21.9.2015 Kalle-Ville Ruohonen

Näin on marjat

 

Metsämarjoja on tullut kerättyä kiitettävästi. Mustikkaa löytyi hyvin ja puolukkaa on riivitty 40 litraa omiin tarpeisiin. Näitä kotimaisia superfoodeja pitää säilöä reilusti, että pärjää seuraavaan satokauteen. Marjaretket ovat oivaa hyötyliikuntaa, ja mikä sen mukavampaa, kuin saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla: terveellisiä metsän antimia ja monipuolista liikuntaa. Se kolmas kärpänen ei kehuja ansaitse. Nimittäin hirvikärpänen. Eipä tule kieputtua lapajättiläistä kelon oksassa kun nämä inhokit tarraavat niskavilloihin ja vielä matkustavat pummilla asunnolle asti. Eivät nämä öttiäiset minua saa kuitenkaan luopumaan metsäretkistäni.

Nuoruudessa tuli marjastettua paljon. Silloin olin nuori ja nätti -enää en ole nuori. Ei Hämeessä vielä silloin ollut hirvikärpäsiä, mutta en tuolloin nähnyt metsissä liioin thaimaalaistakaan! Nyt metsätiellä talsi vastaan pieni mies saavinsa kanssa ja esitteli auliisti litran saalistaan viittoen joka ilmansuuntaan. Yritin saada mieheen puhekontaktia englanniksi, mutta hän toisti vain: ”Pattaya, Bangkok.” Ei siis syntynyt syväanalyysia oikein mistään asiasta. Ahkeria ja työteliäitä tyyppejä nuo merien takaa tulijat ovat ja eiköhän meille kaikille puolukoita riitä. Heidänkin saaliinsa jää suomalaisten käyttöön enkä usko, että Jumbojettiin kuormataan montaakaan saavillista puolukkasurvosta kotiin vietäväksi…

Vaikka olen mielestäni maailman terävimpiä kavereita, menin taas retkuun kun en ottanut marjareissuun mukaan evästä. Sitä kuvittelee, että poulukkaämpäri kahmitaan täyteen vartissa ja se on sellainen tunnin reissu. No ei todellakaan ole! ”Pelipaikalle” pyöräily ja kävely vaihtelevassa maastossa ovat jo sinänsä suoritus. Vielä kun löytäisi marjoja ja kotiinkin pitäisi palata lihasvoimin!

Marjaämpärini oli puolillaan, kun tuli heikko olo. Ajattelin sen johtuvan kyykkimisestä pää alaspäin, mutta eihän se sitä ollut. Diabetes! Eipä muuta kuin repulle nauttimaan elvyttävä ja virkistävä välipala; olihan siellä rusinoita 42 gramman rasia ja puolikas mehun luttanaa. Joopati joo… Lähtiessä oli puhe ottaa kahvit ja voileivät mukaan, mutta mitäpä niitä sellaiseen pikareissuun; rusina-askit ja energiapatukka riittävät. Tilkkeeksi sitten tietenkin marjoja, mutta sieniä en raakana syö -paitsi jos Coltilla uhataan! Ei vaan tahdo tälläkään iällä mennä jakeluun tuo diabeteksen olemus ja sen asettamat tarpeet!

Tuon heikotuksen aikana minulle tuli useita déjà vu -tuntemuksia ja mietinkin, onko matalalla verensokerilla myös tällainen vaikutus? Koen usein noita déjà vu -aistimuksia, mutta en ole aiemmin tuota mahdollista yhteyttä ajatellut. Onko muilla kokemuksia?

No, kotiin päästiin ja sokeri oli tosi alhaalla, mutta asiallisen tankkauksen jälkeen olo normalisoitui ja marjat tuli perattua. Taas huomasin kuinka tärkeää on muistaa sairastavansa diabetesta ja huolehtia oikeanlaisesta ravinnosta ja oikea-aikaisesta tankkaamisesta kaiken muun lisäksi.

Menkää hyvät ihmiset metsään keräämään ilmaisia luonnon antimia. Siellä on monen sorttisia terveellisiä herkkuja; bonuksena tulee liikuntaa ja hyvä mieli! Onhan siellä niitä hirvikärpäsiäkin, mutta suojautumalla oikeanlaisella varustuksella niistä on riesaa vähemmän. Voitte tavata siellä myös ulkomaalaisen, ja mikä tärkeintä: ottakaa asialliset eväät mukaan ja nauttikaa niistä luonnon helmassa!

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Kommentit tähän postaukseen

  1. Maaret

    Ei riitä pienet rusinarasiat hypoevääksi metsäretkille. Näköetäisyys siihen eväsreppuun on oltava koko ajan niin sitten voi turvallisesti metsänantimia kerätä. Thaimaalaisiin on tullut törmättyä. Joskus metsään eksyttyään kysyvät elekielellä ”missä päin tie on” ja joskus viittoilevat suunnan, jossa on vielä marjoja täynnä olevat mättäät. Ilmiö nimeltä déjà vu onhan se tuttu kun verensokeri oikein alas pääsee ilman tuntemuksia laskemaan. Ovat outoja tuntemuksia mistä sitten tulevatkin. Samanlaisia ovat unet, joihin herää kun verensokeri hiipii alakanttiin. Turvallisia metsä- ja marjaretkiä sinulle Kalle-Ville ja kaikille muillekin! Muistetaan ottaa ne eväät mukaan ja nauttia niistä luonnon helmassa.

    1. Kalle-Ville Ruohonen

      Niitä hirvikärpäsiä on tosi vaihtelevasti tuolla metsässä; tänään ei ainoatakaan, koska kävi tuuli ja hirvieläimiä tuolla seudulla ilmeisen niukasti. Pari päivää sitten tapoin kymmeniä metsässä ja kun pääsin tienvarteen poimin vielä vaatteistani 42 kpaletta ja kotiini liftasi vielä kaksi!

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: