17.8.2015 Reija Helkkula

Kuplaisia päiviä

Kuplat ovat hauskoja. Vaahdotan aina tiskiveden altaan reunoilta ylitse ryömiväksi kuplavyöryksi laittamalla ensin tiskiaineen ja päästämällä päälle vettä hanasta suurella paineella. Muistan elävästi, kun lastenkutsuilla puhalsimme pillillä mehujamme ja saimme aikaan hurjaa sotkua, niiden riemukkaiden kuplien lisäksi. Aikuisinakin juhlistamme tärkeitä hetkiä juomalla kuohuvaa ja kuplivaa, koska kuplat symboloivat täydellisesti iloa ja onnentunteita.

Diabetes ja erityisesti insuliinipumppuhoito tekee kuplista vihollisia. Kupla infuusioletkussa on hyökkäys onnistunutta insuliininannostelua kohtaan. Lämpötila- ja paineenvaihtelut lisäävät todennäköisyyttä kuplien ilmestymiseen. Onneksi kuplat eivät ole hengenvaarallisia, mutta saattavat hetkellisesti nostaa voimakkaasti verensokeria, kun insuliinin sijaan pumppu annostelee ilmaa.

Erityisen tarkkana pitää olla infuusiosetin vaihdon aikana. Se, miten säiliön täyttää, vaikuttaa olennaisesti ilmakuplien muodostumiseen tai mahdollisen kuplaongelman kehittymiseen. Oikeastaan kuplien torjunta alkaa jo siitä, miten insuliinia säilytetään. Koska insuliini säilyy huoneenlämmössä vain noin neljä viikkoa, korkkaamatonta insuliiniampullia pitää säilyttää jääkaapissa. Ennen uuden pullon käyttöönottoa se tulisi ottaa huoneenlämpöön. Syynä on se, että kylmään nesteeseen liukenee kaasua enemmän kuin lämpimään. Käyttöönotettua ampullia ei tule säilyttää enää jääkaapissa.

Insuliinipulloa ei saa ravistaa, koska silloin insuliininesteeseen sekoittuu ja liukenee ilmaa, mikä myöhemmin kerääntyy kupliksi pumpun säiliöön ja infuusiosettiin. Insuliinipullon paineistaminen pumppusäiliötä täyttäessä vähentää mahdollisen alipaineen takia insuliinin sekaan muodostuvaa kaasua. Lisäksi säiliö kannattaa pitää pystyasennossa täytön aikana, koska ilmakuplat tunnetusti kohoavat ylöspäin. Tässä vaiheessa kuplia rakastava tuore pumppulainen on hämillään. Voiko jostain niin kauniista olla näin paljon harmia?

Loppujen lopuksi kuplien häätäminen setin vaihdon yhteydessä muuttuu hyvin pian automaatioksi. Jo kymmeniä kertoja setin vaihtaneena, en ole kertaakaan saavuttanut muiden diabeetikkojen kauhutarinoiden kuplaongelmia. Tunnollisesti toistan kuplien torjuntakeinot ja täytän säiliön malttavaisen hitaasti. Kun säiliöön tulee kuplia, naputtelen ne varovasti sen yläosaan ja painan insuliinia takaisin pulloon. Tällöin ylimpänä olevat kuplat liukuvat täyttöpulloon. Vedän taas säiliöön hieman korvaavaa insuliinia. Naputtelen, painan ja vedän. Yleensä tätä ei kovinkaan montaa kertaa tarvitse toistaa, jotta säiliö on riittävän tyhjä kuplista.

Toisinaan varotoimista huolimatta kupla pääsee katetrin letkuun. Kuplan tunnistaa siitä, että se liikkuu. Olen joskus ollut huomaavinani katetrissa pienen kuplan. Tarkempi tarkastelu on kuitenkin paljastanut, että se on ollut tahra tai letkuun tullut pintavaurio. Letkuun päässeen kuplan saa poistettua bolustamalla insuliinia infuusioletku irrotettuna kehosta. Itse en ole näin vielä kertaakaan tehnyt. Yleensä kuplani ovat olleet niin merkityksettömän kokoisia, etten ole kokenut niitä tarpeelliseksi lahdata.

Kuplaisiin päiviin suhtaudutaan diabeetikkojen keskuudessa hyvin eri tavoin. Toisille kuplat merkitsevät kolmannen maailmansodan alkua ja he kukistavat vihollisen kerta toisensa jälkeen. Toiset taas voivat olla niistä piittaamatta ja elää huomaamatta epätarkkuutta insuliininannostelussa.

Joka tapauksessa ilmakuplat ovat osa normaalia pumppuelämää.

Metsäntuoksuinen koiraharrastaja, jonka perheeseen kuuluu kahdeksan tassua ja neljä jalkaa. Arkena pyöräilen hanatehtaalle, jossa toimin tuotetiedonhallinnan asiantuntijana. Vapaalla ollessa metsästän ja jäljestän bretagnenbassettien kanssa. Jänisjemma-blogiLinkedInPinterestTwitter

Kommentit tähän postaukseen

  1. NooraK

    Mulla on insuliinit aina jääkaapissa avattuinakin. Kuplia jos tulee säiliöön ni nippaan ne yläosaan ja painan ulos. Ei minkäännäköstä ongelmaa tai pelaamista tän asian kans ?

    1. Avatar photoReija Helkkula

      Moi NooraK ja kiitos kommentista! Näin olen itsekin kokenut kuplat. Oikeastaan ainut tilanne, jossa olen kuplia letkusta poistanut on liittynyt matkustamiseen lentokoneella. Kun säiliön täytön yhteydessä toimii huolellisesti, letkuun ei normaalikäytössä paljonkaan kuplia muodostu.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: