25.4.2016 Maaret Weide

Freestyle Libre tuli kylään

Maaliskuun lopulla tutustuin uuteen kaveriini, ruotsia puhuvaan Freestyle Libreen. Nyt tuli kouluruotsikin käyttöön, kun suomenkielistä glukoosimittaria ei vielä oltu lanseerattu Suomeen. Mutta miksi juuri minä kirjoitan nyt Librestä? Abbott lähestyi useita blogikirjoittajia ja tarjosi mahdollisuutta kokeilla Libreä. Olen yksi bloggaajista, jotka saivat Freestyle Libren koekäyttöön. Testaamisesta ei maksettu mitään ja kaikki tekstissä olevat kokemukset ovat omiani, eikä niihin ole vaikutettu millään tavalla. Olin seurannut uudesta verensokerimittarista ja sensorin välimallista käytyä blogikirjoittelua ja keskusteluja jo aiemmin, joten jokin käsitys minulla Freestyle Librestä oli.

Freestyle Libre on verensokeri-, ketomittarin ja sensorin yhdistelmä
Sensorin ”ampuminen” käsivarteen ei tuntunut miltään. Ohut sensori on vain kahden euron kokoinen. Freestyle Libre on sensori, glukoosimittari, ketomittari ja perinteinen verensokerimittari. Sensori mittaa kudoksen glukoosipitoisuutta. Ensimmäinen Libre-mittaus tunnin päästä sensorin laittamisesta kertoi glukoosiarvoni olevan 4.9 ja samaan aikaan perinteisellä verensokerimittarillani mitattu verensokeri oli 5.1. Sama linja jatkui myös seuraavina päivinä. Mittasin vertailuarvot samalla verensokerimittarilla kuin ennenkin, vertaillakseni niitä Libren mittausarvoihin. Erot olivat niin pieniä, että itse luotan Libren antamiin lukemiin ja ainahan voin mitata Librellä myös sormenpäästä verensokeriarvon perinteisesti.

Ihoon kiinnitetään 14 päivän ajan toimiva sensori ja glukoosiarvot mitataan sekunnin kestävällä skannauksella vaatteiden läpi. Skannaus onnistui koleassa kevätsäässä paksuhkon takin läpikin. Sormenpäästä en olisi saanut tulemaan tipan tippaa verta verensokerin mittaamista varten.  Jokaisen skannauksen yhteydessä näkyy sen hetkinen glukoosiarvo, viimeisen 8 tunnin arvot käyränä sekä trendinuoli, joka osoittaa mihin suuntaan glukoosiarvo muuttuu. Tavallisella verensokerimittarilla saa vain yhden arvon kerrallaan. Sitä paitsi kenen sormet kestävät ja kuka jaksaa tai ehtii mittaamaan verensokeriansa niin usein kuin Libre tekee sen omia aikojaan?

Sensori pysyi 14 vrk hyvin paikoillaan, eikä häirinnyt kyljellään nukkumistakaan. Nyt tuli tehtyä yömittauksiakin, kun siihen riitti Freestyle Librellä skannaus samalla kun kävin vessassa. Ja sitä paitsi sensorihan tallentaa tiedot kahdeksan tunnin ajalta, joten yökäyrääkin kertyi tutkittavaksi.

Teknologia tukee diabeteksen hoitoa.
Pumppuhoitoiset diabeetikot ovat saaneet nauttia teknologian positiivisesta merkityksestä diabeteksen hoidossa ja hoitomotivaatiossa. Monipistoshoitoisena diabeetikkona olen ollut jopa kateellinen heille, joilla on käytössään sensoroiva pumppu. En ole kuitenkaan kiinnostunut pumppuhoidosta, mutta olen motivoitunut Freestyle Libren teknologian mahdollistamasta omahoidon tehostamisesta.

Samaan aikaan Libren testauksen kanssa osui pitkävaikutteisen insuliinin vaihto. Ilman Libreä en olisi mitenkään saanut heti alusta alkaen tietoa toimiiko uusi insuliini ja millä tavalla se toimii vuorokauden eri aikoina. Nyt uusi teknologia oli todellakin tukena.

Jos on paljon hyvää, niin toki Libressä harmittaakin muutama asia. Kommenttien lisääminen ja muokkaaminen on mahdollista vain 15 min. ajan skannauksen jälkeen. Liikunnan voi merkata vain yhdellä merkillä, eikä mittari näytä mistä mihin liikunta on kestänyt. Itse merkitsin liikunnan alkamisajan ja päättymisajan, vaikka merkki raportissa onkin sama.

Freestyle Libre on tullut käyttöön Suomessa ja suomenkielisenä.
Onneksi en ollut ladannut PC:lle mittarin purkuohjelmaa ennen suomenkielisen version julkistamista. Vaikka testikäytössäni oleva mittari on ruotsinkielinen, niin suomenkielinen raporttiohjelma näyttää mittarin tulokset suomeksi. Raportit ovat selkeitä ja monipuolisia. Niihin tutustun tarkemmin seuraavaksi.

Freestyle Libre julkistettiin Suomessa 6.4.

Ensi kokemusten jälkeen, minä olen positiivisesti yllättynyt ja tyytyväinen uuteen tuttavuuteen.

 

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Pingback: Diabeteksen hoitoa voi kehittää - Deeblogi

 2. Tuomo Soikkeli

  Hyvän tuntuinen analyysi Libren arkikäytöstä. Kannustaa hankkimaan, jospa EU alue avautuisi ja saisi hankittua itsellekin.

  1. Avatar photoMaaret Weide

   Itse vakuutuin Freestyle Libren soveltuvuudesta omaan käyttööni. Suosittelen tiedustelemaan omasta hoitopaikastasi, jos vaikka sitä kautta saisit Libren käyttöösi.
   Terveisin Deeblogi/Maaret

 3. Pingback: Verensokerin skannaus - rakkautta ensisilmäyksellä - Deeblogi

 4. Pingback: Sensoroinnin vapautta ja vaikeuksia - Deeblogi

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: