28.8.2016 Maaret Weide

”Sininen huone” ja hiivatulehdus

Kuluneena kesänä olemme saaneet nauttia auringosta ja lämmöstä ihan helteisiin saakka. Mutta jos jotain hyvää, niin välillä sekin voi kostautua harmillisesti. Kesämökillämme on pihan perällä uuden uutukainen ekohuussi, joka sai nimekseen värinsä perusteella ”sininen huone”. Tarpeella käymisen on oltava miellyttävää, vaikka ei vesiklosettia olekaan. Kukka-amppeli kutsuu aamuisin nurkalla, ja alkukesästä oli hauska seurata ovi-ikkunasta, kun rastas ruokki poikasiaan kuusessa olevassa pesässä. Loppukesästä aitan nurkalta pilkottavat kypsyvät pihlajanmarjat ja jo niiden näkeminen helpottaa vaikka hiivatulehdus pääsikin yllättämään.

”Kesä ja kärpäset ne yhteen kuuluu”, sanotaan, mutta minulla tuntuu helle ja hiivatulehdus olevan varma kesän merkki. Elimistössämme on jo valmiina bakteerit, jotka joskus pääsevät valloilleen syystä tai toisesta. Antibioottikuurit voivat vaikuttaa intiimialueen bakteeritasapainoon, mutta myös muita syitä tulehdukseen on. Naisilla useammin kuin miehillä, mutta myös jo pienillä lapsilla voi olla hiivatulehdus. Mitä nuorempi lapsi, niin sitä suurempi syy käydä nopeasti lääkärissä, jos alapään kutina ja pissaamisvaivat alkavat.

On tulehdus sitten intiimialueella, korvassa, nielussa, silmässä tai missä tahansa ja siihen tarvitaan antibioottikuuri, niin hiivatulehdus tulee helposti. Ja jostain syystä diabeetikoilla vielä useammin. Tulehduksiin liittyy herkästi verensokereiden kohoaminen, eikä sitä meinaa saada kuriin ennen kuin tulehdus on saatu nujerrettua. Nämä harmilliset vaivat on saatava nopeasti kuriin.

Vedenjuominen ja muut kotikonstit

Omasta kokemuksesta jo tiedän, että usein helteellä tulee unohdettua riittävä veden juominen. Kotikonsteista veden juominen jo sinällään auttaisi, mutta kun se yötä päivää pissillä käyminen sattuu, ja kesällä on muutakin tekemistä, kuin kulkea jatkuvasti vesipullo kädessä. Ilmavat vaatteet helpottavat kuin ilmakylvyt vauvoilla. Kolmantena on syömämme ruoka ja sokeripitoisten ruokien välttäminen. Vaikka diabeetikkona en käytä paljoa sokeria ruuissa, niin kesällä tulee kuitenkin syötyä useammin jäätelöä ja muita kesäherkkuja. Tänä kesänä verensokerini on pysynyt tasaisena, joten en voinut syyttää sokeritasapainoakaan.

Kotikonsteihin kuuluvat myös puolukat ja karpalot, joista tehtyjen mehujen nauttiminen tai syöminen sellaisenaan auttavat monilla. Asidofilustuotteet, piimä ja jogurtit hapanmaitotuotteina ovat kokeilemisen arvoisia. Monesti vain keskellä kesää puolukoita ja karpaloita ei vielä ole, joten on paras turvautua apteekkituotteisiin.

Virtsatieinfektio, hiivatulehdus ja munuaisten toiminta

Virtsatieinfektio on usein syynä pissaamisvaivoihin ja silloin on mentävä nopeasti lääkäriin ja laboratoriokokeisiin, sillä tulehdus voi diabeetikolla aiheuttaa munuaisiin arpia ja heikentää pysyvästi niiden toimintaa. Virtsatieinfektion hoitoon tarvitaan lääkärin määräämä antibioottikuuri ja vain laboratoriokokeilla voidaan määritellä mistä bakteerista on kysymys. Runsas veden juominen, särkylääke ja usein vessassa käyminen helpottavat ensi vaiheessa. Tosin hiivatulehdus tulee helposti myös antibioottikuurin yhteydessä ja silloin tarvitaan myös hiivalääke.

Harmillisia vaivojahan nämä ovat kaikille, niin perusterveille kuin diabeetikoillekin. Jos vaiva tulee ensimmäistä kertaa, niin käy lääkärissä varmistamassa mikä on oikea diagnoosi ja siihen sopiva hoito.

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: