31.10.2017 Maaret Weide

Puhdas suu ja diabetes kiittää.

Vai onko se toisin päin, että kun diabeteksen hoitotasapaino on hyvä, niin hampaat ja suu kiittävät? Molemmin päin on oikein päin. Kun hampaat ovat kunnossa ja suu muutenkin hyvin hoidettu, niin ientulehduksia ei pääse muodostumaan. Kaikki tulehduksethan vaikuttavat diabeteksen hoitotasapainoon ja verensokereiden tasoon.

Kuinka paljon hampaiden pinnoista on hampaiden väleissä?

Hämmästyin kun hammaslääkärini kertoi 30-35 % hampaiden pinta-alasta olevan hampaiden väleissä. Siksi on tärkeää huolehtia hampaiden pesun lisäksi myös hammasvälien puhdistamisesta. Turhan takia eivät hammaslääkärit muistuta, opeta ja neuvo miten hampaat tulee pestä harjalla, miten käytät sähköhammasharjaa oikein ja tehokkaasti, miten hammasvälit puhdistetaan. Tämä kaikki kuuluu heidän työhönsä ja ennaltaehkäisevään hammashoitoon.

Ennen asia saatettiin kokea noloksi sekä hammaslääkärien että potilaiden puolelta. Kyllähän nyt jokainen hampaansa osaa pestä. Osaatko sinä? Minä olen oppinut paljon uutta vielä tälläkin iällä hammashygieniasta. Nyt viime käynnillä uutta oli tuo prosenttiluku, että 30-35 % hampaiden pinta-alasta on hampaiden väleissä.

Tikulla, hammaslangalla, hammasväliharjalla, kaikki nämä ovat käytössä hammasvälien puhdistuksessa. Tarpeen ovat, sillä hammasharja ja sähköhammasharja eivät yletä hampaiden väleihin varsinkin, kun hammasvälini ovat ahtaat. Siksi tarvitsen oman välineen ja vielä hammasväliharjojakin monta eri kokoa, että kaikki hammasvälit tulisivat puhdistettua.

Se mikä sopii yhdelle ei aina sovi toiselle. Olemme yksilöllisiä tässäkin asiassa. Juttele rohkeasti hammaslääkärisi ja suuhygienistisi kanssa. Kysy mikä on sinulle sopivin tapa puhdistaa myös tuo yli 30 % pintaa hampaistasi, jonne ei hammasharja yllä.

Onko sitten väliä peseekö herättyään hampaat ennen aamupalaa vai aamupalan jälkeen?

Useimmiten pesen aamupalan jälkeen. Tiedän, että hampaat suositellaan pestävän heti herättyä ennen aamupalaa. Yön aikana suuhun kerääntyy bakteereja ja ne on hyvä pestä pois ennen kuin suuhunsa pistää syötävää. Suupöpöjen nieleminen vatsaan kun ei ole sekään hyvä juttu.

Toisaalta taas, jos aamuisin juot tuoremehua niin mehun hapokkuus ja yön aikana suuhun muodostuneet bakteerit voivat aiheuttaa hampaisiin kariesta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja siksipä otan itseäni niskasta kiinni ja alan pesemään hampaani ennen aamupalaa vaikka tuoremehut eivät kuulukaan säännöllisesti aamiaiseeni. Joka aamuinen marja-annos kuitenkin kuuluu ja sen vaikutus on todennäköisesti sama.

Yhtä paljon aikaa siihen aamutoimissa menee missä järjestyksessä asiat hoitaa. Vanhojen tapojen muuttaminen on vain hankalaa.

Karies eli hammaskivi on ikävän näköistä. Ulkonäöllisen haitan lisäksi se aiheuttaa pahaa hajua yhtä lailla kuin ientulehduksetkin. Niihinkin voi itse vaikuttaa hyvällä hammashygienalla ja hampaiden omahoidolla. Säännölliset käynnit hammaslääkärillä ja suuhygienistillä varmistavat, että diabeetikon hampaat ja suu voivat hyvin.

Säännöllisyys tarkoittaa minulle kerran vuodessa hammaslääkärin vastaanotolla käyntiä ja jos vaikka vanha paikka irtoaa tai hampaasta lohkeaa pala tms., niin heti aika vastaanotolle ja hampaan korjaus.

Pitkään jatkunut yhteistyö on kullan arvoista hampaiden hoidossakin. Tuttu hammaslääkäri tietää milloin on aika uusia vanhoja paikkoja ennen niiden omia aikojaan irtoamista ja milloin otetaan hammasröntgen. Tiesithän, että Kela korvaa myös hampaiden hoitokuluja.

Kerrotko sinä hammaslääkärille olevasi diabeetikko?

Minä kerron samalla tavoin kuin muillekin lääkäreille. Kun suu on puhdas, niin diabeteskin voi hyvin. Terve suu, leveämpi hymy.

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Sini

  Hieno kirjoitus ja tärkeitä oivalluksia sinulta itseltäsi! Olet saanut perusteellista hoitoa hammaslääkäriltäsi, mahtava juttu. 🙂

  Mikäli syöt marjat kokonaisina, niin ne (vaikka happamia ovatkin) ovat siinä mielessä parempi kuin pelkkä tuoremehu, sillä mitä tahansa karkeaa ruokaa pureskeltaessa syljen eritys kiihtyy ja sen sisältämät mineraalit auttavat palauttamaan suun pH:n normaalille tasolle happohyökkäyksen jälkeen. Mehu taas kulautetaan vain kurkusta alas, jolloin sylkirauhaset eivät saa samalla tavalla mekaanista ärsykettä aktivoituakseen. Sylki on yksi suun paikallisista puolustustekijöistä. Voit siis pitää marjat hyvillä mielin mukana aamupalalla. Nykyään monet hammastahnatkaan eivät jätä suuhun ikävää makua, kun harjauksen jälkeen syö jotakin.

  Karies ei itse asiassa ole hammaskiveä, vaan kariesbakteerin aiheuttamaa hampaiden reikiintymistä. Hammaskivi taas on suun bakteereiden muodostamaa kovettunutta plakkia eli bakteeripeitettä. Kariesbakteerit kyllä viihtyvät sekä kukoistavat plakin seassa ja siksipä plakki on hyvä saada jokaiselta pinnalta pois, myös hammasväleistä. Plakki ja hammaskivi tulehduttavat myös ikeniä, jolloin suussa voi esiintyä mainitsemaasi pahaa hajua, mutta myös verenvuotoa vaikkapa hampaita harjatessa tai langatessa. Verenvuotoa ei kannata säikähtää, vaan puhdistusta kannattaa jatkaa kaikilta pinnoilta hammasvälit mukaan lukien. Ien ei muuten pääse puhdistumaan bakteeripeitteestä ja tervehtymään. Tämän lisäksi on tietysti hyvä tosiaan muistaa säännölliset suunterveystarkastuskäynnit.

  Voi että, voisin kirjoittaa näistä pitkät pätkät, mutta tässä nyt vain pari huomiotani.

  Terveisin,
  Sini, T1D, suuhygienistiopiskelija 🙂

 2. Maaret Weide

  Kiitos Sini, kun lähetit kommenttisi! Annoit täydentävää tietoa kirjoitukseeni. Marjat syön kokonaisina ja sokeroimattomina. En tiennytkään sillä olevan eroa hampaiden kannalta ovatko marjat kokonaisia vai esim. mehuina.

  Nämä ovat tärkeitä asioita, joista pitäisi tietää enemmän. Harmillisen vähän oikeastaan löytyi tietoa. Hammaslääkärini kyllä kertoo ja muistuttaa, mutta tämä ”marjat kokonaisina” oli ihan uutta tietoa.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: