23.10.2016 Mika Haulo

Minusta tuli sekakäyttäjä

Insuliinipumpun pahin riski on se, että kaikki elintärkeä insuliini on yhden annostelumekanismin takana. Jos siihen tulee jonkin ongelma, voi insuliininpuutos kehittyä vaaralliseksi todella nopeasti.

Monipistoshoidossa sentään on kaksi erillistä kynää; vaikka ateriainsuliinipistokset menisivät kuinka pahasti pieneen, on taustalla aina perusinsuliini vaikuttamassa.

Päätin kokeilla epätavallista kikkaa, jolla saisin sekä pumpun hyödyt että kynähoidon luotettavuuden käyttööni:

Pistän pitkävaikutteisen insuliinin kynällä ja käytän boluksiin pumppua.

Käytännössä teen niin, että asetan pumpun perusinsuliiniohjelman niin pienelle kuin vain pystyn. Animas Viben tapauksessa se on 0,025 yksikköä tunnissa.

Tällä tavalla esimerkiksi insuliinin imeytymiseen liittyvät ongelmat – ja niitähän minulla on kanyylien kanssa ollut – eivät tipauta kaikkea insuliinin vaikutusta kerralla pois. Turhat verensokerin heilahtelut siis vähenevät kummasti.

Toisaalta jos joskus olen sellaisessa paikassa ja tilanteessa, että perusinsuliinin pistäminen kynällä on vaikeaa, pystyn helposti kaivamaan pumpun taskusta ja asettamaan haluamani basaaliohjelman.

Vaihtelu kynäpistoksen ja pumppubasaalin välillä on yllättävän helppoa. Pumpussa olevan pikainsuliinin vaikutus on noin neljä tuntia. Saman verran kestää perusinsuliini Levemirillä nousta täyteen tehoonsa. Jos siis pistän Levemirin samaan aikaan kun asetan pumpun basaalin nollille, käy vaihto hyvinkin pehmeästi.

Toiseen suuntaan saa olla hieman tarkempi, koska Levemirin vaikutus häntii yllättävän pitkään. Nyrkkisääntöhän on, että sen vaikutus kestää noin 12 tuntia. Käytännössä kuitenkin tuntuu siltä, että jos pumpun basaali ja Levemir vaikuttavat yhtä aikaa, tuppaa verensokeri laskemaan helposti vielä 18 tuntia viimeisen Levemir-pistoksen jälkeen. Yleensä on siis tarpeen asettaa pumpun basaali vähän pienemmäksi vaihtoa seuraavan kuuden tunnin ajaksi.

Erityisen käteväksi perusinsuliinin pistäminen kynällä on osoittautunut esimerkiksi öisin, kun ei tarvitse kieriä ja sotkeutua pumpun letkuun. Tai jos kavereiden kanssa saunotaan pitkään. Saunaan ei pumppua voi ottaa, mutta jos saunasessiot venähtävät oikein pitkiksi, ei ilman insuliiniakaan voisi olla.

Ensimmäiset kokemukset tästä sekakäytöstä ovat siis ihan positiivisia. En oikein näe mitään syytä, miksi pitäisi pitäytyä vain joko kynissä tai pumpuissa. Kumpikaan ei ole täydellinen järjestelmä, ja diabeetikon elämää helpottaa kummasti se, kun voi valita aina jokaiseen tilanteeseen parhaiten sopivan hoitovälineen.

Sokerivammainen yrittäjä, joka koodaa, bloggaa ja pyöräilee. Päätoiminen verensokerininja ja täydellisen hobiksen tavoittelija. Suurimpina paheina suklaan yletön syönti ja liian pitkään valvominen. Kirjoittaa Sokerivammaisen opas -blogia.

Kommentit tähän postaukseen

 1. JohannaHS

  Kohtauspaikalla tästä on joskus puhuttu käsitteellä untethered regime, todella kiinnostava. Lisää varmaankin turvallisuudentunnetta ja turvallisuutta konkreettisestikin. Luulisi, että pikkulasten diabeteksen hoidossa voisi olla ihan pätevä vaihtoehto, pumpun toimintahäiriö kun voi nopeasti viedä huonoon kuntoon.

  1. Avatar photoMika Haulo

   Tuntuu tosiaan oudolta, kuinka heikon korren varaan diabeetikon elämä on laitettu pumpun kanssa ja siihen vielä kovasti kannustetaan varsinkin lapsilla.

   Ja nyt muutaman viikon testauksen jälkeen tuntuu hölmöltä sekin, miksi ylipäänsä pitäisi tehdä joko-tai-valinta pumpun ja kynien välillä. Molemmissa on etunsa ja haittansa, ja niitä ehdottomasti kannattaisi käyttää hyödyksi. Kynät kun joka tapauksessa lojuvat jääkaapissa monella varajärjestelmänä.

 2. Matti Rautiainen

  Itsestä pumppu on helpompi tapa hoitaa diabetesta. Vuodesta 1991 lähtien olen insuliinipumppua käyttänyt. Aina toki kannattaa pitää pikainsuliinikynä mukana. Vaikutusajat helpppo muistaa, kun yksi insuliini. Tarkkailua vaatii tietenkin varsinkin ruokailun jälkeen. Luotan pumpun toimintaan. Insuliinikynää käytän korkeilla sokereilla ja usein pistän insuliinin lihakseen. Se on sitten oma juttunsa, mutta helpottaa hoitoa ja auttaa laskemaan verensokerin nopeammin alas.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: