30.1.2018 Maria Rasalahti

Pienet sankarit

Vieläkin nousee pintaan syviä tunteita, kun mietin ensimmäisiä viikkoja, kuukausia, ensimmäistä vuotta pienen diabeetikon kanssa. Nyt siitä on jo 6 vuotta. Kun lapsi sairastuu vakavasti, paluu ”normaaliin” arkeen on vaikeaa. Ja tuleeko siitä normaalia ollenkaan? Vanhempana ajattelen, että diabeetikkolapset ovat pieniä sankareita.

Pienet sankarit selviytyvät diabetekseen sairastumisesta, joka veisi heiltä hengen ilman insuliinia. Insuliini on heidän elämänsä avain. Se avaa oven sokereille kulkea elimistön käyttöön. Moni kulkee tiensä teho-osaston kautta, letkuja, koneita ja kaikki on vierasta ja uutta. Pelottavaa, mutta vanhemman rauhoittava kosketus, syli ja rakkaus auttavat pientä sankaria kestämään vaikean alun.

He opettelevat aivan uuden arjen, usein vastustellen hoitoa, mutta mukautuen siihen ajan kanssa, vanhempien kanssa. Useat insuliinipistokset päivässä ja verensokerin mittaukset myös yöllä voivat pelottaa pientä sankaria, mutta hän selviää siitä vanhemman tuella.

20180113_181757

Nämä pienet sankarit opettelevat hoidon alkeet usein hyvin pienenä. He löytävät itsestään uskomatonta rohkeutta ja oppimisen iloa. Ensin mittaamalla itse verensokeria: ”Minä osaan!” ja opettelemalla kuinka pistetään insuliinia kynällä tai annostellaan pumpusta oikea insuliini määrä ”Ei se ollutkaan niin vaikeaa!”. Vanhemman lannistumaton tuki poikii tulosta ja pieni sankari saa onnistumisen tunteita peloistaan huolimatta. Ja jos sankari ei onnistukaan, hän voi kuulla lohduttavat sanat: ”Ei se mitään, toisen kerran uskallat.”

Hän oppii jo pienenä, mikä on hiilihydraatti ja missä niitä on. Se on vierasta monelle diabeteksesta tietämättömälle, mutta pienet sankarit oppivat nopeasti aamupuuron ja maidon hiilihydraatit. Nämä pienet sankarit tietävät, että jaksaakseen on syötävä aamupalaa, lounasta, välipalaa, päivällistä ja iltapalaa, jos ei syö ei jaksa leikkiä. Ja usein pienet sankarit saavat syödä myös yöllä! Sitä ei kaikki lapset saa tehdä ja vaikka ihan hirveästi nukuttaisi sankaria ja vanhempaa, joka jaksaa valvoa pienen sankarin vierellä, vaikka koko yön vahtien pienen unta ja verensokereiden suuntaa.

Tämä pieni sankari tietää, miksi verensokeria on mitattava kesken leikkien ja miksi vanhempi seuraa häntä tarkoilla silmillään pihalla. Kun pieni sankari meinaa hyytyä kesken leikkien, ei hän osaa aina kertoa milloin verensokeri menee matalalle leikkien keskellä, hän luottaa siihen, että vanhempi varmasti tietää.

Pikkuhiljaa pieni sankari kasvaa ja hän ottaa askelia lähemmäksi itsenäistä hoitoa, osaa sanoa milloin on matalalla verensokeri, ottaa itse hypoevästä kaapista, hän oppii laskemaan itse ruoka-annoksensa hiilihydraattien määrän ja annostelemaan oikean määrän insuliinia vanhemman tarkistamatta aivan kaikkea. Se voi viedä aikaa, mutta tukemalla häntä hän lopulta kokee osaavansa.

Vanhemman sydän kasvaa lapsen sairastuttua ja on pienen ja isommankin sankarin rinnalla aina. Pienen sankarin hymy ja halaus auttavat valvotun yön jälkeen aamulla heräämään, kerrankin hyvin syöty aamupala auttaa vanhemmankin hyvälle tuulelle, pieni hetki vanhemman sylissä antaa vanhemmalle voimaa ja uusi saavutus kertoo lapsen pärjäämisestä elämässä.

20180113_181042

Jälleen tänä vuonna sankarit tulevat ottamaan pieniä askelia kohti itsenäisempää hoitoa rakastava vanhempi rinnallaan. Pieni sankari tarvitsee paljon vanhemman rakkautta, tukea, mittauksia ja insuliinia selvitäkseen elämässään, ja vanhemmalta vaaditaan paljon jaksamista auttaa lasta eteenpäin.

Olen ylpeä perheemme ei enää niin pienestä, 9-vuotiaasta, sankarista. Kerron meneillä olevista askelista lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Ps. Myös ”Lihapeettes” kuvablogi esittelee elämää pienen sankarin näkökulmasta.

 

Kahden pojan (10 v. ja 8 v.) ja 3 v. tytön äiti, joka hoitaa hektistä lapsiperheen arkea höystetynä esikoisen 1.tyypin diabeteksen haasteilla.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: