19.9.2015 Maria Rasalahti

Ensiluokkainen ykkönen

Koulu alkoi vihdoinkin elokuun puolivälissä. Jännitin, miten esikoispojan tyypin 1 tyypin diabetesta hoidettaisiin koulupäivän aikana. Hiukan erilaista suunnittelua koulun aloitus ainakin tiesi, jotta pienellä koululaisellamme olisi turvallinen koulupäivä.

Keväällä olin yhteydessä koulun rehtoriin, jonka kanssa keskustelimme koulun aloituksesta. Koulussa on toinen diabeetikko lapsi ylemmällä luokalla ja hänellä oli avustaja auttamassa päivän aikana. Sovimme, että pidämme koulun alkua edeltävänä päivänä aloituspalaverin avustajan ja opettajan kanssa.

Isovanhemmat tulivat katsomaan pienempien perään, koska olisi ollut ihan mahdotonta pitää ajatus asiassa ja keskittyä esikoisen asioihin, jos kaksi pienempää olisi ollut mukana.

Jännittyneinä menimme pojan kanssa koululle. Istuttuamme alas huomasin jo muutaman ensimmäisen lauseen jälkeen, että avustaja tuntui tuntevan diabeteksen yksityiskohdat hyvin, ja esikoisen verensokerimittari ja pikainsuliini ruiskukin tuntuivat olevan tuttuja.

Avustaja on lähihoitaja, hän on luokassa koulunkäyntiavustajana ja myös aina retkillä mukana. Jos hän on poissa, on nimetty kaksi vara-avustajaa. Kävimme läpi pojan diabeteksen hoidon, verensokerimittaukset ja insuliinipistokset koulupäivän aikana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koulupöytänä on vanha pulpetti, joka on lainassa tädiltä.

Koulupäivän aikana normaalien verensokerimittausten lisäksi avustaja tarkkailee pojan vointia. Avustaja myös tukee että esikoinen ottaa vastuuta omasta hoidostaan, ja mittaa verensokerin ja pistää pikainsuliinin itse. Toiseen luokkaan on järjestetty nurkkaus, jossa poika voi käydä pistämässä pikainsuliinin, joka pistetään vielä reiteen (hän ei ole vielä halunnut kokeilla vatsaan pistämistä).

IMG_20150825_141157
Matkalla taksilta kotiin.

Meiltä on matkaa koululle noin kuusi kilometriä. Poika kulkee matkan koulutaksilla, mutta matka saattaa toisinaan kestää melkein tunnin. Koska yhdeksän aamuina lounaan ja välipalan välille tulee yli kolmen tunnin väli, sovimme, että hän saa viimeisen tunnin päätyttyä pienen välipalan koulussa. Näkkäriä ja maitoa on aina tarjolla. Lisäksi vein koululle välipalakeksejä, jotta aina sama välipala ei kävisi tylsäksi. Kouluretkille löytyi sopivan pieni Star Wars reppu, koska vanha pinkkureppu alkoi olla hiukan lapsellinen esikoisen mielestä, eikä hän huolinut sitä enää kouluun mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uusi reppu ja retkievästä hypoja varten.

Ensimmäisen kuukauden ajan pojan verensokerit ovat olleet vielä sekaisin. Verensokeri on korkealla usein aamupalan jälkeen ja lounaalla. Varmasti koulun aloituksesta johtuva stressi nostaa aamulla verensokeria. Ohjeistus eri tilanteissa ja uuden diabeetikkolapsen hoitorutiinit koulupäivän aikana olivat aluksi hiukan kokeilun alla, mutta kokeilemalla saamme hoidon sujumaan paremmin.

Kolme viikkoa saatoin ja hain pojan taksilta, ja sitten hän ilmoitti että voi kävellä itsekseen kotiin. Matkaa ei ole kuin 600m. Minua varmasti jännitti kotimatka enemmän kuin häntä. Mitä jos hypo yllättää kesken matkan ja löydän hänet tien poskesta tai ojasta? Koulurepussa pienessä eväslaatikossa on matkassa trippi ja välipalakeksi pahimpaan hätään. Ja lähimmät naapurit tietävät pojan diabeteksesta, ja repussa on äidin puhelinnumero.

Diabeetikkolapsen napanuoraa on minulle äitinä vaikea katkaista. Hänelle on ollut vaikeampi antaa lisää liekaa diabeteksen vuoksi, vaikka kyllä hän ikänsä puolesta pärjäisi hyvin vähän aikaa itsekseenkin.

Pojan koulu-ura on alkanut hienosti diabeteksesta ja korkeista verensokereista huolimatta. Koulun alettua olen saanut äitinä lisää luottamusta siihen, että lapsi tulee selviämään hyvin koulussa ja ottamaan pikkuhiljaa enemmän vastuuta itsestään ja omasta hoidostaan.

 

JK. Pystyin samaistumaan hyvin viimeisimmän Diabetes lehden juttuun ” Kirsi on diabeetikkolasten tukena Kaukon koulussa”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kokosimme poikien syksyisiä askarteluja seinälle.

Kahden pojan (10 v. ja 8 v.) ja 3 v. tytön äiti, joka hoitaa hektistä lapsiperheen arkea höystetynä esikoisen 1.tyypin diabeteksen haasteilla.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: