1.10.2017 Reija Helkkula

Seitsemän diabetestunnetta

Diabetes vaikuttaa mielialaan ja mieliala vaikuttaa diabetekseen. Eipä liene ihme, että tunteet eivät ole sellaisenaan tuttuja muille kuin itselleni ja ehkä toisille diabeetikoille. Listasin alle seitsemän diabetestunnetta ja kuvailin hieman tilanteita, jolloin niitä kenties voi tunnistaa olossaan. Listaa saa vapaasti jatkaa.

Diabetesraivo

Tämä kehittyy, kun taistelee päivittäin pitääkseen verensokeriarvot mahdollisimman tasaisina eli ”hyvinä”. Oikeasti tässä on tuomittu epäonnistumaan lähes sadan prosentin varmuudella. Koen punahehkuista diabetesraivoa aina aamuisin, kun mittauslaitteessa lukeva arvo ylittää sallitut rajat. Ennen lukeman ilmestymistä uskon aina ihmeeseen. Toinen varmaa diabetesraivoa aiheuttava asia on matala verensokeriarvo noin tuntia ennen seuraavaa ruokailua tai liian korkea arvo mitattuna juuri ennen isompaa ruokailua kuten päivällistä.

Diabeteskapinallisuus

Tämä tunnetila huvittaa itseäni eniten. Ehkä siksi, koska niskurointini on hävyttömän pientä eikä sitä liene oikeasti tarpeen edes kutsua aidoksi kapinoinniksi. Yleensä koen kapinoivani, kun toimin tarkoituksella vastoin hoitopaikalta saatuja ohjeita. Lapsellistahan se on ja saattaa kostautua omaan nilkkaan, mutta se: ”Hähää, enpäs tehnytkään noin!”, voi satunnaisesti tuntua todella palkitsevalta.

Diabetesnöyryytys

Voit varmasti kuvitella sitä nolouden määrää, kun joku älypää kutsuu paikalle virkavallan edustajan, koska epäilee insuliinikynällä pistäjää huumeiden käytöstä. Voisit myös sukeltaa neuvotteluhuoneen pöydän alle tajutessasi, että verenvuoto ei sittenkään tyrehtynyt sormesta, josta ennen palaveria mittasit verensokerin. Tai se kun joudut selittämään epäuskoiselle työkaverille, ettei terveellinen ruokavalio paranna sinun diabetestasi, vaikka se olisi muuttanut suunnan hänen miehensä veljen elämässä.

Diabetesväsymys

Nostakaa käsi ylös nyt! Luultavasti kaikki diabeetikot tietävät tämän tunteen. Sen olon, kun on hoidettava, vaikkei jaksaisi, haluaisi tai kykenisi. Tämä tunne on jatkuvasti läsnä diabeetikon arjessa. Toiset päivät ovat parempia kuin toiset, mutta taustalla häälyy aina tämä väsymyksen tunne.

Diabetesyksinäisyys

Vaikka vertaistuki on voimaa, lähiomaisesi intohimoisen avuliaita ja hoitohenkilökunta olisi hyvänä tukena, olet tosiasiassa aina yksin. Päivittäin pitää tehdä lukemattomia hoitopäätöksiä, joihin ohjeena ovat vain karkeat suuntaviivat. Mielestäni yksinäisyys on diabetestunteista musertavin.

Diabetespelko

Lähes kaikki diabeetikot pelkäävät jotain sairauteen liittyvää asiaa tai tilannetta. Omat diabetespelkoni piiloutuvat todella hyvin, enkä niitä aina osaa muille edes selittää. Pelkoa voi tuntea siitä, että seuraava hypoglykemia on viimeinen tai siitä, että sokeutuu vuosien kuluttua erinomaisesta omahoidostaan huolimatta. Pelko voi toisinaan olla positiivinen voima, mutta yhdessä diabetesyksinäisyyden kanssa se lisää diabetesväsymystä.

Diabetesilo

Vain toinen diabeetikko voi ymmärtää sen riemun, minkä kokee onnistuessaan. Kun verensokeri näyttää asettuvan täydellisesti tavoiteltuun arvoon mittaamisen, aterian hiilihydraattien huolellisen arvioimisen, liikunnan vaikutuksen (…ja kuun asennon…) huomioimisen ja insuliinin annostelun jälkeen.  Autuaasti siinä voi hetken nauttia diabetesilon lämmittävästä mielihyvän tunteesta. Todennäköisesti seuraava mittaus tulee aiheuttamaan vähintäänkin lievää diabetesraivoa.

 

Kuvan MAHTI-tunnekortit voit tulostaa itsellesi Kehitysvammaisten Tukiliiton sivuilta.

 

Metsäntuoksuinen koiraharrastaja, jonka perheeseen kuuluu kahdeksan tassua ja neljä jalkaa. Arkena pyöräilen hanatehtaalle, jossa toimin tuotetiedonhallinnan asiantuntijana. Vapaalla ollessa metsästän ja jäljestän bretagnenbassettien kanssa. Jänisjemma-blogiLinkedInPinterestTwitter

Kommentit tähän postaukseen

  1. Marjaana Lammi

    Kiitos kirjoituksestasi, oli ilo sitä lukea ja tuntea että muillakin on joskus hankalaa sokeriton kanssa. ?

    1. Avatar photoReija Helkkula

      Kiitos kommentista, Marjaana! Aikamoista tunnevuoristorataa tämän kanssa temppuilu tuottaa. Tsemppiä sinulle jatkoon!

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: