6.9.2018 Maria Rasalahti

Helteestä pakkasiin – insuliinien säilyttäminen

Viime kesänä insuliinien säilyttäminen kuumuudelta suojattuna tuotti enemmän harmaita hiuksia kuin lapsen verensokerin seilaaminen. Katsotaan mitä talvi tuo tullessaan. Onkohan silloin -30 astetta?

Kesällä oli huikeita hellejaksoja ja tietenkin insuliinien oikein säilyttäminen  mietitytti.

Tarkistan vielä kertaalleen jääkaapissa säilytettävien insuliinien paketista: Käytön aikana: säilytä alle 30 °C. Joopa joo. Sisällä on 23-25 °C (kiitos ilmalämpöpumpun), ulkona 30 °C ja autossa on ainakin 50 °C!

Mitäs nyt? Eihän tässä helteessä voi lähteä minnekään… No tietenkin voi!

Kylmägeelipakkaus pojan reppuun ja menoksi. Näin on tähän mennessä helteillä tehty. Varainsuliinit on mökkimatkoilla säilytetty kylmälaukussa. Samoin kun haimme hellepäivänä apteekista lisää insuliinia jääkaapin viileyteen.

Erilaisia kylmälaukkuja, erilaisiin tilanteisiin.

Kun insuliini ei tehoa ja lapsen verensokeri vain kohoaa, olen vaihtanut kynään uuden insuliinin vaikka edellinen ampulli ei ole loppu. Maaret kirjoitti elokuussa hyvin insuliinien säilyvyydestä pumpun kanssa. Samanlailla on kynien insuliiniampullien kanssa, on vaikea hahmottaa milloin insuliini tulisi vaihtaa.

Ratkaisujen tekeminen ja lapsen insuliinien oikein säilyttäminen ovat meidän vanhempien vastuulla. Mennään sitten hellepäivänä kauppaan, uimarannalle tai Lintsille.

Mutta tiedänkö siltikään varmasti, että insuliini on oikeassa lämpötilassa?

Saimmekin keväällä testiin Likellen matkapakkaukset, Nature kynäkotelon ja Travelpacin, joissa voi kuljettaa insuliineja tai muita lääkkeitä, jotka eivät saa kylmetä tai kuumeta liikaa. Pakkauksen korkissa on sensori, joka mittaa lämpötilaa ja lähettää tiedon bluetoothilla kännykkäsovellukseen. Näin voidaan helposti ja huoletta seurata pakkauksen lämpötilaa.

Hellepäivänä retkellä on vaikea tietää onko insuliini varmasti sopivassa lämpötilassa.
Likelle Nature kulki Linnanmäellä lapsen retkirepussa mukana.

Kesän aikana Likellen pakkaukset ovat kulkeneet vaihtelevasti niin Linnanmäellä, uimarannalla, Naantalin Muumimaassa kuin mökilläkin. Välillä ne tuntuvat hiukan turhilta, koska vanhalla tyylilläkin pääsee hyvin matkaan, mutta näillä helteillä insuliinien lämpötilan seurannasta on ollut todellista hyötyäkin. Pidemmällä matkalla paras on kuitenkin iso kylmälaukku, koska Travelpacin teho ei riitä viilentämään insuliineja monta tuntia kuumassa autossa. Mutta lyhyillä retkillä Likellen pakkaukset ovat varmasti käytössä.

Reaaliaikaista tietoa pakkauksen sisälämpötilasta.

Likellen korkissa oleva sensori ilmoittaa punaisella vilkkuvalla valolla kun lämpötila on liian kuuma. Samoin lapsen omaan kännykkään ladatusta Likelle-sovelluksesta saa reaaliaikaista tietoa pakkauksen sisälämpötilasta. Välillä tiedon siirto bluetoothilla takkusi, mutta sekin ratkesi kun vaihdoimme korkin sisällä olevan patterin.

Likellen korkin sisällä on sensori, joka lukee pakkauksen sisälämpötilaa. Saman korkin voi laittaa joko Naturen korkiksi tai siirtää Travelpackin sisälle.
Likellen sovelluksesta voi seurata pakkauksen sisälämpötilaa.

Välillä naureskelen, että kaikki sensoroituu, mutta oikeastaan käteväähän tämä on.

Nyt syksyllä mietityttää jo etukäteen talvi ja pakkaset; kuinka silloin insuliini, ja muut diabetestarvikkeet säilyvät koulurepussa jäätymättä. Likellen kynäkotelo varmasti suojaa hiukan pakkasellakin ja ainakin siitä voi tarkistaa pakkauksen sisälämpötilan, mutta varmasti kovimmilla pakkasilla villasukka tai kaulaliina kulkee yhä pojan tarvikepussukan päällä.

 

Kylmälaukut ja Likellen pakkaukset kulkevat varmasti jatkossakin erilaisilla retkillä ja matkoilla mukana.

Kahden pojan (10 v. ja 8 v.) ja 3 v. tytön äiti, joka hoitaa hektistä lapsiperheen arkea höystetynä esikoisen 1.tyypin diabeteksen haasteilla.

Kommentit tähän postaukseen

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: