8.3.2018 Reija Helkkula

Insuliinipumppu – piilossa ja asusteena

Diabeetikot kantavat mukanaan hoitovälineitä. Niitä kiinnitetään, pussitetaan, kääritään, roikotetaan, kannatellaan, piilotetaan ja pidetään esillä. Niihin pukeudutaan.

Moni epäröi insuliinipumppuhoitoon siirtymistä, koska kokee ettei pumppua pysty kuljettamaan mukana ilman sen näkymistä muille. Vaatteiden alle piilotettuna se taas koetaan epämukavaksi tai hankalaksi käyttää. Yksi vakaa mielipide on, että hoitovälineenä pumppu rajoittaa pukeutumistyyliä. Olen kuullut myös, että insuliinipumppu tekee olon sairaammaksi.

Päätin käyttää muutaman hetken miettimällä insuliinipumppua ja pukeutumista. Ovatko väitteet totta vai tarua? Voiko insuliinipumppu olla vaihtelevasti piilossa ja asusteena?

”Pumppua ei pysty kuljettamaan mukana ilman sen näkymistä muille.” TARUA

Mikäli tämä on kynnyskysymys pumppuhoitoon siirtymisessä, niin voi olla huoleti. Insuliinipumppua ei normaalien vaatteiden alta ole mahdollista nähdä. Ja jos se näkyisikin tarkkasilmäisimmille katselijoille, tosiasia on, ettei kukaan ulkopuolinen silti siihen kiinnitä huomiota. En ollut nähnyt yhtään pumppua kenelläkään ennen diabetesdiagnoosiani. Senkin jälkeen, kun kiinnostuin insuliinipumpuista en ole niitä yrittämisestä huolimatta bongannut muilla.

Joskus myös haluan, että pumppu näkyy. Se on tärkeä osa minua, ja sen pystyy personoimaan omannäköiseksi. Yleensä insuliinipumppu on piilossa, mutta joskus miellän sen myös asusteeksi.

”Pumppu tuntuu epämukavalta.” TOTTA/TARUA

Tuntuvatko rintaliivit tai silmälasit mukavilta? Entä strategisista paikoista piukat farkut? Taatusti eivät ainakaan ensimmäistä kertaa niitä käyttäessä. Eli tälle väitteelle löytyy kevyttä totuuspohjaa. Toisaalta kukaan ei edes harkitse olevansa käyttämättä näitä luettelemiani asusteita tai vaatteita, jos niille on tarvetta tai jos ne ovat muotia.

Oikeastaan insuliinipumppua ei tunne, koska siihen tottuu. Se kuinka nopeasti näin käy, riippuu ihmisestä. Itse tunnen useammin sen, jos pumppu jostain syystä puuttuu.

”Sitä on hankala käyttää, jos se on vaatteiden alla.” TARUA

Riippuu tietysti siitä, miten hankalaan paikkaan se on piilotettu. Itse pidän pumppua päivisin lähes aina rintaliivien keskiosassa. Kaivan pumpun kaula-aukosta esiin tarvittavia säätöjä tehdessä.

Olen kuullut, että joitain pumppumalleja pystyy käyttämään myös vaatteiden läpi, kun opettelee ulkoa, mitä mikin näppäin tekee. Uskon tämän, muttei asiasta ole omakohtaista kokemusta.

Monilla on käytössä myös erilaisia kaukosäätimiä. Itselläni ei sellaisista ole kokemusta, mutta jos insuliinipumppua ei missään nimessä voi pitää hetkeäkään esillä, kaukosäädin voi olla toimiva lisävaruste. Toisaalta ihmettelen, miten pistoshoidolla homma sitten toimi ja millä logiikalla insuliinipumppu tässä häviäisi?

”Se rajoittaa pukeutumistyyliä.” TOTTA/TARUA

Tämä väite on totta, tavallaan. Periaatteessa aina pitää pukeutua siten, että vaatteisiin saa kiinnitettyä pumpun klipsillä tai ujutettua sen johonkin taskuun tai erilliseen pehmeään vyöhön. Toisaalta vielä ei ole tullut vastaan sellaista asua, johon en olisi kokenut voivani pumppua jonnekin kiinnittää.

”Tunnen pumpun kanssa itseni sairaammaksi. Ilman sitä voin olla samannäköinen kuin kuka tahansa, eikä minusta huomaa että olen sairas.” TARUA

En pysty samaistumaan tähän tunteeseen, koska minulle insuliinipumppu tarkoittaa vähän samaa kuin piilolinssit. Ilman niitä en näe mitään tarkasti, ja ne hoitavat näkökyvyn kuntoon ilman huurtumista.

Väitteestä myös huokuu sairauden kieltäminen ja se, ettei ihminen ole sinut itsensä eikä sairautensa kanssa. Samannäköisiä tai samanlaisia ei meistä kenestäkään onneksi saa, oli mukana insuliinipumppu tai ei.

”Letku on häiritsevä.” TOTTA/TARUA

Tämä väite pitää osittain paikkansa. Muutama kerta ei riitä määrällisesti kuvaamaan, kuinka usein olen letkun kanssa johonkin sotkeutunut tai kuinka monta kertaa olen nykäissyt letkusta pukeutuessa. Siltikin kokonaisuutta ajatellen yllättävän harvoin letku on ongelma.

Itseasiassa letku antaa vapautta itse pumpusta, jonka ei tarvitse koko ajan olla iholla. Nukkuessa pumppu on letkun varassa irtonaisena sängyssä eikä siksi kiinteästi paina mitään kehon osaa.

”Pumpun takia haisen insuliinilta.” TARUA

Tämä on tosi hämmentävä väite. Insuliini on pumpussa pienessä umpinaisessa säiliössä, josta se siirtyy letkun ja kanyylin kautta ihon alle. Pistoshoidolla on todennäköisempää saada aikaan hajuhaittoja, koska jokaista pistosta ennen tulisi testata neulan toiminta pistämällä pari yksikköä ilmaan.

Voimakas insuliinin haju tarkoittaa, että jotain on mennyt pieleen kanyylin kanssa tai itse pumppu on viallinen. Ainut kerta, kun ulkopuolinen on minulle insuliinin hajua kommentoinut, on tapahtunut silloin, kun hoidin itseäni pistoksilla. Silloin insuliinia oli ruiskahtanut ilmaan tarkoitettua isompi määrä.

”Juhlamekon kanssa pumppua on vaikeaa sijoittaa mihinkään.” TARUA

Säännöllisesti nimenomaan naisdiabeetikot tekevät tästä elämää suuremman ongelman, vaikka juhliminen ei todellakaan ole jokapäiväistä. Ymmärrän kyllä turhamaisuutta, kun kyse on juhlapukeutumisesta. Pumpun ei erityisesti silloin haluta keräävän katseita. Glamour voi kärsiä!

Itse pidän pumppua kuten arkenakin eli ujutan rintojen väliin ja kiinnitän klipsillä liiveihin. Jossain asennossa se saattaa erottua pienenä kohoumana. Olen niin helppo, etten tarvitse muita vaihtoehtoja. Vaativampi pumppuun pukeutuja voi katsoa lisää vinkkejä mm. näiltä verkkosivuilta: T1 Everyday MagicHid-In tai Six Until Me.

 

Metsäntuoksuinen koiraharrastaja, jonka perheeseen kuuluu kahdeksan tassua ja neljä jalkaa. Arkena pyöräilen hanatehtaalle, jossa toimin tuotetiedonhallinnan asiantuntijana. Vapaalla ollessa metsästän ja jäljestän bretagnenbassettien kanssa. Jänisjemma-blogiLinkedInPinterestTwitter

Kommentit tähän postaukseen

 1. Teija Sihvo

  Tosi hyvin kirjoitettu! Hyvä että kerrot asioista, joista ei välttämättä ole niin paljon tietoa ?Itse luovuin pumpusta noin 4 vuotta sitten mutta syy ei ollut tuo,josta kirjoitit. En vaan osannut arvostaa tasaista käyrää yms. Nyt harkitsen kovasti uudestaan.
  Itse pidin pumpun mukana kuljettamista aika helppona.

  1. Avatar photoReija Helkkula

   Kiitos kommentista Teija! Näin se on, että pumpun mukana pitämiseen tottuu ja harvemmin siihen tulee edes kiinnitettyä huomiota suuremmin.

   Minua ei sen pitäminen mukana ole ikinä tympinyt tai ärsyttänyt, se vaan on mukanani 🙂

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: