25.12.2015 Anssi Lehto

Pumppu minullekin?

Kirjoitan juuri Sinulle T1D-monipistäjä, joka mietit, miten pärjäisin pumppuhoidon kanssa ja pääsisinkö nykyistä parempaan hoitotasapainoon? Ymmärrän, että monia ihmeellisiä ennakkoluuloja on,  kuten minullakin oli. Yritän selventää näitä asioita käyttämättä lainkaan monipistäjälle outoja pumpputermejä. Niihin voit tutustua kirjoituksen lopussa olevan Diabetesliiton linkin kautta.

Monellako ykköstyypillä on jo pumppu? Facebookin ryhmässä sain 250 vastausta, joiden mukaan 36 prosentilla oli pumppu. Eli reilusti yli puolella on siis monipistoshoito.

Ensikokemukseni ACCU-CHEK -pumpun kanssa

Pari kuukautta on nyt koossa hyvää kokemusta ensimmäisen pumppuni kanssa. Tarvikejakelusta sain pahvilaatikollisen romppeita ja käsikirjoja opiskeltavaksi.  Koulutus tapahtui deehoitajani ja -lääkärini ohjauksessa Peijaksen sairaalan sisätautipoliklinikalla parilla käyntikerralla. HUS-kuntayhtymässä (Helsinki ja Uusimaa) aikuisdiabeetikko saa ainoastaan insuliinipumpun ilman sensoria. Kokeneilla pumppuilijoilla on myöhemmin mahdollisuus saada jatkuvasti verensokeria mittaava pumppu, sillä siinä on entistä enemmän ominaisuuksia ja säätömahdollisuuksia. Peijaksen hoitohenkilökunnalla on asiakaskuntana 150 pumppudiabeetikkoa, joten käytännön kokemusta ja asiantuntemusta löytyy.

Mitä deelääkäri edellyttää, jotta pumpun saa

Yllätyin itsekin, kuinka helppoa lopulta oli saada yhteiskunnan kustantama insuliinipumppu. Tosin byrokratia terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon välillä kestää muutamia kuukausia ennen kuin käytännön toimiin päästään. Päätösvalta on erikoissairaanhoidon deelääkärillä.  Hobis oli minulla vaihdellut monipistoksilla 6,5-6,7 haarukassa, mutta tällä seuranta-arvolla ei ole deelääkärin  kokonaisarvioinnissa suurtakaan merkitystä. Hän edellyttää lähinnä aktiivista verensokerin mittaamista, hyvää omahoitomotivaatiota ja halua opetella uusi hoitomuoto.

Missä ja miten kannan pumppua

Alkuun pidin pumppua taskussa ja yöllä yöpaidan sisällä, mutta aina wc:ssä käynnin aikana pelkäsi pumpun pudottamista. Vyöklipsiä en ole edes kokeillut, vaan koen kuvan mukaisen tarravyön kaikkein mukavimmaksi päivin öin. Saunoessa ja suihkussa jätän luonnollisesti pumpun ja tarravyön pois ja tulppaan ihon läpi menevän tarran (= kanyyli). Tarran (pystymalli, 6 mm) ja pumpun välissä on 60 sentin mittainen kestävä letku, jota en juurikaan vaihda, vaikka jokaisen ihotarran pakkauksessa tulee myös uusi letku.

Vähemmän ja vain yhtä insuliinia

Monipistoshoidossa käytin perusinsuliinina Lantusta 22 yksikköä vuorokaudessa ja ruokainsuliinina Humalogia. Pumpun kanssa käytän vain Humalogia molempiin tarkoituksiin ja perusinsuliinia kuluu 0,6 yksikköä tunnissa eli 14,4 yksikköä vuorokaudessa, siis 35% vähemmän. Eikä ole koskaan vaarana, että insuliinit menisivät sekaisin.

Pumppu siis toimii jatkuvasti tietokonehaimana. Sille annetaan tavoitealue (minulla 6-9 mmol/L), hiilihydraattisuhde (1,5 yks./10 g) ja insuliiniherkkyys (1 yks./3 mmol/L). Määrävälein ja aina ennen ruokailua mittaan normaalisti verensokerin mittarilla, josta on bluetooth-yhteys pumppuun. Mittarin avulla kaukosäädän pumpulle tarvittavat ateria/korjausinsuliinit. Ruokailun yhteydessä käytän vielä 15 minuutin hidastettua insuliinin syöttöä, jotta imeytyminen onnistuisi varmemmin. Näin saan parhaan mahdollisen hoitotasapainon ilman vuoristoratoja. Erityisesti pyrin välttämään hypoja eli mieluummin kympin lukemia kuin alle nelosen (= Deelääkärini ohje).

Enää vain yksi pistos kolmessa päivässä

Tarralinkin vaihdan kolmen päivän välein, koska rasvakudos rupeaa hylkimään muovirakenteista tarrajohdinta. Monipistoshoidossa ihoa piti pistellä samana aikana noin 30 kertaa, nyt yksi kivuton pistos erityisen asettimen avulla. Seinäkalenteriin on kuitenkin syytä laittaa merkinnät tarrojen vaihdosta, jotta rytmi säilyy oikeana. Alla myös video siitä, miten pistät kerran kolmessa päivässä.

———

Toivottavasti hälvensin ennakkoluulojasi. Olen valmis vastaamaan lisäkysymyksiisi, jotka voit esittää alla kommentin muodossa.

Linkki Diabetesliiton infoon insuliinipumpuista
Videolinkki tarralinkin eli cannulan laitto kerran kolmessa päivässä
Inspiksen blogi pumpuista nuorille
Facebookissa ryhmä nimellä Insuliinipumppu ACCU-CHEK -käyttäjät

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: