29.10.2016 Maaret Weide

Muutos Lautasella, lisää kasviksia

Diabeettikkona joudun tasapainoilemaan niin verensokereiden kuin kilojenikin kanssa. Toisille painon hallinta on helpompaa kuin toisille. Minä kuulun tuohon jälkimmäiseen ryhmään ja tuntuu, että paino nousee jo ruokaa nähdessään. Kiloja olen vuosien varrella karistanut useammankin kerran, mutta aina ne ovat hiipineet takaisin. Jokohan nyt muutos lautasella onnistuisi pysyvästi?

Muutos Lautasella -projektissa diabeetikoilla on mahdollisuus opetella puolen vuoden projektissa terveellisiä ruokailutottumuksia kuvaamalla älypuhelimella kaikki syömänsä ruoka-annokset ja välipalat. Kuvat lähetetään MealLogger -sovelluksella Muutos Lautasella ryhmään, jossa ne ovat kaikkien ryhmässä mukana olevien nähtävänä, kommentoitavana ja ”peukutettavina”. Ryhmät perustuvat Helsingin yliopistossa ravitsemustieteen maisteriopintoja viimeistelevän Heli Salmenius-Suomisen opinnäytetyöhön, jonka pilottiprojekti oli keväällä 2016 Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksessä projektinimellä Muutos Lautasella. Marraskuussa 2016 aloittavat uudet ryhmät ovat pituudeltaan puoli vuotta ja ryhmien vapaita paikkoja voi tiedustella ravitsemusterapeutti Heli Salmenius-Suomiselta.

Muutos Lautasella kannustaa.

Olen nyt itse osallistunut projektin testiryhmässä Kasvishaasteeseen, jossa tavoitteena on lisätä juuresten, vihannesten ja hedelmien monipuolista käyttöä. Vähintään puolikiloa päivässä ja sehän ei ole paljon vai tuntuuko, että olisi? Otapa vaaka esille ja punnitse muutama hedelmä, porkkana, tomaatti ja pala kurkkua. Syötkö sinä puoli kiloa tai toisella tapaa mitattuna kuusi kourallista kasviksia viikon jokaisena päivänä. Kouraa on helppo käyttää mittayksikkönä eri ikäisillä ihmisillä ja se on konkreettinen. Lapsilla annokset ovat pienempiä kuin aikuisilla. Muutos Lautasella -ryhmässä  mukana olevien vertaistuki on konkreettinen ja päivittäinen. Suurin kannustaja ja oikeita valintoja tekemiseen ohjaava on ravitsemusterapeutti Heli. Omalta osaltani jo Kasvishaasteeseen osallistuminen on tehnyt olon kevyemmäksi, vatsa tuntuu pienemmältä ja vyötärö kapoisemmalta. Ruoka-annosten kuvaaminen ja lähettäminen MealLogger -sovelluksella on helppoa ja ravitsemusterapeutti Helin kommentit kannustavia.

Muutos Lautasella -projektin esittelytapaamisessa ravitsemusterapeutti Heli Salmenius-Suominen kertoi, että kolmen kuukauden Muutos Lautasella pilottiprojektiin osallistuneiden vihannesten, hedelmien ja marjojen käyttö kasvoi 55 %. Makeisten ja suklaan kulutus väheni 28 %. Osalla diabeetikoista päivittäinen insuliiniannos pieneni jopa puoleen. Paino ja vyötärönympärys pienenivät kaikilla. Ryhmään osallistuminen koettiin kannustavana.

Marraskuussa 2016 aloittavat ryhmät jatkavat Muutos Lautasella -nimen käyttöä. Uudet ryhmät ovat pitkäkestoisempia ja elintapamuutosten tekemistä tukevat myös lähitapaamiset sovelluksen käytön aikana. Pysyvien elintapamuutosten saavuttaminen ja sen myötä hyvä diabeteksen hoitotasapaino ovat haaste, jota kannattaa tavoitella. Olisikohan nyt sen pysyvän muutoksen aika, kun on vertaisryhmä ”diabeetikolta diabeetikolle” mukana jalisäksi diabeteksen tunteva ravitsemusterapeutti tukena. Odotan marraskuussa alkavia ryhmätapaamisia ja positiivisia muutoksia lautasellani niin, että vyötärö kapenee ja vaaka näyttää pieneneviä kiloja.

Kasviksia jokaiselle aterialle.

Kasviksia on suomalaisissa kodeissa syöty vuosikymmenet. Kotona meillä syödään kotona valmistettua sekaruokaa, mutta kasvisten määrä on jo nyt lisääntynyt niin raaka-aineina kuin tuorevalinnoissa otettuani Kasvishaasteen vastaan. Moni syksyinen kasvisruuan valmistusohje on löytynyt Martat.fi -ruokasivuilta, martta kun itsekin olen.

Kiinnostuitko? Marraskuussa aloittaviin ryhmiin saattaa vielä mahtua mukaan. Tutustu MuutosLautasella -projektiin ja kysy lisää Heli Salmenius-Suomiselta, ravitsemusasiantuntija, Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys ry,
p. 040 503 6811, heli.salmenius-suominen(at)helsinki.fi

Ainakin haluan haastaa sinut mukaan lisäämään kasviksia päivääsi!

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: