12.10.2016 Anssi Lehto

Ethän jää yksin diabeteksen kanssa

Jo yli miljoona suomalaista asuu yksin. Määrä on kasvanut huimasti 1990-luvun alusta. Ilmiötä selitetään muun muassa aikaisemmalla itsenäistymisellä, avioerojen lisääntymisellä ja eliniän pidentymisellä. Helsingissä yksin asuvia on nykyisin jo kolmannes aikuisväestöstä. Varsinkin yksin asuvan diabeetikon on hoidettava itseään erittäin huolellisesti, koska esimerkiksi pahoissa hypoissa apu voi olla vaikeasti saatavilla. Muita hyvään hoitoon liittyviä riskitekijöitä voivat olla ylipaino, päihdeongelma, liikkumattomuus ja erityisesti yksinäisyys.

”Yksinäisyydellä tarkoitetaan yksin olemisen kokemusta, joka ei ole vapaaehtoista. Yksinäisyyttä ei tule sekoittaa yksin olemiseen tai yksin asumiseen. Yksinäisyys on negatiivinen ja ahdistava tunnetilana, jossa henkilö kaipaa muiden seuraa, huomiota ja hyväksyntää. Yksinäisyyden käsite riippuu sen kokijasta. Yksinäisyys voi olla lyhytkestoista tai lähes koko elämän mittainen tunnetila. Yksinäisyys on siis ilmiö, joka sinällään ei ole psyykkistä häiriötä, psyykkistä pahoinvointia eikä poikkeavaa käyttäytymistä. Täten sitä ei luokitella virallisesti hoidettavaksi vaivaksi. Yksinäisyys ei myöskään ole sama kuin masennus, vaikka niillä on usein yhteyttä toisiinsa. Koska yksinäisyys usein katsotaan omaksi syyksi tai asiaksi, johon muut eivät voi vaikuttaa, on se usein varsin vaiettu puheenaihe. Lisäksi yksinäisellä ihmisellä ei aina ole ihmistä jolle puhua, eikä yksinäisyys usein näy ulkopuoliselle.” (Wikipedia)

Ongelmiisi löytyy paljon apua, jos vain itse haluat

Ammattiapua saat omasta hoitopaikastasi, jota kannattaa hyödyntää mahdollisimman kattavasti. Diabeteksen 24/7-hoito ja sen kanssa eläminen ei ole yksinkertaista, eikä hoitoväsymys tule vain heikoille ihmisille. Kun diabeteksen hoitaminen alkaa tuntua kohtuuttoman kuormittavalta ja raskaalta, kannattaa asia ottaa puheeksi hoitopaikassasi. Netti on tullut jo monessa käänteessä helpottamaan viestintää. Esimerkiksi tarviketilaukset hoituvat mukavasti sähköitse ja monesti pystyt noutamaan ne jo laatikkopostistasi.

Paikalliset diabetesyhdistykset tarjoavat kohtaamisen mahdollisuuksia ja koulutuksia eri elämäntilanteissa oleville diabeetikoille. Kun tulet mukaan, et jää diabeteksesi kanssa yksin. Diabetesyhdistys on hyvä linkki sinun, diabeteksen ja Diabetesliiton välillä. Liittoon kuuluu 105 eri puolilla Suomea toimivaa yhdistystä ja  kolme valtakunnallista yhdistystä. Jäsenyhdistysten noin 57 000 jäsentä ovat samalla myös Diabetesliiton jäseniä. Jäsenmaksut ovat 10-25 euroa vuodessa. Vuoden 2016 alusta lukien valtakunnallinen Diabetesseura Plasma hyväksyttiin liiton yhdistykseksi palvellen aikuisia ykköstyypin netinkäyttäjiä. Suositussa Inspiksessä on paljon tarinoita ja videoita nuorille.

Kohtauspaikka on diabeteksesta kiinnostuneille tarkoitettu nettifoorumi. Kohtauspaikalle ovat tervetulleita diabeetikot, heidän läheisensä ja diabeteksen kanssa tekemisissä olevat ammattilaiset. Kohtauspaikkaa ei voi käyttää korvaamaan terveydenhuollon ammattilaisten tarjoamia palveluja.

Facebookin runsaasta ryhmätarjonnasta löydät varmasti sinulle sopivan porukan. Sieltä saat nopeasti vertaistukea pulmiisi. Monissa ryhmissä järjestetään myös tapaamisia. Erityisesti tällainen suuri, yli 1700 jäsenen ryhmä on Ykköstyypin diabetes aikuiset, jonka ylläpitäjät palkittiin Diabetesliiton toimesta 2015.  Vallankumouksellinen Libre on saanut aikaan nopeasti kasvavan ryhmän FreeStyle Libre -käyttäjät. Facebookin haku toimii hyvin. Sinne kannattaa kirjoittaa esimerkiksi diabetes tai insuliinipumppu, niin pääset katselemaan, mitä kaikkea on tarjolla.

Chatiin! Sen tarkoituksena on tuoda yhteen eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia diabeetikoita ja heidän läheisiään. Diabetes Chatin koti on Tukinetin sivustolla osoitteessa tukinet.net . Tukinet on useiden järjestöjen yhteinen juttelualusta, Diabetesliitto ja Yksi elämä ovat mukana siellä toukokuusta 2017 alkaen. Keskustelua Diabetes Chatissa käydään anonyymisti nimimerkeillä…

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: