3.8.2018 Maaret Weide

Diabeetikon ajatukset helteessä, ”säilyykö insuliini”?

Ykköstyypin diabeetikon hoitomuoto on joko insuliinikynillä pistetty insuliini tai insuliinipumpun annostelema insuliini. Insuliinihoidossa on huomioitava, että ilman lämpötila vaikuttaa insuliinin säilyvyyteen. Insuliini on suojattava sekä kuumalta että kylmältä, myöskin valolta. Insuliini ei saa jäätyä eikä lämmetä yli +30 celsiusasteeseen. Yli 30 asteen lämmössä insuliini alkaa menettää tehoaan. Tämän kesän helteissä käytössä olevan insuliinin säilyttäminen on mietityttänyt. Säilyykö insuliini käyttökunnossa?

Insuliini ei saa lämmetä liikaa (yli +30 °C)

Insuliini, joka ei ole käytössä, säilytetään tavallisesti jääkaapissa, +2–8 asteessa. Käytössä oleva insuliini säilytetään huoneenlämmössä mutta auringonvalolta ja lämmönlähteiltä suojattuna. Kun ulkona on ollut useita viikkoja vähintäänkin lähellä +30 astetta, niin insuliinin säilyttäminen käyttökuntoisena on ollut vaikeaa.

Insuliinin säilyttämiseen tarkoitettu kotelo tai pussi suojaa insuliinikyniä ja ­pulloja niin lämmöltä kuin talven tultua pieneltä pakkaselta.

Kateeksi kävi sammakoita, jotka pulahtivat joko veteen tai viileään ruohikkoon kuumimmilla keleillä. Vaikka viilennysapua sammakotkin taisivat kaivata.

Insuliinipumppu ja insuliini

Insuliinipumpun käyttäjällä on omat hellehaasteensa verrattuna pistoshoitoiseen diabeetikkoon. Elämänrytmissä on muistettava, että katetri on paikallaan ja verensokeria on seurattava aktiivisesti. Pumpun ja sensorin toimintaa on seurattava ja huolehdittava hyvästä hygienasta, mikä hellepäivinä vaatii lisätarkkuutta. Ennen kanyylin ja infuusioletkun vaihtoa on oltava huolellinen, jotta ne toimisivat seuraavat käyttöpäivät luotettavasti. Kanyylien valmistajat suosittelevat infuusioletkun ja kanyylin vaihtoa 48–72 tunnin välein (2-3 vrk välein). Insuliininvalmistajat puolestaan takaavat avatun insuliiniampullin säilyvyydeksi 28 vuorokautta ja säiliöön vedetyn insuliinin käyttökelpoisuuden 48 tunniksi.

Ensikokemukseni insuliinipumpun käytöstä

Vielä tuoreena insuliinipumpun käyttäjänä, vain kolme kuukautta pumppulaisena, vaihdoin kanyylin ja infuusioletkun kahden vuorokauden välein. Pumpun insuliinisäiliön täytin samalla tahdilla eli vajaaksi kahden vuorokauden tarpeen mukaan vaikka sanotaankin, että insuliinipumpun säiliössä oleva insuliini säilyttää normaalioloissa tehonsa jopa seitsemän vuorokautta. Kunhan säät muuttuvat viileämmiksi, niin jospa sitten täytän insuliinisäiliöön useamman päivän tarpeen. Tämä kesä ei kuitenkaan ole ollut ns. normaali, mutta omalla tavallaan ihana. ”Lämpöhän ei luita riko”, kuten ennen sanottiin.Auringossa pyrin pitämään insuliinipumpun vaatteiden alla ja varjossa. Uimarannalla otin insuliinipumpun irti kanyylista ja laitoin sen puhtaan pyyhkeen sisälle ja varjoon metsän siimekseen. Kävin uimisen ja rannalla oleilun aikana välillä bolustamassa eli ottamassa lisää lyhytvaikutteista insuliinia. Rantapäivät menivät hyvin tällä tavalla hellelukemista huolimatta.

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Kommentit tähän postaukseen

  1. Esko Jäntti

    Mielestäni insuliinin jäätyminen on paljon salakavampi ongelma kuin lyhytaikainen säilytys lämpimässä. Tämä johtuu siitä, että jo hyvin lyhytaikainen jäätyminen vie helposti mennessään insuliinin koko tehon, kun taas jopa useamman päivän mittainen säilytys verrattain korkeassa lämpötilassa laskee insuliinin tehoa ainoastaan vähän. Lisäksi lyhytaikaisesti jäätyneen insuliinin ulkonäkö ei sanottavasti muutu.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: