29.7.2017 Reija Helkkula

Ultranopea Fiasp-insuliini

Ihmiset ovat tottuneet elämään erilaisten muoti-ilmiöiden värjäämässä maailmassa. Keväällä seurasin keskustelua Fidget spinneristä eli sormihyrrästä. Pokémon GO oli silloin jo vanha juttu, vaikkakin vakiinnuttanut roolinsa harrastuksena muiden joukossa. Vaikken näihin erityisemmin osallistunut, ne eivät jääneet huomaamatta ilmiöinä. Erilaiset uutuudet hoitovälineissä ja lääkkeissä kiinnostavat vastaavalla tavalla diabeetikoita. Viimeisin tulokas on Kelan hintalautakunnan erikoiskorvattavuuden hyväksynnän 1.7.2017 alkaen saanut Fiasp® (fast-acting insulin aspart) pikavaikutteinen aspartinsuliinivalmiste.

Fiasp on tällä hetkellä markkinoiden nopeavaikutteisin insuliini. Siihen on lisätty nikotiiniamidia (B3-vitamiini), minkä ansiosta insuliini imeytyy alkuvaiheessa nopeammin kuin muut insuliinit. Insuliinin nopeammalla vaikutuksella pyritään matkimaan paremmin terveen haiman tuottamaa insuliinin eritystä.

Tavallisesti diabeetikko annostelee ateriainsuliinin ennen ateriaa. Nykyisillä insuliinivalmisteilla on suositeltavaa pistää insuliini noin 15-20 minuuttia ennen ateriaa. Olen huomannut, että puoli tuntiakin on toisinaan liian vähän, etenkin jos ateriaa edeltävä verensokerilukema on yli kahdeksan. Pitkä odotusaika insuliinipistoksen ja aterian välillä lisää riskiä hypoglykemiaan. Lisäksi se pakottaa tietämään etukäteen, mitä syö ja kuinka paljon. Tästä syystä usein annostelen lääkkeen kahdessa osassa. Ensimmäinen insuliiniannos noin puoli tuntia ennen ruokailua ja toinen heti ruokailun alettua, kun syötävä hiilihydraattimäärä tarkentuu.

Tämä pikavaikutteiseksi tituleeratun insuliinin hitaus harmittaa, koska todella usein ei huomaa riittävän ajoissa lähestyvää ateria-aikaa. Lopputuloksena on korkea verensokeri, kun liian myöhään laitetun lääkkeen vaikutuskäyrä ei täsmää hiilihydraattien imeytymisnopeuden kanssa. On ärsyttävää, ettei edes yhtä normaalia ateriaa pysty hoitamaan yhdellä hoitotoimenpiteellä ilman ennakointia.

Olen pitänyt elokuvissa tai TV-sarjoissa nähtyjä insuliinimurhia koomisina nimenomaan lääkkeen hitaan vaikutuksen vuoksi. Yleensä näissä diabeetikko tapetaan insuliinilla niin, että välittömästi insuliinia saatuaan henkilö alkaa kouristella ja kuolee sekunneissa. Oikeassa elämässä minä odottelen nälkäisenä vaikutuksen alkamista, ja vaikutuksen alettuakin olen huomannut insuliinin häviävän nopeille hiilihydraateille. Näissä tietysti on paljon yksilöllisiä eroja, mutten kyllä tiedä ketään, jolla insuliini tehoaisi kuten elokuvissa pelotellaan.

Nyt muutaman viikon uutta insuliinia käyttäneenä, sanoisin, että adjektiivin ”ultranopea” käyttö on hieman harhaanjohtavaa. Sikäli liioittelu ei yllätä, kun tuo edeltäjänsäkään ei ihan pikavaikutukseen päässyt. Riippuu tietysti siitä, mihin verrataan. Jo lyhyen kokemuksen perusteella olen havainnut insuliinin leikkaavan terävimmän nousun tehokkaammin, kuin mihin olen tottunut. Tein myös yllättävän huomion insuliinipumppuhoitoisena Fiaspista. Perusinsuliinitarve on suurempi uudella insuliinilla kuin NovoRapid® insuliinilla. Nostin basaalia reilulla seitsemällä prosentilla.

Etukäteen ultranopea Fiasp-insuliini vaikutti kuin minulle suunnitellulta. Sosiaalisen median pöhinästä päätellen aika monet diabeetikot havahtuivat samaan tunteeseen. Oletettavasti reseptin kyselijöitä on ollut liikkeellä runsaasti, koska Fiasp näkyy jo monissa keskusteluissa verkossa, ja kokemuksia jaetaan kiihtyvällä tahdilla. Innostus on ymmärrettävää, koska nykyiset insuliinit ovat joukolla tuomittu liian hitaiksi.

Alussa vertasin uuden lääkkeen nostamaa innostusta menneisiin muoti-ilmiöihin. Aika tulee näyttämään, millaisen aseman uusi insuliini lääkeaineiden joukossa saa. Jotenkin voisin kuvitella, että Fiasp toimii suunnannäyttäjänä, ja tulevaisuudessa saamme käyttöömme vieläkin nopeammin vaikuttavia insuliineja. Fiasp tuskin on ohimenevä muoti-ilmiö.

 

Deeblogin kirjoittajista lisäkseni muutama muukin on viimeaikoina tutustunut Fiaspiin. Jos kokemukset uudesta insuliinista kiinnostavat, seuraa tätä blogia ja tykkää Facebook sivustamme.

 

Artikkelikuvan lähde: pixabay, drokonov

Metsäntuoksuinen koiraharrastaja, jonka perheeseen kuuluu kahdeksan tassua ja neljä jalkaa. Arkena pyöräilen hanatehtaalle, jossa toimin tuotetiedonhallinnan asiantuntijana. Vapaalla ollessa metsästän ja jäljestän bretagnenbassettien kanssa. Jänisjemma-blogiLinkedInPinterestTwitter

Kommentit tähän postaukseen

 1. Miika Rautiainen

  Aloitin illalla fiaspin. Novorapidillakin mulla oli kesän myötä jäänyt basaalien säätö vähän jälkeen ja nyt kun aloitin uuden insuliinin, niin pitää yhtä aikaa säätää basaalia ja aterioiden hiilari-inskasuhdetta. Semihaastava yhtälö tehdä nopeasti. Voi olla, että lähipäivinä ei juurikaan arvioida hiilareita, vaan lasketaan ne keittiövaa’an kanssa.

  1. Reija

   Hei Miika! Kiitos kommentista. Toivottavasti uuden insuliinin kanssa on sujunut hyvin. Itse olen vieläkin tyytyväinen, vaikka uuden insuliinin myötä on pitänyt tarkemmin syynätä basaalia ja vaikuttaa siltä, ettei myöskään hiilihydraatti-insuliinisuhde päde samoilla arvoilla kuin aiemmin.

 2. Sanna

  Tovin Fiaspia testanneena samanlaiset kokemukset kuin sinulla Reija.
  Leikkaa tosiaan hyvin nousut. basaalia pitää säätää, mitä en ensin tullut ajatelleeksi. Ja joo, eipä mene säädöittä hiilari-insuliinisuhdekaan.
  Mutta extra säätämisestä huolimatta varsin tyytyväinen kun kaikki sai toimimaan. ??

  1. Avatar photoReija Helkkula

   Kiva kuulla, Sanna. Itsekin olen hyvin tyytyväinen uuteen insuliiniin. Erityisesti aterian jälkeiset nousut ovat loiventuneet, mutta myös hypojen määrä on selkeästi pienempi. En ole varma mistä se johtuu, mutta olen iloinnut myös siitä.

 3. Jaana

  Kiitos kirjoituksestasi! Sain tänään Fiasp-reseptin ja ajattelin huomenna täytellä pumpun sillä. Olipa hyvä, että mainitsit tuosta suuremmasta basalin tarpeesta Novorapidiin verrattuna! Tietää itsekin kiinnittää siihen huomiota.

  Minulla on voimakkaita verensokerin heilahteluja, joihin 2 vuotta käytössä ollut pumppukaan ei ole täysin tuonut apua. Odotukset ovat siis korkealla tämän uuden insuliinin kanssa, vaikuttaa ainakin paperilla sopivan minulle kuin nakutettu. Katsotaan, miten käytännössä käy!

  1. Avatar photoReija Helkkula

   Hei Jaana ja ilahduttavaa kuulla, että kirjoituksestani oli tukea. Aika erilailla jokaisella insuliini vaikuttaa, joten alussa varmaan kannattaa varoa ainakaan liian isoa annostusta. Olen lukenut, että toisilla vaikuttaa tehokkaammin ja voi joutua laskemaankin määriä. Kokeilemalla paras basaalitaso varmasti löytyy.

   Toivottavasti Fiasp sopii sinulle!

 4. Matti Rautiainen

  Itse olen käyttänyt vajaa kaksi kuukautta Fiaspia. Kokemukset ovat hyviä. Lähdin hakemaan lisää tasaisuutta verensokereihin. Basaaliin en ole koskenut, mutta joskus varsinkin aamusta olen vähentänyt bolusta (aamulla syön aina saman määrän). On tämä nopea vaikutteisempi ja helpompi käyttää kuin humalogy. Minulla on helpottanut hoitoa.

  1. Avatar photoReija Helkkula

   Mukava kuulla onnistuneista kokemuksista! Itse en vieläkään ole päässyt aterianjälkeisistä korkeista eroon ja selkeästi insuliinimäärän nosto on pysyvä juttu Fiaspin kanssa.

 5. hannu

  ”Fiasp tulee pistää 0 – 2 minuuttia ennen ateriointia…” – Novon käyttöohjeessa.

  Aloitin Fiasp-pistokset vajaa viikko sitten. Ihmettelin varoitusta – onko noin nopea?

  Pitkävaikutteisena insuliinina pohjalla Tresiba. Käytännössä esim tänään Librellä mitattuna sokerin aamuarvo n 6 mmol/l.
  Aamupuurolle Fiaspia 7 yksikköä ja
  aterialle tasan tunnin kuluttua, jolloin sokeriarvo 3,7.
  Siitä 20 min kuluttua sokerit 3 mmol/l.

  Näillä kokemuksilla 2 minuuttia on todella saavuttamaton toive.
  Tietenkin eri henkilöillä, pistospaikoilla, aktiviteeteilla yms tekijöillä on vaikutuksensa, mutta onko kellään tullut esille Novon varoittamia nopeuksia?

  Edellä mainitut insuliiniannosten nostot ilmeisesti minullakin tarpeen (?). Tosin pistämistä olen opetellut vasta reilut 33 v… ja vieläkään en ole oppinut ;o)

  Kiitos

  1. Avatar photoReija Helkkula

   Heippa Hannu ja kiitos pitkästä kommentistasi! Me vaan kaikki olemme niin erilaisia. Toisille insuliini toimii elimistössä nopeammin kuin toisilla (en silti usko ultranopeuteen sanatarkasti). Varmasti myös hiilihydraattiherkkyys vaikuttaa asiaan. Ja monet muut asiat…

   Oliko tuo tarkoituksellinen testi, ettet syönyt kuin vasta, kun meni hypoille? En suosittele noin matalaksi arvoa päästämään, koska yksikin hypo vaikuttaa herkästi pitkään kohtauksen jälkeenkin.

   Näinhän se on, että diabeteksesta ei tunnu ikinä osaavan riittävästi. Aina jokin muutos sotkee tasapainon ja harjoitukset alkavat alusta. Tsemppiä jatkoon!

 6. hannu

  Kiitos.

  Mikä on hypon raja-arvo? Hypoon ja sen tuntemuksiinhan vaikuttaa myös henkilön pitkäaikainen sokeritasapaino.

  Libre alkaa näyttää punaista jo alle 3,9-arvolla, mikä on aivan liian suuri hälytysarvo. Ottaen huomioon myös Libren taipumus näyttää yläkanttiin, tietenkin tapauskohtaisesti, todennäköinen verestä mitattu sokeriarvo olisi aamulla ollut matalimmillaan (reilusti) yli 3 mmol/l.

  Vajaat 2 h puurosta sokerit olivat maksimissaan 7,6 mmol/l, sitten pieni lasku sokeriarvoissa, pihatöihin lähtiessä hieman hiilareita ja nyt vähän ennen klo 11 käyrä jälleen yläviistoon, –> 9,4 mmol/l.. Pikainsuliinista kulunut reilut 4 h, joten aika ottaa jälleen Fiaspit, vaikka en otakaan lisää hiilareita.

  Kiitos Tresiban, pikainsuliinia otettava jo ruokalistan nähdessä ;o)

 7. Pingback: Joulutodistus - Deeblogi

 8. J. B.

  Tuohon fiktiossa esitettyyn insuliinin välittömään vaikutukseen saattaisi todellisessa elämässä johtaa insuliinin annostelu suoneen. Itse olen joskus saanut ketoadidoosin hoidon yhteydessä insuliinia suoneen ja se vaikutti todella nopeasti.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: