11.4.2022 Helmi Westergren

Unelmista totta – Lappiin muuttajan muistilista

Olen saanut kuluneen talven aikana tehdä paljon töitä ikäihmisten parissa, usein siellä aika lähellä elämän loppua. Olen saanut tavata hienoja persoonia ja kuulla monenlaisia elämäntarinoita. Valitettavan usein elämäntarinoissa toistuu yksi ja sama asia – se, että on jätetty tekemättä asioita, joista on haaveiltu ja unelmoitu. Kuunnellessani näitä tarinoita minulle on hetki hetkeltä käynyt selväksi yksi asia. Minä en halua kuolinvuoteellani katua mitään. En mitään, minkä jätin tekemättä, enkä mitään, mitä olen tehnyt. Tästä syystä päätin pakata tavarani, hypätä autoon ja lähteä katsomaan, mitä Lapilla on tarjota tällaiselle etelän tytölle. Muutin siis neljän kuukauden ajaksi Itä-Lappiin, Sallaan. Tarkoituksenani on tehdä töitä terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusvuodeosastolla sekä lasketella, hiihtää, luistella, patikoida, uida, ulkoilla, nähdä yötön yö ja kokea kaikki se, mitä Lapilla on minulle tarjota.

Vaikka muuttaminen ja uuteen hyppääminen on hienoa ja innostavaa, vaatii sekin suunnittelua ja organisointia, varsinkin näin pitkäaikaissairaana. Diabetes kun on sairaus, jota ei voi jättää pääkaupunkiseudulle lomailemaan, kun itse lähtee toiselle puolen Suomea. Olen koonnut tähän muutamia ajatuksiani ja kokemuksiani siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun diabeetikkona muuttaa pidemmäksi aikaa pois kotipaikkakunnalta.

Ensimmäiseksi piti selvittää hoitopaikan mahdollinen vaihtuminen. Koska olen sen verran vähän aikaa Lapissa, en siirtänyt hoitoani toisaalle, vaan pysyn edelleen nykyisen diabetespolini asiakkaana. Jos olisin lähtenyt pidemmäksi aikaa, olisi ollut aiheellista miettiä, olisiko pitänyt vaihtaa hoitopaikkaa. Hyvä on myös selvittää kaiken varalta jo etukäteen, missä on paikallinen päivystys ja mistä saa apua mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Myös hoitotarvikkeiden saatavuus ja riittävyys piti selvittää hyvissä ajoin. Ratkaisin asian niin, että sain hoitotarvikejakelusta kolmen kuukauden hoitotarvikkeet, ja kun tulen välissä käymään kotona, haen hoitotarvikejakelusta lisää tarvikkeita. Jos joku akuutisti loppuu kesken, niin perheeni voi myös lähettää postilla minulle tarvikkeita.

Kolmantena asiana piti selvittää insuliinien riittävyys sekä reseptien ajantasaisuus. Apteekkeja toki on Lapissakin, mutta ei ihan joka nurkassa kuten pääkaupunkiseudulla tuntuu olevan. Varmistin myös etukäteen omalta diabetespoliltani, että insuliini- ja glukagonireseptit ovat voimassa, jotta niitä varmasti saa sitten, kun on tarve.

Tällaisia kaikkia asioita on pitänyt huomioida muutossa ja ennen sitä. Vaikka on ollut paljon järjestettävää sekä diabeteksen kannalta että muutenkin, olen valtavan innoissani tästä mahdollisuudesta. Uskon, että näistä kuukausista on tulossa unohtumattomia. Pääsen kokemaan Lapin luonnon ja koskemattomuuden sekä kehittämään ammatillista puoltani työskennellessäni akuutti- ja kuntoutusosastolla. On hieno tilaisuus päästä noinkin vaativaan ja opettavaiseen työhön jo opiskeluaikana. Uskon, että työkokemus akuutti- ja kuntoutusosastolta on hyödyksi myöhemmässäkin vaiheessa ensihoitajaopintojen ja tulevan työuran varrella. Tämä toki haastaa myös diabetesta, sillä diabeteksen on oltava hyvässä tasapainossa, jotta jaksaa oppia uusia asioita ja tehdä ahkerasti töitä. Työ saattaa myös ajoittain olla hektistä, eikä syömään välttämättä pääsee silloin kun on nälkä, joten sokereita pitää tarkistella vuoron aikana, ja syödä tarvittaessa pieniä välipaloja.

Kaikki uusi on aina jännittävää, niin myöskin tämä, kun lähden yksin kauas kotoa. Mutta uusia asioita ja kokemuksia ei voi saada, jos ei uskalla heittäytyä. Toivon, että tämän tekstin myötä myös sinäkin uskaltaisit toteuttaa jotain, josta olet haaveillut. Se voi olla ihan pienikin juttu, aina haaveiden ei tarvitse olla isoja elämänmuutoksia.

Toivotan kaikille mukavaa kevättä ja tasaisia sokereita, muistakaa unelmoida!

Terveisin Helmi

Helmi toimii Diabetesliiton deelähettiläänä. He kertovat elämästään ja arjestaan diabeteksen kanssa Diabetesliiton sosiaalisen median kanavissa. Voit seurata heitä Instagramin tarinoissa (Stories) @suomendiabetesliitto ja @diabetesliittonuoret.

Mitä kaikkea kotimaassa muuttavan diabeetikon pitää tehdä ennen ja jälkeen muuton? – Lue aiheesta lisää kesäkuussa ilmestyvästä Diabetes-lehdestä.

 

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: