27.1.2015 Mika Haulo

Sokerivammaisen elämää

Taidan olla onnekas. Tai poikkeuksellisen taitava. Ehkä vähän molempia.

Taitava siksi, että pystyn pitämään verensokerini paljon paremmalla tolalla kuin moni muu suomalainen ykköstyypin diabeetikko. Onnekas olen, koska siedän hypoglykemiaa hyvin.

Diabeetikon hoitotasapainoa kuvaava HbA1c-arvo on minulla ollut 5,5 %:n tuntumassa jo pitkään. Se on täysin terveiden viitearvojen mukainen.

Miksi sitten pärjään tautini kanssa paremmin kuin moni muu? Mitä teen toisin? Onko hoitomenestykseni vain sattumaa tai luonnonoikku, kuten joku on joskus väittänyt? Vai olisiko kaiken takana sittenkin määrätietoisuutta, kovia tavoitteita ja raakaa työtä?

On varmaankin parasta, että kerron tässä ja tulevissa postauksissa ihan todellisten esimerkkien avulla mitä teen ja miksi.

Sokerivammaisen päiväkirja 26.1.2015

Niinhän siinä taas kävi, että tuli ähky. Vaikka jo kymmenen kertaa olin itseäni käskenyt hillitsemään himoni, ettei tarvisi kytätä verensokeria yömyöhään.

Pian vuorokauden vaihtumisen jälkeen 6,3 mmol/l ei ollut mitenkään huono lukema. Huono sen sijaan oli arvioni, jonka mukaan se olisi pian lähtenyt nousemaan. Siksi pistin muutaman yksikön pikainsuliinia estääkseni sen, ja siksi verensokerini lähti tippumaan ennen aikojaan.

Siperia on opettanut olemaan näissä tilanteissa tarkkana. Tällä kertaa tartuin verensokerimittariin juuri ajoissa, ja säntäsin toiselle iltapalalle, kun lukema oli tippunut 4,4:ään puolessa tunnissa.

Hienoa – lisää syömistä, vaikka maha on jo valmiiksi tupaten täynnä!

Hypoa ei tullut, mutta painava tunne vatsassa enteili päinvastaista. Oli vaikea arvioida, koska pitäisi taas ottaa lisää pikainsuliinia. Päädyin seuraamaan mittaria ja pistämään vasta sitten, kun se näytti verensokerin lähteneen nousuun. Samalla otin lisäannoksen myös pitkävaikutteista, koska kokemuksesta tiesin sen olevan ähkysyömisen jälkeen tarpeellista.

Nousu oli nopea, mutta taittui 9,4 mmol/l:n tietämillä. Olisi se kai paremminkin voinut mennä, mutta onneksi ei ihan hirmulukemiin asti noussut. Enemmän häiritsi se, että kello oli kolme aamuyöllä ja aamulla pitäisi herätä säädylliseen aikaan. Unet olivat jäämässä lyhyiksi.

***

Aamu alkoi nihkeästi hieman yli 10 mmol/l mittauksella. Olo oli vieläkin täysi myöhäisillan syöpöttelystä. Eipä tuolla verensokerilukemalla olisi ollutkaan asiaa aamiaispöytään. Pistin 5 yksikköä korjausta, kävin suihkussa ja lähdin hierontaan.

Verensokeri kääntyi nopeasti laskuun, ja tunnin päästä se oli jo 4,6 mmol/l.

Aamun korkea lukema johtui todennäköisimmin siis siitä, että ähkyannoksen loputkin hiilihydraatit alkoivat imeytyä yön aikana, eivätkä arvioni sopivista lisäannoksista menneet nappiinsa. Hormonitoiminnasta johtuva nousu, esimerkiksi hypoglykemian aiheuttama reaktiivinen, olisi ollut paljon sitkeämpi ja vaatinut enemmän aikaa ja insuliinia.

***

Sitä sain, mitä tilasin. Yösyömisen mahdolliset – ja nyt siis toteutuneet – seuraukset eivät edes olleet mitenkään uusi juttu.

Olisi kuitenkin turhaa tulipalojen sammuttelua jäädä miettimään, mikä illan insuliiniannoksissa meni pieleen. Oikea ratkaisu on tietenkin olla mässäilemättä.

Diabeteksen hoito ei ole pelkästään hiilihydraattien ja insuliiniannosten laskemista.

Sokerivammainen yrittäjä, joka koodaa, bloggaa ja pyöräilee. Päätoiminen verensokerininja ja täydellisen hobiksen tavoittelija. Suurimpina paheina suklaan yletön syönti ja liian pitkään valvominen. Kirjoittaa Sokerivammaisen opas -blogia.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Avatar photoReija

  Pidän rouheasta tyylistäsi hoitaa diabetestäsi. Jaah, no voi olla, että siinä on suuntauksia myös omasta tyylistäni. Ylimielinen ei saisi olla, mutta tietty itsevarmuus ja rohkeahkot kokeilut tuottavat toisinaan hyviä tuloksia. Metsäänkin voi toisinaan mennä, kunhan osaa rämpiä sieltä itse takaisin.

 2. Anssi Lehto

  Erinomaista kuulla Mika sinun käytönnön manöövereistasi. Luulin jo vähän aika sitten, ette kirjoita lainkaan blogeja tänne vaan jäät taustalle ”serverinhoitajaksi”.
  Olet vielä 5.5 %:n hobiksella mua paljon edellä. Katselin juuri kanta.fi viimeisen d-hoitajakäyntini tulokset 20.1.2015: keskimäärin 4,4 mittausta/vrk (Mikalla vähintään 10) ja hobis nyt 6,7 % (ed. käynti 7,5 %). Eli täältä tullaan, Mika!

 3. Avatar photoSari

  Itse yhdistäisin hyvää hobikseen sinnikkyyden, priorisointikyvyn ja pitkäjänteidyyden. Taitoakin on tottakai oltava! Onnea sitten – enpä tiedä, raakaa työtä ennemmin..

 4. Maria V.

  *hatunnosto* tuolle sinun tunnollisuudelle ja energisyydelle hoitaa itseäsi kovalla työllä ja se näkyy; uskomaton hobis!

  En silti karehdi. Tiedän kuinka kovaa työtä ja tunnollisuutta se vaatii. Tosin uskon myös siihen oman kokemukseni perusteella, että miehillä saattaa olla hitusen helpompaa tavoittaa tasaisempi tulos. Tunnen, läheisestikin, niin nais- kuin miespuolisia DM1:siä ja ainakin lähipiirissäni tuntuu, että naisilla hormonit puuttuvat paljon useammin peliin, jolloin mysteeriarvojen taustalla on monesti joku x-factor nimeltä hormoni riippuen siitä ”mikä aika kuukaudesta on”.
  Toinen juttu on sitten yksilöllinen insuliiniherkkyys. Onneksi pumppuhoidolla tähänkin löytyy helpommin ratkaisut, kun asetuksista voi säädellä lukuja itselle sopiviksi vaikka joka tunnille erikseen. Pumpun myötä itsellänikin on paremmat edellytykset saavuttaa edes se liki 6-6,5:den tasapaino mihin olisin jo enemmän kuin tyytyväinen.

  Muuten olen itse kohtuu hyvin oppinut itseni tuntemaan ja tarkka kirjanpito kaikesta helpottaa ongelmienratkaisussa vaikka kaikkea ei voikaan ennakoida ja osa jää ikuisesti mysteeriksi.
  Itsellä nykyään niiden korkeiden arvojen taustalta löytyy valitettavan usein muiden (lasten) tarpeiden priorisoiminen omien tarpeiden edelle, jolloin bolustaminen ja sokerin mittaaminen joskus unohtuvat. Valitettavasti.

  Onneksi emme ole kaikki samanlaisia ja samasta puusta veistettyjä sillä silloin elämä olisi tylsää 🙂

  1. Avatar photoMika Haulo

   Kiitos Maria, kova työ on tosiaan tuottanut ihan hyviä tuloksia.

   Noiden hormonien suhteen saatat hyvinkin olla oikeassa. Niistä johtuvat verensokerin nousut ovat usein sitkeitä pirulaisia. Ja toisin kuin hiilihydraattien kohdalla, ei hormonitoiminnan kompensoimiseksi tarvittavalle insuliiniannokselle ole oikein kunnollista laskukaavaa.

   Toisaalta taas nämä naisille ominaiset jutut ovat vain yksi verensokeriin vaikuttava asia muiden joukossa. Siksi en vetäisi ihan suoraa johtopäätöstä, että naisilla verensokerin hallinta on vaikeampaa.

   Se nyt ei hirveän iso ero ole, joutuuko pitämään mielessä 15 vai 16 sokereihin vaikuttavaa asiaa. Ja voihan asia olla toisinkin päin – töissä stressaavan, paljon matkustavan ja säännöllisesti urheilevan miehen elämä voi olla isompi kaaos kuin rauhallista elämää viettävän naisen, vaikka ei naishormonien kanssa pitäisikään taistella.

   Minä puolestani nostan hattua sinulle siitä, että muistat ja jaksat huolehtia lapsistasi. Älä kuitenkaan unohda itseäsi – oma hyvinvointisi on myös lastesi onni.

   1. Maria V.

    Kiitos Mika.
    Totta tuo mitä kirjoitat. Vähän kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä suoria johtopäätöksiä voi vetää mistään. Tämä olikin vain oma olettamukseni sen pohjalta mitä olen itse nähnyt ja kokenut.

    Eipä käy elämä ainakaan tylsäksi pohtiessa näitä ”x-factoreita” 😀

 5. Pingback: Deeblogi kertoo tarinoita diabeetikoilta • Sokerivammaisen opas

 6. KK

  Miten se nyt oikein on, onko hobis kuitenkin vain keskiarvo ? Hypomässäilyn hillitsemiseksi olen itse käyttänyt mahdollisimman nopeita energiageelejä, niillä olen onnistunut huijaamaan aivojani parhaiten. Erityisesti tuo stressihormonien aiheuttama verensokerin hallitsemattomuus on mielestäni todella pelottavaa. I really would like to think like a pancreas…

  1. Avatar photoMika Haulo

   Ei hobis varsinaisesti verensokerin keskiarvo ole, mutta ilmeisesti aika suoraan siihen verrannollinen. Useimmiten se on myös riittävän tarkka, kun halutaan saada yleiskäsitys siitä, missä jamassa diabeetikon omahoito on.

   Energiageelit ovat nopeutensa takia hyviä hypoeväitä. Itse en niitä siihen tarkoitukseen kuitenkaan käytä. Pyörälenkeillä geelit ovat näppärän kokoisia lisäenergiaksi, mutta niihin voisi kyllästyä, jos niitä tulisi kotioloissakin syötyä.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: