6.11.2016 Kirsi Stjernberg

Verensokerin skannaus – rakkautta ensisilmäyksellä

Maaret kirjoitti Freestyle Librestä jo keväällä täällä ja esitteli hienosti laitteen perustoiminnot. Nyt on minun vuoroni kertoa omista käyttökokemuksistani. Abbott lähestyi useita blogikirjoittajia ja tarjosi mahdollisuutta kokeilla Libreä. Olen yksi bloggaajista, jotka saivat Freestyle Libren koekäyttöön. Testaamisesta ei maksettu mitään. Kaikki tekstissä olevat kokemukset ovat omiani, eikä niihin ole vaikutettu mitenkään.

”Verensokeriskanneri”, Freestyle Libre, saapui elämääni hetkellä, jolloin olin paiskinut tiukkaa tahtia töitä isojen tapahtumien parissa. Siinä hässäkässä olin tuskin ehtinyt totutella uuden tietokoneeni käyttöön, kun kännykkäkin hajosi. Ajattelin, että nyt tulee liikaa uutta tekniikkaa kerralla. Mutta kun tutustuin Libren käyttöohjeisiin, huomasin, että homma on mitä yksinkertaisin. Uskaltauduin naksauttamaan sensorin käsivarteeni kiinni. Se loksahti nätisti paikoilleen, eikä sattunut. Skannauslaite ilmoitti heti, että sensori olisi tunnin päästä valmis tositoimiin.

Sensorin pitäminen käsivarressa epäilytti hieman etukäteen. Libren sensorin pystyin kuitenkin unohtamaan kokonaan. Se pysyi siististi käsivarren takaosassa, eikä häirinnyt, edes nukkuessa. Urheilin, hikoilin, saunoinkin sensorin kanssa ihan huoletta.

Laitteen käyttö ei vaadi minkäänlaisia kalibrointeja. Sensorin pitkä käyttöikä, 14 vrk, on myös hieno asia.  Alussa tein toki tarkistusmittauksia tavallisella verensokerimittarilla sormenpäästä. Pian sain kuitenkin huomata, että lukemat ovat hyvin lähellä toisiaan. Ainoastaan hyvin nopeissa verensokerinlaskuissa Libre ei ehinyt mukaan. Mutta kun tämän viiveen tiedosti, pystyi sormenpäämittaukset jättämään todella vähiin. Verensokerin skannaaminen tuntui helppoudessaan juhlalta.  Mittaus onnistui vaikka ostarin parkkipaikalla, lenkillä, missä vain. Paksujen vaatteidenkin läpi. Muutama sekunti. Ei pistämistä, liuskoja, näpräämistä. Ihan huippua!

Aikaisemmin mittasin normityöpäivän aikana verensokeria melko harvoin. Libreä puolestaan pidin työpöydälläni ja skannailin lukemia silloin tällöin. Sama jatkui kotona kesken puuhien ja välillä öisinkin, jos satuin heräilemään. Libre verensokerikäyrineen ja tilastotietoineen muistutti minua siitä, miten tärkeää perusverensokerin mittailu hyvän hoitotasapainon kannalta on. Oma diabeteksen hoito kun meinaa helposti jäädä vähemmälle tyttären diabeteksen viedessä huomion.

Aivan käytön alussa lankesin innoissani turhan hätäisiin korjausliikkeisiin. Yritin reagoida kaikkiin verensokerin nousuihin ja laskuihin. Opin kuitenkin pian ottamaan iisimmin, heti ei ole syytä reagoida vaan tarkistaa tilanne skannaten uudelleen hetken päästä. Jos jotain lisää kaipaisin Libreen, niin ehkä mahdollisuuksia merkitä liikunta, ja muut poikkeavat tekemiset paremmin skannauslaitteen muistiin ja näkyville käyriin, jolloin käyrien tulkinta jälkikäteen olisi antoisampaa.

Eniten kaikesta pidin Libren näyttämistä nuolista, jotka kertoivat mihin suuntaan verensokeri on muuttumassa. Tämä on asia, jota kaikista kipeimmin kaipaan varsinkin 11-vuotiaan tyttäreni diabeteksen hoidossa. Valvon iltaisin, jotta saisin luotettavan kuvan siitä, mille tasolle verensokerit ovat iltainsuliinien ja iltapalan jälkeen tasoittumassa. Pari tuntia syömisen ja pistämisen jälkeen en koskaan voi olla varma, kumpi suunta on kyseessä, ellen tarkista tilannetta jonkin ajan kuluttua uudelleen. Mielessä on yhä tammikuussa koettu insuliinishokki ja tajuttomaksi valahtanut tyttö käsivarsillani. Tähän tuskaan libre tuntuisi merkittävältä helpotukselta.

Tyttäreni on alkanut sanoa, että ”kyllä mäkin tommoisen voisin ottaa, jos ei siinä olisi sitä sensoria. Oishan toi aika kätevä… ” Hän tutki tarkasti sensoria, kun irrotin ensimmäisen käsivarrestani.  Nyt hän kerää rohkeutta ja harkitsee, voisiko itsekin kuvitella laitetta kokeilevansa. Kunhan hoitopaikka sellaisen sitten myös myöntäisi!

40 vuotta deeykköstä sairastaneena totean täydestä sydämestäni, että tässä on laite, joka voi parantaa roimasti diabeetikon elämänlaatua. Pitkään aikaan diabeteksenhoidon saralla ei ole tullut vastaan mitään yhtä mullistavaa, kaikille diabeetikoille hoitomuodosta riippumatta soveltuvaa tekniikkaa. Se kaikille sitä haluaville suotakoon tasapuolisesti. Kukaan tällaista tuskin huvikseen ottaa laatikon pohjalle pyörimään, ellei aio sitä myös käyttää!

Kun näiden laitteiden kustannuksia lasketaan, toivon tosiaan, että pidemmän aikavälin kokonaisvaikutukset otetaan huomioon. Ymmärtääkseni muualla Euroopassa Librellä on paljon käyttäjiä ja tulokset hoitotasapainoon ja hypoglykemioiden vähenemiseen ovat olleet merkittäviä. Puhumattakaan hoitoväsymyksen ehkäisemisestä ja yleisestä diabeetikon elämänlaadun paranemisesta. Me diabeetikot ja deelasten vanhemmat elämme tämän sairauden kanssa 24/7, ilman vapaapäiviä. Silloin sillä todellakin on väliä, millaisia laitteita meillä on käytössämme.

Ikänsä deeykkösenä elänyt pohdiskelija, joka asustaa rintamamiestalossa miehen, 14-vuotiaan pojan ja 13-vuotiaan deetytön kanssa. Lisäksi meillä on nuori labradorinnoutaja, jota koulutetetaan diabeteskoiraksi. Suuntaan lenkkipolulle aina kun voin, ja koetan löytää aikaa myös uusien asioiden opiskeluun. Olen vihdoin oivaltanut, miten tärkeää on pitää huolta omasta jaksamisesta ja haaveista arkihässäkän keskellä, jota tupladee välillä urakalla haastaa.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Maaret

  Nimensä mukaisesti #Libre vapauttaa, kun monipistoshoitoinenkin verensokereita sormenpäästä normaalisti mittaava pääsee näkemään mihin suuntaan sokerit ovat menossa. Testijakson jälkeen olen kaivannut sitä turvallisuuden tunnetta mikä Libren kanssa oli, kun pääsi näkemään miten sokeritasapaino vaihteli vuorokauden eri aikoina. Allekirjoitan saman toiveen kanssasi, että #Libre tulisi kaikkien diabeetikoiden saataville jatkuvaan käyttöön mahdollisimman pian.

 2. Peter Törnroos

  Kiitokset Kirsi hyvästä kirjoituksesta. Olen itse hankkimassa Libreä kovalla tohinalla. Oletko saanut Abbotilta tai kaupunkisi hoitopaikasta tietoa milloin näitä laitteita olisi mahdollista saada ostamalla tai lähetteellä tarvikejakelusta?

  1. Avatar photoKirsi Stjernberg

   Kiitos kommentista Peter! Olen kuullut, että Abbott haluaisi ensin saada sopimukset Librestä julkisen terveydenhuollon kanssa Suomessa, ennen kuin tuo laitteen täällä yleiseen myyntiin. Tällä hetkellä Libren saatavuus on täysin sairaanhoitopiiristä kiinni, ja tässä on todella suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Esim. Turussa on ollut meneillään testivaihe pienellä käyttäjäkunnalla, ja ilmeisesti nyt loppusyksystä tulossa käyttöön vähän laajemminkin, tosin kuulemma varsin tarkoin kriteerein. Oikaiskoon joku, jos on tarkempaa tietoa tarjolla!

 3. Pekka Karjalainen

  Miksi ei ole kuva esitystä skannerin paikoilleen laitosta käsivarteen, miten kannerin kiinnitys tapahtuu ???

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: