12.8.2015 Anssi Lehto

Tapaamiskahvit Kalliossa elokuussa 2015

Upea hellesää maanantaina 10.8.2015. Pyöräilin Arabiasta keskustaan. Lounastin uudessa kelluvassa Meripaviljongissa Säästöpankinrannassa. Ravintola sai minulta täydet pisteet. Kaupunginteatterin edustalla olevassa puistossa oli runsaasti auringonpalvojia, frisbeen heittäjiä ja piknikkiläisiä. Sitten kahville Ravintola Rytmiin, missä oli kolmatta kertaa Facebookin Ykköstyypin diabetes aikuiset -ryhmän kuukausitapaaminen oikein naamatusten. Tämä ryhmä on erittäin aktiivinen julkaisuissaan ja kommenteissaan koostuen nykyisin reilusta tuhannesta jäsenestä. Herää vain kysymys, missä ne muut lähes 50000 ykköstä oikein luuraa? Saavatko he myös riittävästi vertaistukea?

Meitä oli koolla kahdeksan: Tuija, Suvi, Janne, Ken, Anssi, Katri, Karita ja ideanisä Ilkka, jonka koollekutsumisen aktivoimina olimme liikkeellä. Vastaavia kahvitteluja on järjestetty ainakin Tampereella, missä vetäjänä on ollut Mika. Nyt näyttää into heränneen myös Länsi-Suomessa ja Keski-Suomessa. Meidän tapahtumajulkaisussa ei ollut ilmoitettu mitään teemaa tai esitystä, vaan kukin sai nostaa keskusteluun vapaasti aiheita, jotka mieltä askarruttivat. Tämä näytti toimivan hyvin. Parituntinen kahvittelu sujui mukavan antoisasti. Jokaisen omahoito varmaan edistyy näillä keskusteluilla pienin askelin.

Jos muistan oikein, niin vain yhdellä meistä oli insuliinipumppu. Vertailimme muun muassa diabetesbeutyboxejamme (mittari-kynät-liuskat); mistä niitä on saatu tai tilattu. Miten kannamme mukanamme siripirejä; kuka filmipurkissa, liukapurkissa tai pitkässä suojakotelossa. Ken vakuutti kokemuksen syvällä rintaäänellä, että ruokainsuliiniä tulee pistää vasta, kun on ruoka tuotu esim. ravintolassa. Monta hypoa pystyy näin välttämään. Luonnollisesti kestoaiheena oli liuskojen riittävä saanti. Helsingissä tunnutaan olevan aika pihejä ja Vantaalla hövelimpejä. Monet kertoivat aikaisemmista kokemuksistaan, kun elelivät heikolla omahoidolla pitkiä aikoja korkeissa vs-lukemissa, kun ei ollut intoa mitata tai pistellä säännöllisesti. FB-ryhmä on tässä tullut monelle avuksi ja uutta intoa on sitä kautta saatu. On keskusteltu esimerkiksi pikainsuliini Apidrasta, jonka avulla joku ykkönen oli pystynyt pitämään ruokailunsa jälkeiset sokerit aina alle kympissä. Tuija totesi, että insuliinin saatavuus on parantunut viime aikoina. Kerroin myös vähän tästä deeblogin taipaleesta. Kaikki olivat ilahtuneita siitä, että aion kirjoittaa tapaamisestamme.

Kyselin osanottajilta myös kuulumisesta Diabetesliitoon, jossa jäseniä on nykyisin runsaat 57000. Meistä kahdeksasta kolme tunnusti, etteivät kuulu liittoon. Syitä oli tietysti monia. No entäs sitten kuuluminen uuteen ykkösille vastaperustettuun valtakunnalliseen nettiyhteisöön nimeltä Diabetesseura Plasma ry:hyn, minkä tavoitteena on päästä mukaan Diabetesliiton jäsenyhdistysten joukkoon vuonna 2016. Olin ainoa pioneeri tässä porukassa. Diabetesliiton kursseja oli käyty hyvin, ainoastaan yksi kahdeksasta oli tätä kokemusta vailla.

Tervetuloa mukaan. Seuraa FB-ryhmämme tapahtumakutsuja.

Kommentoi, miten tapaamiset ovat käynnistyneet muualla Suomessa?

LOKAKUUSSA 2015 MEITÄ OLI KOOLLA JO 15
Kuukausittaisen kahvittelun sijaan lokakuussa meillä oli iltapalaruokailu Kampissa ravintola Memphisissä ti 20.10. klo 18.00-. Kaikille vapaa tilaisuus; ei mitään agendaa muuta kuin illanvietto diabeetikkojen kanssa. Ilmoittautuminen aina Facebookin Ykköstyypin diabetes aikuiset -ryhmän tapahtuman kautta. Nämä iltapalakekkerit varmaan jatkuvat?

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Kommentit tähän postaukseen

  1. JohannaHS

    Diabetesliiton keskustelupalsta Kohtauspaikka on tarjonnut virtuaalista ja kasvokkaista vertaistukea yli 10 vuoden ajan. Hienoa, että netti mahdollistaa monenlaisen vertaistuen – niin Facebookin, nimimerkkikeskustelun kuin monen muunkin palvelun välityksellä.
    T. Johanna Diabetesliitosta

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: