä perille. Harjaantumisen myötä myös vaatimustaso kasvaa, jolloin ennakkosuunnittelu nousee arvoonsa. Monesti kuitenkin idea hyvästä aiheesta on parasta videon antia. Työväenopiston videoblogikurssilla korostui äänimaailman suuri merkitys. Turha melu häiritsee monia videoita.
Jos videoiden tekeminen kiinnostaa sinua, niin kannattaa hyödyntää ilmaista YouTubea videoiden esityskanavana ja muokkauspaikkana. Videokuvan käsittelyyn löytyy runsaasti hyödyllisiä työkaluja ja äänivalikosta löytyy laillista musiikkia videoihisi. Videon voi tekstittää ja sitä voi jopa leikata. Luonnollisesti voit jakaa videosi myös sähköpostissa tai Facebookissa. Avaat vain tilin YouTubeen ja luot sinne oman kanavan.
Paljonko deevideoita oikein on?
Hakutoiminto on googlemaisen erinomainen. Tässä muutamia hakujani jokin aika sitten:
Diabetes 1,6 miljoonaa videota, T1D 7040 kpl, Accu-Chek Combo 2040 kpl, Inspis-kanava 45 kpl ja Diabetesliitto 21 kpl.
Eli videoita on ja paljon. Erityisesti uuden insuliinipumpun käyttäjiä neuvoisin hakemaan käyttöohjeita ja neuvoja videorintamalta. Insinöörimäiset käsikirjat eivät monesti vastaa pumpunkäyttäjien tarpeisiin ja aina ei deehoitaja ole niin helposti apuna kuin videot. Inspis-kanavaa kannattaa myös seurata. Kanavan tilaajat voivat saada YouTubelta sähköpostin sosiaalisen verkoston kansioon viestin uuden Inspis-videon ilmestymisestä. Palvelu myös kertoo, kuinka monta kertaa videota on näytetty. Esimerkiksi Inspiksen videot: ”Hypoeväiden makutesti” 623 näyttökertaa ja ”5 asiaa, jotka diabetes on opettanut minulle” 1072 näyttökertaa.
Osaatko hyödyntää juutuuppeja omahoidossasi?
Kysyin aikuisten Facebook-ryhmässä, miten hyödynnät YouTube-videoita omahoidossasi? Noin kuudestakymmenestä vastaajasta vain kolme käytti aktiivisesti ja viisi jonkin verran. Eli tämä ”hoitomuoto” on meille vielä aika uusi ja ihmeellinen. Vain ensimmäiset pioneerit ovat löytäneet deevideot. Tosiasiassa videoita varmaan netinkäyttäjät katselevat lähinnä toisilla rintamilla eli Facebookin kautta.
Kerro tämän kirjoituksen kommenttiosiossa, minkälaisia hyviä deevideoita Sinä olet löytänyt?
Ja vielä malliksi yksi nuorten tekemä video Näyttelijä Essi Hellénin haastattelu
Alussa kuvakaappaus YouTubesta: Kanyylin vaihto Accu-Chek Spirit Combo pumppuilijalla