21.12.2018 Maria Rasalahti

Joutui jo aika… ja taas on joulun hiilarit mielessä

Ihanaa, joulunaika on jälleen täällä. Meidän joulu tuoksuu piparille, laatikoille ja kinkulle.

Tänä jouluna teen myös erilaisia kasvisvaihtoehtoja joulupöytään, ja ajattelin lorauttaa porkkanalaatikkoon kauramaitoa perinteisen punaisen maidon sijasta. Käyttäisinköhän laatikkoon myös kvinoaa vai tekisinkö kuitenkin riisipuurosta. Bataattilaatikkoa ja perinteistä perunalaatikkoa pöydästä löytyy myös totta kai, vai kokeilisinkohan tänä vuonna punajuurilaatikkoa.

Mitenköhän niiden hiilarien laita taas olikaan?

Kasviskinkkua ei vielä pöytään tule, mutta senkin ajatuksen heitin ilmoille. Oikeaa kinkkua huusivat lapset ja mies. No sehän käy kyllä. Ja kinkun kanssa pitää olla sinappia, rosollia ja kotijuustoa. Lohikin varmasti perheen pienimmälle maistuisi. No näistä ei ehkä hiilareita tarvitse laskea.

Koska kaipaan joulupöytään myös kevyitä ja raikkaita asioita, teen hedelmäisen salaatin, johon tulee viikunoita, viinirypäleitä ja hunajamelonia. Raikkaan hedelmäisen salaatin kanssa maistuu myös juustot ja syksyllä tehdyt hillot omenasta, karpalosta ja inkivääristä. Hilloista voikin hiukan hiilareita laskea.

Jouluna on tietenkin myös lupa herkutella, ja pakastimesta löytyy jo omenatorttuja ja kaura- ja mantelijauhoista pyöräytettyä tiikerikakkua appelsiinisella twistillä. Jälkiruoaksihan kävisi hyvin myös glögi-kookospannacotta. Perinteistä joulusuklaata on helppo tehdä itse tummasta suklaasta, pähkinöistä ja rusinoista. Tai hulluttelisinko suussa sulavalla herkkusuklaalla joka on kuorrutettu pastilleilla ja minivaahtokarkeilla? Vai paukkuvatkohan jo järkevät hiilarirajat yli ja lennellään taivaissa koko joulunaika!

Niin ihanaa. Tätä odotellessa! Mutta mistäs nyt taas löydänkään hiilarit näihin uusiin ja vanhoihin herkkuihin?

Viime vuonna kirjoitin Joulutonttusten hiilarirunon, josta voi lapsen kanssa hauskasti lukea jouluruokien hiilareista, mutta ehkä paremmin niiden laskemiseen saa apua vaa’an avulla arvioimalla sekä Diabetesliiton hiilihydrattitaulukosta  tai  Finellin tietopankista.

Kiireetöntä joulunaikaa toivottaen!

Ensivuonna onkin mahdollisuus osallista vaikuttamiseen vaikka kotisohvalta. Bongasin Diabetesliiton Facebook sivuilta että kaikilla on mahdollisuus osallistua diabetespaneeliin. Muistakaa ilmoittautua mukaan 31.12 mennessä! Toivottavasti sinne löytää tiensä myös muita diabetesta sairastavien lasten vanhempia!

Kahden pojan (10 v. ja 8 v.) ja 3 v. tytön äiti, joka hoitaa hektistä lapsiperheen arkea höystetynä esikoisen 1.tyypin diabeteksen haasteilla.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: