22.6.2017 Maaret Weide

Diabeetikon elämää allien kanssa

 

Hanna Sumari tanssi ”Tanssii tähtien kanssa” -kisassa rohkeasti omana itsenään ja vähät välitti ihmisten arvostelusta. Hän totesi blogissaan, että ”parasta ennen” -päivämäärä meni jo, mutta vähät siitä. Hän vaihtoi kilpailun nimen blogissaan muotoon ”Tanssii allien kanssa”. Minun alleissani heiluu FreeStyle Libre välillä oikealla, välillä vasemmalla puolella. En häpeä Libreäni (alleistani en tykkää). Oma ”parasta ennen” -päivämäärä on mennyt jo ajat sitten, mutta haluaisin vielä FreeStyle Precision -verensokeriliuskatkin, jotta ”viimeinen käyttöpäivämäärä” pysyisi vielä mahdollisimman kaukana.

Mitä wikisanakirja sanoo alleista?

Alli on keskikokoinen musta-ruskea-valkea sorsalintu (Clangula hyemalis) tai se on olkavarren alaosassa sijaitseva riippuva läski. Ja onhan Alli naisen etunimikin. Nyt on kysymys käsivarren läskiin kiinnitettävästä käsitehirviöstä ”jatkuva pyyhkäisykudosglukoosinseuranta” eli lyhyennettynä flash-sensoroinnista. Diabetes ja lääkäri –lehdessä 3/2017 (sivulta 8 alkaen) kerrotaan sensoroinnin eduista.

Meillä naisilla on myös ulkonäköpaineita ja ne korostuvat nyt kesäaikana.

Ihailen ihmisiä, jotka ovat rohkeita ja uskaltavat näyttäytyä sellaisina kuin ovat. Entäs sitten jos on siunattu alleilla. On jotain mitä näyttää. Diabeetikkona minulle on yli 40 vuoden aikana jo tullut reisiin pahkuroita ja kuoppia, vatsaan mustelmia, allitkin löytyy, mutta se ei johdu diabeteksesta vaan iästä. Allissani on FreeStyle Libre, josta olen ylpeä. Tiedän, että se kiinnittää ihmisten huomion, mutta entäs sitten. Uimahallin suihkutiloissa peseytyminen kyllä hävettää. Katseita saan uskokaa pois. Kesällä en kuitenkaan aio peittää käsivarsiani allien ja Libren vuoksi pitkähihaisilla paidoilla. Haluan nauttia auringosta ja kesästä niin kuin muutkin. Voihan se toki olla, että kesän edetessä alleissani on useampikin kolikon kokoinen valkoinen, ruskettumaton läiskä. Ne ovat tulleet Libre -sensoreista.

Mitä olen oppinut Librestä?

Olen kirjoittanut Deeblogiin aiemminkin FreeStyle Librestä. Aika on opettanut minua ymmärtämään paremmin omaa diabetestani, insuliinitarpeita, insuliinin vuorokausivaihteluja ja liikuntani merkitystä. Ilman Libreä ei olisi selvinnyt, että tarvitsen ylipitkävaikutteisen insuliinin. Libren avulla selvisi myös, että tarvitsinkin yliylipitkävaikutteisen insuliinin. Olin jo vuosien aikana menettänyt hypotuntemukset, mutta nyt ne palasivatkin takaisin. Kiitos oikeanlaisen insuliinin.

Libren käyttäjän tarvitsee myös mitata verensokeri sormenpäästä etenkin, kun haetaan insuliinin vaikutusta ja tarvetta. Jotta FreeStyle Libre toimisi parhaimmalla tavalla diabeetikon hyväksi ja ohjaisi tekemään oikeita hoitopäätöksiä, tarvitaan Libreen sopivat FreeStyle Precission -verensokeriliuskat. Libressä on nopeavaikutteisen insuliinin laskin (käyttöohjeen sivulta 56 alkaen), joka toimii ainoastaan, kun verensokerin mittaa Precision-verensokeriliuskoilla ja Librellä. Oma ateriainsuliinin määräni pieneni, kun aloin käyttää Libren insuliinilaskinta, sillä silloin Libre huomioi aiemmin pistetyn aktiivisen insuliinin määrän, seuraavaksi syötävän hiilihydraattienmäärän ja huomioi minkä verran Libren asetuksiin on tallennettu diabeetikon insuliinitarve yksikköä/hiilihydraattimäärä. Tällä toiminnolla myös hypojen määrä omalta osaltaan väheni, kun en enää pistänyt ateriainsuliinia pelkästään hiilihydraattien perusteella vaan todellisen tarpeen mukaan. Tuntuu kuin FreeStyle Libre yhdessä FreeStyle Precision verensokeriliuskojen kanssa toimisi monipistoshoitoisella kuin sensoroiva pumppu. Insuliinipumppua en ole koskaan käyttänyt, mutta näin olen ymmärtänyt pumpun toimivan.

Kaikkiko on nyt hyvin?

No ei ihan, sillä hoitotarvikejakelusta en saa Precision -verensokeriliuskoja, kun ne eivät kuulu päättäjien valitsemiin hoitotarvikkeisiin. Diabeteshoitajani ymmärsi heti mistä on kysymys ja miten tärkeä asia on ykköstyypin diabeetikon hoidon kannalta. Ostan Precision -verensokeriliuskat itse omakustanteisesti vaikka osassa Suomea samat liuskat kuuluvat hoitotarvikejakelun piiriin. Omasta hoitotarvikejakelusta saan jo FreeStyle Precision b-Ketone -mittausliuskat veren ketoaineiden mittaukseen. Nekin toimivat Libressä ja näin kaikki mittaukset tallentuvat samaan raporttiin Libren skannausten kanssa. Libren hyödyntäminen  on tärkeää diabeetikon hoitotasapainon ja hoitotiimin yhteistyön kannalta.  Kudossokerin skannaukset ovat tärkeitä, mutta antavat vain osakuvan ykköstyypin diabeetikon hoidon tasosta ja mahdollisesti tarvittavista hoitomuutoksista.

Jään odottamaan mitä hoitotarvikkeiden valintoja päättäjät tekevät syksyllä 2017.

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: