14.11.2015 Anssi Lehto

65 diabeetikon tärkein asia diabeteksen hoidossa

Tämän kirjoituksen julkaisupäivänä 14.11. vietetään Maailman Diabetes Päivää. Sen johdosta kysyin Facebookin Ykköstyypin diabetes aikuiset-ryhmässä, mikä sinulle on tärkeintä, kun hoidat diabetestasi. Ryhmä osoitti voimansa, nopeutensa ja aktiivisuutensa, kun sain alle kahdessa vuorokaudessa seuraavat 65 vastausta.  Määrä ylitti selvästi ennakko-odotukseni. Sitten annoin julkaisuni vajota ryhmän muun aktiivisuuden alle, jotta sain kaikki vastaukset mahtumaan tähän blogikirjoitukseen.  Laitoin vastaukset etunimen mukaan aakkosjärjestykseen, jotta helpommin löydät omasi. Omahoidossa tärkeitä asioita löytyi monia. Minusta tämä kaikenkattava yhteisöllisyys ja vertaistuki ovat erittäin tärkeitä. Hyvää diabetesviikkoa !

————————-

Anna-Leena, diabetes 35 vuotta
Elämä, kaikkea teen ja tahdon kokea. Tärkeää on ILMAISET välineet ja niitä pitää saada riittävästi.

Anna Maria, 19,5
Keskittyminen positiivisiin asioihin. Säännöllinen mittaus. Hyvä tukiverkosto kannustamassa.

Anne, 35
Hengissäpysyminen siiheksi kunnes kuolo korjaa.

Anu, 15
Mahdollisimman normaali elämä ja tasainen verensokeri.

Arja, 25
Tasapaino ja säännöllisyys.

Carita, 2,5
Minulle on tärkeintä hyvä verensokeritasapaino ja sairaudesta huolimatta hyvä elämänlaatu ja ”terve” elämä.

Erja, 3,5
Hyvä hoitotasapaino, mutta myös muuta elämää pitää olla deen lisäksi.

Ewa Maria, 47
Ettei sokerit hyppelisi.

Hanna, 6
Insuliini

Heidi, 37
Liikunta, ruoka, hyvät yöunet

Ilona, 18
Tärkeintä verensokereiden pitäminen tasaisena ja deen hoitaminen niin, ettei sitä itse huomaakaan. Eli siis se, että dee ei hallitse elämää, vaan on asia, joka kulkee mukana ja hoidetaan siinä sivussa.

Jaana, 1 kk
Vertaistuki, ilman tappelua saatavat hoitotarvikkeet, yritys ymmärtää, mikä johtuu mistä ja sitä kautta oppii. Jossain vaiheessa toivottavasti tasapainokin löytyy.

Jamppa, 46
Kokonaishyvinvointi, esim. syön karkkia ja pullaa, kun siltä tuntuu. Vertaistuki, vasta 3 kk sitten olen ymmärtänyt sen voiman. Tärkeistä asioista tämä on vasta kehkeytymässä eli en tiedä vielä.

Janne, 35
Vertaistuki, vapaus tehdä mitä haluaa (ei rajoituksia elämässä) ja tasapainoinen hoito.

Jenna, 10
Arjen helppous ja jaksaminen. Tasapainoinen elämä.

Jenni, 3
Hoitotasapainon pitäminen hyvänä, jotta saan minimoitua lisäsairauksien riskit tulevaisuudessa.

Jonna, 33
Mulle tärkeintä, että saan hoidettua deen vaivattomasti niin, ettei se häiritse muuta elämää. Kuitenkin sillee, että sokerit pysys kuosissa. En halua deen ikinä olevan syy siihen, etten voi tehdä jotain.

Kaisa, 48
Ehdottomasti tärkeintä on oma hyvinvointi ja se, että hyvällä tasapainolla ehkäisen tai siirrän kauemmas mahdollisia lisäsairauksia. Vertaistuki taas auttaa jaksamaan ne kökötkin päivät ja asiat elämässä, sillä kukaan ei ymmärrä dippendaalia paremmin kuin toinen dippendaali!

Kaisa, 16
Hyvä tasapaino, vertaistuki, hyvä olo ja pärjääminen työelämässä deen kanssa.

Karita, 15
Tärkeintä diabeteksen hoidossa on oma hyvinvointi ja jaksaminen.

Katariina, 14
Vs-mittari, insuliinit ja siripirit. Sen jälkeen kännykkä, avaimet ja kukkaro, kun lähden ovesta ulos.

Kati, 42
Yllättävien hypojen välttäminen (ei aina onnistu) ja se, ettei hyperit kestäis kovin kauan.

Katja, 19,5
Tarpeeksi hoitovälineitä ja itelle sopiva hoitomuoto. Tietenki myös omien olotilojen tunnistaminen, jotta osaa toimia ajoissa (sensori ois aika pop).

Katri, 27
Mahd. normielämä ja hyvä olo, eli jonkinlainen kultainen keskitie huolettomuuden ja huolellisuuden kesken.

Kirsi, 30
Mulle on tärkeintä, että saan tarpeeksi vs-liuskoja (menee yli 10/vrk) ja mittarit toimii. Ilman niitä tasapaino ei onnistu, vaikka mitä yrittäis, kun on ”hieman” epäsäännöllistä ja poukkoilevaa tämä meikäläisen elämä. Vertaistuki on myös tosi tärkeää. Eli lyhyesti: verta ja vertaistukea

Kirsi-Maria, 1,5
Motivaation ylläpitäminen, se kun väkisin laskee ajoittain. Motivaation ylläpitämiseen sitten auttaa hyvä hoitaja, lääkäri, vertaistuki ja mittausliuskojen määrä. Haluan mitata usein silloin, kun motivaatio on kohdillaan.

Laura, 18
Yritän kaikkeni, etten ottaisi tätä deetä liian vakavasti. Pyrin unohtamaan huonot arvot korjauksen jälkeen ja iloitsen niistä hyvistä. Kun katkeroituminen on lähellä katson peiliin, nauran itselleni ja mietin, mitä kaikkea ihanaa olen elämässäni saanut.

Laura, 10
Hyvä hoitotasapaino ja sen mahdollistavat tarvikkeet (mittari, liuskat, pumppu ja sensorit), hyvä deelääkäri-hoitajapari, oma motivaatio, perhe, ystävät ja työ.

Leila, 1,5 ykkösenä + muutama kakkosena
Mahdollisimman normaali ja aktiivinen elämä kaiken mittaamisen, laskemisen ja pistämisen lomassa. Ja poikkeaviin arvoihin syyn löytäminen, jotta niitä osaisi välttää.

Lotta, 3
Hoitotasapaino, hyvä olo

Maria, 8
Normaali ja aktiivinen elämä deen kanssa. Hobis kunnossa ja aisoissa. Toimivat insuliinit, mittarit yms.

Mari, 40
”Hyvä mieli ja olo, hymyssä suin” eli kantapään kautta olen oman polkuni, parhaan sekoitukseni löytänyt ja käsikynkkää mennään, mutta dee vikisee ja minä vien.

Marjatta, diabetes 41 vuotta
Arjen sujuminen niin, ettei dee haittaa liikaa sosiaalista elämää. Ja tietty siedettävä hoitotasapaino.

Marjukka, 29,5
Arkinen hyvä olo, mahdollisimman terveen oloinen elämä, d-ystävät, luottamuksellinen hoitotyö ja asialliset hoitovälineet.

Marjuska, 39
Diabetes on osa minua. Pidän itsestäni huolta insuliinilla, terveellisellä ruualla, liikunnalla ja verensokeria seuraamalla.

Melisa, 16
Kokonaisuus! Tasapainoinen hoito.

Miika, 33
Hyvä hoitomotivaatio, josta seuraa hyvä terveys. Diabetes on ajoittain asioita hankaloittava ominaisuus, mutta se ei estä minkään (no muutaman asian toki mutta sellaisia en olisi kokeillut muutenkaan) asian tekemistä. Hyvään hoitoon auttaa myös hyvä ja kannustava lääkäri/hoitaja.

Noora, 17
Fyysisellä puolella toimiva hoitotarvikejakelu (tavaraa saa tarpeeksi ja niiden hankinta on sujuvaa) sekä itselle sopivimman hoitomuodon löytyminen hyvien verensokeriarvojen takaamiseksi. Henkisellä puolella oman motivaation ja jaksamisen ylläpitäminen (esim. harrastaa mikä itseä kiinnostaa, muistaa levätä, vertaistuki, taito osata ”armahtaa itsensä” huonon päivän sattuessa).

Otto, 17
Diabeteksen hoidon muokkautuminen oman elämän mukaan, normi elämän eläminen, liikkuminen ja sen hyödyntäminen osana hoitotasapainoa.

Piia, 31,5
Elämänlaatu. Se on mulla avain hoitotasapainoon ja motivaatioon. Tärkein ulkopuolinen tekijä on ollut yksityislääkäri, joka huomasi poikkeavuuden D:ssäni ja sain sen avulla langat käteen.

Riitta, 36
Minä kontrolloin deetä eikä dee minua.

Riikka, 32
Dee on hankala silloinkin, kun kaikki sujuu, joten tärkeintä on, ettei kukaan ”estä” hyvää hoitoa, saa hoitovälineet mukisematta ja ajallaan. Saa todistukset ym. tappelematta.

Ritva 21
Hyvä hoitotasapaino ja hyvä lääkäri.

Saija, 33,5
Välttää liian matalat, liian korkeat ja elinmuutokset eli mahdollisimman hyvä tasapaino niin, että voi kuitenkin tehdä ihan mitä haluaa.

Sami, 35
Hypojen ja hyperien välissä pysyminen ja sellainen tasapaino, ettei dee vaikuta muuhun elämään.

Sanna, 27
Hyvä hoitotasapaino, joka koostuu mahdollisimman tasaisista arvoista hyvän hobiksen lisäksi. Hyvä elämänlaatu eli diabetes voi olla hidaste, muttei este. Mitä enemmän dee-ikää tulee, sitä tärkeämmäksi koen oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Yritän olla kiitollinen hyvinä päivinä ja armollinen huonoina päivinä. Kummatkin päivät kuuluvat tähän sairauteen, joista jälkimmäiset ovat onneksi ohimeneviä.

Sari, 21
Hyvä tasapaino kaikilta osin.

Sari, 19
Tasapaino kaiken suhteen täälläkin. Kun diabetes hoituu, rullaa elämä muiltakin osin yleensä ja kun vielä välinehuolto pelaa eikä tule sieltä osin ”jumeja” tai ylimäärästä stressiä ja huolta!

Sari, 8
Se, että saisi deen tasapainoon, kun jaksaa mittailla ja säätää päivittäin näiden juttujen kanssa –> motivaation ylläpitäminen. Läheisiltä saama kannustus. Se, että jaksaa elää täyttä elämää, kaikesta huolimatta.

Sini, 15
Minulle tärkeintä diabeteksen hoitamisessa on läheisten tuki, hoitotarvikkeiden toimivuus ja se, että sairauden kanssa voi elää normaalia elämää.

Sirpa, 1+
Motivaation ylläpitäminen. Hoitotasapainon löytyminen, tuntuu että se on vielä hakusessa. Vertaistuki.

Sonja, 32
Hoitotasapaino, ilmaiset liuskat ja muutkin hoitotarvikkeet ja melkeet ilmaset inskat.

Susanna, 17
Hoidon kokonaisuus, jotta kaikki pelaa mukaan lukien potilaan ja lääkärin suhde. Normaali elämä Dee:n kanssa ja positiivisuus.

Susanna Maria, 5
Minulla on ollut todella vaikea koko deeaika, mutta tasapaino ja että itsellä on hyvä olo sekä normaali arki sujuu suht normaalisti.

Suvi, 14
Omassa hoidossa toimiva insuliini ja riittävä määrä toimivia laadukkaita hoitovälineitä. Nyt ja tulevaisuudessa mahdollisuus saada tai hankkia tarpeelliset lääkkeet ja välineet.

Suzi 35
Sen ymmärtäminen takaraivossa, että hoitotasapaino on se, mikä määrää, miten mä voin. Siihen vaikuttaa mm. se, millaisen mittarin sattuu missäkin saamaan, ja siihen tarvittavat liuskat. Se on hyvä, että moni on ymmärtänyt olla haluamatta mitään, minkä diabetes suoraan estäisi. Itselläni ei ole ollut niin hyvä tuuri.

Tanja, 12 Hyvä tasapaino ja sen myötä hyvä olo.

Teija, 24 Vs-mittari, insuliinit ja hypoeväät. Se, että elämää ylläpitävistä asioista ei tarvitse maksaa. Mahdollisimman stressitön elämä ja hyvät harrastukset, jotka vaikuttavat positiivisesti mielialaan.

Teija, 20
Hyvä hoitotasapaino ja että saan tarpeeks liuskoja..myös vertaistuki.

Teija, 10
Tasapaino ja että itsellä on hyvä ja jaksava olo.

Tiia, 18
Tasaisen hyvä olo ja asenne ”minä en sairasta diabetestä, minulla on diabetes”.

Tiina, 29
Kaikkein tärkeintä on hyvä tasapaino, koska sillä on suora yhteys vointiin. Sen saavuttamiseksi/ylläpitämiseksi oleellista on, että on tarpeeksi aikaa itselleen – ei saisi olla liikaa stressiä ja huolia. Läheisiltä haluan ymmärrystä mutta en hössötystä. Hyvä diabeteshoitaja ja lääkäri ovat kullanarvoisia. Sellainen hoitaja minulla on. Lääkärin kohtaamista vielä odotan.

Virpi, 32
Tärkeintä on elämisen tasapaino, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ja pienten positiivisten asioiden huomioiminen arjessa.

Virpi, 8
Tasapainoinen elämä, minä hallitsen deetä eikä se hallitse minua.

—–

Kiitos vastaajille, erityisesti viidelle miehelle.

Hyvaa_diabetesviikkoa_juliste_A4[2]

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: