23.1.2016 Maaret Weide

Diabeetikko ortopedin pöydällä

Nollapäivä ja polven tekonivel paikoilleen

Diabeetikolle tehtävä leikkaus vaatii hyvän etukäteisvalmistelun onpa sitten kysymys päiväkirurgisesta, keskisuuresta tai suuresta kirurgisesta toimenpiteestä. Hyvä verensokeritasapaino on tärkein asia. Minun kohdallani painon pudotus, hampaiden hoito ja fyysisen lihaskunnon kehittäminen olivat seuraavat asiat, jotta pääsin ortopedin pöydälle. Kaikki vaikuttavat leikkauksen onnistumiseen ja siitä toipumiseen.

Sanonta ”pojasta polvi paranee” ei oikein sopinut, kun leikkaussali oli täynnä naisenergiaa tai oli siellä miesvoimaakin, kun toinen ortopedi oli mies. Pitäisikö nyt sanoa kuitenkin, että ”naisilta notkeat nivelet”, sillä sehän oli tavoitteena. Aamulla klo 8 olin jo leikkaussalissa. Leikkausta edeltävänä yönä nukuin huonosti, stressihormonit olivat nousseet ja verensokeri korkealla. Otin aamulla pitkävaikutteisen insuliinin ja pienen annoksen pikainsuliinia. Syödä en saanut. Verensokeri laskikin sopivalle tasolle ennen leikkausta ja pysyi siinä reilut kaksi tuntia kestäneen operaation ajan. Leikkaussalihoitaja mittasi antamieni ohjeiden mukaan verensokerini puolen tunnin välein ja itse sanoin tarvitaanko lisäinsuliinia vai mentäisiinkö kohta hypoille, jolloin tarvittaisiinkin sokeritippa. Omalääkärini toteamus, että kirurgisella puolella ei tunneta diabeteksen hoitoa piti paikkansa. Hän oli kehoittanut antamaan itse ohjeet verensokerin mittaamisesta ja verensokerin raja-arvoista. Leikkauksen toteutus puudutuksessa mahdollisti diabetekseni omaseurannan myös operaation aikana.

Heräämössä selkäydinpuudutuksen vaikutus loppui ja tunto jalkoihin palasi. Myös verensokeri nousi aamun tasolle. Mutta mihinkähän verenpaineeni oli jäänyt, kun yläpaine tuppasi olemaan alle 100? Illalla sain kuitenkin jo nousta istumaan ja mennä vessaan kävelytuolin kanssa. Kipulääkkeet auttoivat liikkumisessa ja nukkumisessa. Tärkeää olisi ollut saada verensokeri laskemaan, se vähentäisi komplikaatioriskiä ja nopeuttaisi paranemista.

Ensimmäinen päivä ja kävelyharjoituksia

Potilashuone täyttyi päivän aikana. Uudet tekonivelet ja kipulääkkeet meitä yhdistivät ja kun juttu luisti, niin kivutkin välillä unohtuivat. Minulla alkoivat kävelyharjoitukset. Paino reilusti myös leikatun polven päälle ja kyynärsauvoilla kävelyä opettelemaan.

Verensokeri seilasi omilla teillään pistinpä insuliinia minkä verran tahansa. Yhdessä oman diabeteshoitajani kanssa puhelimessa mietimme minkä verran uskaltaisin lisätä insuliinimäärää. Diabeteksen hoito omaseurannassa jatkui osastolla ollessa. Osaston sairaanhoitaja vain kirjasi tietoihini itse mittaamani verensokeriarvot.

Toinen päivä, korkea verensokeri ja alhainen verenpaine

Nyt olisi ollut mahdollisuus päästä kotiin polven puolesta, mutta verensokeri oli korkealla vaikka pistin jo kolminkertaisia insuliiniannoksia normaaliin nähden. Entäs jo verensokeri romahtaisi yllättäen liian alas? Verenpaine sen sijaan oli edelleen alhainen.

Leikanneen ortopedin kanssa sovimme, että olisin vielä yön yli osastolla.

Kolmas päivä ja kotiutuminen

Aamulla omatoiminen suihkussa käynti ja pukeutuminen onnistuivat. Verensokerikin näytti tasaantumisen merkkejä. Kadonnut ruokahalu ja vatsan toimimattomuus olivat hankalia toipumisen kannalta. Kipulääkkeet vaikuttivat molempiin. Monipuolinen ja proteiinipitoinen ruoka edistäisivät paranemista.

Parin päivän jälkeen aloitin ulkoilun, ensin käynti postilaatikolla riitti. Puoli kilometriä oli jo pitkä matka ja hiki kirposi otsalle.

Verensokerit ja verenpainekin tasoittuivat pikkuhiljaa. Särky oli pidettävä aisoissa kipulääkkeillä. Leikkaushaavan hakaset poistettiin kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Kuusi viikkoa leikkauksesta ja pääsen aloittamaan vesikävelyn. Edessä on pitkä ja sinnikäs kuntoutuminen polven tekonivelleikkauksesta.

Päivä kerrallaan ja askel askeleelta vointini kohenee. Kalpealta kuulemma vielä näytän ja välillä huippaa, kun verenpaine yrittää tippua liian alas. Itse kuvittelen olevani valmis vaikka mihin, mutta ehkä kuitenkin on paras antaa itselleen aikaa toipua ja kuntoutua rauhallisessa tahdissa. Helmikuun lopussa on kävelysauvojen palautus ja ortopedin lopputarkastus.

 

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: