31.10.2016 Liisa Laitinen

Insuliinipumpun vaihto: Minimed 640G

Loppukesästä perheessä sattui hieman epäonninen uimareissu. Dee-poikamme säikähti rantavedessä soudellessaan äkäisiä pörriäisiä niin kovin, että hyppäsi vaatteet päällä veteen noita vihulaisia karkuun. Onneksi selvisimme tästä episodista pelkällä säikähdyksellä! Tämän extreme-tempun seurauksena Medtronicin Veo -pumppu kastui läpikotaisin ja saimme vaihdossa uudemman version, 640G -mallin. Uusi pumppumalli on ollut nyt käytössä muutaman kuukauden ja ajattelin jakaa kokemuksia vaihdosta tässä blogikirjoituksessani.

Pumppuilua meillä on ollut takana jo useampi vuosi. Sensoroimme Enlite -sensorilla melkeinpä kokoajan. Olemme jo niin tottuneita sensorointiin, että emme kyllä osaisi olla ilman.. Onneksi saamme kokoaikaisen sensoroinnin sairaanhoitopiiriltämme.

Uudessa pumpussa koemme isoimmaksi ja arkea helpoittavimmaksi uudistukseksi sen sisältämän SmartGuard -tekniikan. Tämä tarkoittaa periaatteessa sitä, että pumppu ennakoi matalan verensokeritason lähestymisen, jolloin pumppu itsenäisesti pysäyttää perusinsuliinin (basaalin) annostelun. Verensokerin palatessa taas normaalille tasolle käynnistää pumppu automaattisesti insuliinin annostelun. Edellinen pumppukin toki näistä hälyytti, mutta se ei tehnyt muutoksia annosteluun itse. Tämä ominaisuus on vähentänyt hälytyksiä huomattavasti. Varsinkin yöaikaan tämä toiminto on ollut todella iso apu ja vähentänyt vanhempien yöheräämisiä. Toki vieläkin öisin ”puuhastellaan” pumpun kanssa, mutta edellistä harvemmin.

Hyviä puolia on myös värillinen, valaistu näyttö. Enää ei tarvitse koluta yöpöydältä taskulamppua yöllisten hälyjen kuittailuun. Vanhassa pumpussa valot tulivat päälle napin painalluksella, mutta vain näytön ollessa tyhjänä. Tämän pumpun alkunäytöstä näkee myös yhdellä silmäyksellä enemmän asioita: sensorin käyrän, aktiivisen insuliinin määrän sekä yläreunan kuvakkeista patterin, insuliinisäiliön, kalibroinnin ym tilat. Ei tarvitse niitä siis erikseen etsiä valikoista. Pieniä parannuksia on useita!

Koen myös Enliten sensorin toimivan uuden pumpun kanssa paremmin, sekä uusi, yhden klikkauksen asetin, on ollut toimivampi kuin vanha asetin. Uuden asettimen kanssa ei ole enää tullut niitä tapauksia, joissa sensori jumittuu asettimeen sitä nostettaessa iholta.

Kolmasluokkalainen dee-poikamme oli pumpun vaihdosta todella innoissaan ja hän oppi hyvin äkkiä käyttämään uutta pumppua. Myös me vanhemmat totuimme nopeasti uuden pumpun näppäimiin ja valikkoihin. Emme ole vielä käyneet mittaamassa hobista pumpun vaihdon jälkeen, mutta uskon vahvasti verensokeritasojen olleen tasaisempia vaihdon seurauksena.

Ainoa asia, mitä yhä jään kaipaamaan käyttämässämme tekniikassa, on pumpun etäseuranta. Oma tekninen osaamiseni kun ei riitä esim. Nightscoutin käyttöönottoon. Onneksi tekniikka diabeteksen hoidossa kehittyy kovaa vauhtia ja toiveissa olisikin saada käden ulottuville simppeli etäseuranta esim. puhelimeen ilman ylimääräisiä lisälaitteita.

Pojan omastakin mielestä tämä pumppu on ehdottomasti parempi! Me vanhemmat olemme täysin samaa mieltä.

 

Avarakatseinen ja rento kolmenkympin rajapyykin ylittänyt perheenäiti Pohjois-Pohjanmaalta. Tämänhetkiseen elämääni parhaimman sisällön tuovat yksinkertaiset ja arkiset asiat, niistä nautin. Viiden hengen perheemme päiviin tuo oman lisänsä keskimmäisen pojan pumppuhoitoinen ykköstyypin diabetes.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: