13.4.2017 Kalle-Ville Ruohonen

Savun hälvettyä

Köh, köh… terveisiä takapihalta tupakkapaikaltani. Tuli taas vedettyä savut, jotta takaraivo oli lommolla. Olen ollut riippuvainen tästä koukuttavasta savuttelusta jo kymmeniä vuosia, mutta nyt vakaa aikomukseni on irrottautua tästä typerästä itseni myrkyttämisestä ja tumpata nämä syövänanomuskaavakkeet lopullisesti. Aikaa ja tupakkaa siihen tosin menee – tarkoitan siis tietenkin, että alan vähentää tupakointiani asteittain kohti lopettamisajankohtaa, joka on mielessäni kristallin kirkkaana.

Tupakointi on typerää, eikä se ole enää trendikästä, kuten joskus menneinä vuosikymmeninä. Tuolloin kaikilla menevillä ja menestyvillä piti olla rööki huulessa. Jopa kansakoulun opettajani poltti ja puolusteli pahettaan sodan kurimuksella. Sotilaiden muona-annokseen kuului myös tupakkaa ja opettajani kertoi, että tupakoimalla nälän tunne pysyi loitolla, kun muonaa ei aina ollut riittävästi. Minäkin hyväuskoisena räkänokkana kakarana nielin tuon meriselityksen ja uskoin, että kun luotien laulut vain soi, niin Työmies kalutussa holkissa piti nälän ja pelon poissa. Tämä sankarillinen myytti saattoi tempaista minutkin tupakoinnin miehiseen maailmaan. Uskotteko? En minäkään.

Uskon enemmänkin siihen, että vanhempieni röyhyttely antoi minulle hyvän lähtökohdan aloittaa sauhuttelu. Lisäksi isommat pojat antoivat oivan esimerkin; jumaliste kun olisikin tuollainen Tunturi mopo (äänenvaimentaja poistettu) ja sitten vielä Colt tai North State huulessa, niin kyllä meinaan olisi läyhyä! Likat vaan katselisivat kun väännän kahvasta ja Nortti kiiluen katoan horisonttiin huokausten saattelemana.

Tuolloin tupakoitiin kaikkialla ja jopa linja-autoon noustessa olisi tarvinnut joskus lapiota, että saa kaivettua itsensä tupakansavun lävitse rahastajan ja kuljettajan tupakointia ihailemaan. Takaosassa kylän väkäleukaiset äijät ottivat huikkaa ja lussuttivat ketjussa Saimaata tai muuta pöllitupakkaa. Nyt tämä mennyt tupakointikulttuuri tuntuu uskomattomalta! Olen nyttemmin tympääntynyt omaan tupakointiini.

Koska olen hidas ja minulla on pitkät tulpanjohdot, olen havahtunut vasta nyt ajattelemaan tupakoinnin haittavaikutuksia. Olen aina tiennyt sauhuttelun vaarat, mutta vasta nyt aika ja kova kalloni alkavat olla kypsät lopettamispäätökseen. Luopumiseni nikotiinin orjuudesta tapahtuu pikku hiljaa; vähennän ja sitten lopetan polttamisen tyystin. Käytän lääkitystä tukenani, sillä monen vuosikymmenen mittainen tupakoitsijan uran lopettaminen on vaikea, mutta taatusti viisas päätös.

Sanomatta on selvää, että olen aikamoinen pösilö koska tupakoin, vaikka tyypin 2 diabetes jyllää kehossani. En rupea tässä luettelemaan tupakoinnin haittoja – nehän tiedetään. Jos olet diabeetikko, niin lopeta ihmeessä sinäkin sauhuttelu, sillä on tosi kiva saada muutama vuosi lisää elinaikaa. Luvassa on siis kaikkea hyvää terveydelle ja rahaakin säästyy melkoisen rutkasti. Diabetesliiton sivuilta löytyy tietoa asiasta ja Hengitysliiton sivusto http://www.stumppi.fi on erinomainen.

Olen päättänyt onnistua, sillä olen lopettanut viitisen vuotta sitten runsaan alkoholin käytön, enkä ole sen jälkeen pisaraakaan ottanut. En tarvinnut lopettamiseen ulkopuolista apua, vaan pyristelin viinan kiroista irti omatoimisesti, vaikka vaikeaa oli! En halunnut heittää veiviäni alkoholin haittoihin, sillä suurimman seppeleen kummulleni olisi tuonut ilmeisesti panimoteollisuus. Nyt en halua, että suurimman kukkalaitteen kirstulleni laskee tupakkateollisuuden edustaja kyynelehtien ja hokien: ”Miksi, oi miksi?”

Vaimo tuolta huuteli, että tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa myönteisesti myös potenssiin! Hyvä huomio; panokset kohoavat ja peli siis kovenee.

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Kommentit tähän postaukseen

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: