2.12.2017 Maaret Weide

Onko ylipitkävaikutteinen insuliini hyvä isäntä?

”Tuli on hyvä isäntä, mutta huono renki”. Tuli saa isäntänä ollessaan hyvää aikaan, luo lämpöä ja tunnelmaa tai polttaa roskia tuhkaksi. Jätäppäs tuli vahtimatta, niin helposti liekit karkaavat ja tuli leviää hallitsemattomasti tai sammuu. Tulta on vahdittava, mutta niin on diabetestakin.

Diabeetikko arvioi syömänsä ruuan hiilihydraattimäärät suhteessa tarvittavaan ateriainsuliiniin ja sen hetkiseen verensokeriarvoon. Minkä verran on liikuntaa vaikuttamassa insuliinitarpeeseen, on vähän kuin pitäisi arvioida, ovatko tulen sytyttämiseen käytetyt puut ja sytykkeet kosteita. Oma vaikutuksensa on vielä pitkävaikutteisella tai ylipitkävaikutteisella insuliinilla, jonka pitäisi huolehtia diabeetikon verensokeritasosta vuorokausitasolla. Tähtitieteeksi tuntuu välillä menevän, niin diabeteksen kanssa eläminen, kuin tulen sytyttäminenkin.

Onko ylipitkävaikutteinen insuliinini laiska isäntä?

Miksi käyttämäni insuliini ei toimikaan ylipitkävaikutteisesti? Miksi sen vaikutus loppuu kesken? Tehoa ei riitä luvatun mukaisesti yli vuorokauden vaikka vaikutusajan pitäisi olla lähes puolitoista vuorokautta. Jos lisään insuliiniannoksen suuruutta iltapistokselle, olen aamuyöstä hypoilla, kun verensokeri laskee liian alas. Insuliiniannosta ei voi lisätä, eikä pienentää tai muuten verensokeri on joko liian korkealla tai alhaalla.

Toisaalta taas ylipitkävaikutteisen insuliinin vaikutus näyttää alkavan kolmen tunnin päästä pistoksesta. Sekin vahvistaa sitä, että vaikutuskäyrä ei ole minun kohdallani ylipitkävaikutteinen eli yli vuorokauden. Ylipitkävaikutteinen insuliini ei tuonut ihan sitä korjausta mitä lähdettiin hakemaan. Tavoitteena oli päästä lähemmäksi insuliinipumpun käyttäjien bolusannostelua, jossa elimistön käyttöön tulee tasaisesti perusinsuliinia. Toki nyt käyttämäni ylipitkävaikutteinen insuliini muuten näyttää toimivan tasaisemmin kuin aiempi insuliini. Sen vaikutusaika on vain pettymys.

Laiskan isännän syy on insuliiniannokseni pienuus, 8 yksikköä päivässä. Diabetologin vastaanotolla sain kuulla, että ylipitkävaikutteinen insuliini toimii parhaiten eli yli vuorokauden, kun päivittäinen insuliiniannos on isompi.

Mistä hyvä renki?

Nyt on tyytyminen muuten hyvänä isäntänä toimivaan ylipitkävaikutteiseen insuliiniin, joka on vain vähän laiska. Mistä löytyisi ateriainsuliini eli hyvä renki, joka hoitaisi isännän puutteet? Renki, joka huolehtisi luotettavasti ja ennalta suunnitellusti verensokeritasoistani silloin, kun ylipitkävaikutteisen teho ei riitä. Onkohan sellaista, kun kyseessä on insuliinihoitoinen ykköstyypin diabeetikko, jonka verensokeritasoihin tuntuu välillä vaikuttavan jopa tähtien asentokin.

Hyvä renki minulla on eli nopeavaikutteinen Fiasp, jonka vaikutus alkaa nopeasti viidessä minuutissa pistoksen jälkeen. Vaikutusaika on melko täsmällisesti kolme tuntia. Pitkiä ”häntimisiä” ei ole, niin kuin aiemmin käyttämilläni ateriainsuliineilla oli. Fiasp on hyvä renki ja sillä voin korjata illalla myös sen ajan, että ylipitkävaikutteinen Tresiba ehtii isännän roolissa mukaan hommiin.

Minulla näin, entä sinulla?

Jokaisen diabeetikon kokemukset ovat yksilöllisiä ja yleistyksiä ei voi tehdä.

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: