14.3.2017 Kalle-Ville Ruohonen

Aitoja nousee – verensokerit laskevat

Edellisessä blogissa kirjoitin siirtymisestäni takaisin työelämän pyörteisiin. Otin eläkepappana haasteen vastaan ja ryhdyin siis rakentamaan aitoja. Tiesin tuon työn olevan fyysisesti raskasta ja aprikoin jaksamistani diabeteksen takia. Lupasin kirjoittaa tuntemuksistani ja fiiliksistä paremmin kun vanhenen tässäkin työssä. Saamanne pitää.

Eniten olen äimistynyt siitä, kuinka kuusikymppisenäkin jaksan touhuta ja intoa piisaa kuin kiljun tekijällä. Olen tehnyt näitä hommia joskus kampakeraamisella ajalla ”viraapelina”, mutta vasta nyt olen päässyt syventymään kunnolla tähän työhön. En ole erityisen lahjakas missään teknisessä- tai asennustyössä, mutta kyllä sitä oppii, kun on haluaa sisäistää asioita, ja touhuaa välillä enemmän tai vähemmän kieli keskellä kämmentä.

Olen ollut huolissani miten diabeetikkona pärjäilen, mutta 66-vuotiaalla veljellänikin, joka minut palkkasi, on kakkostyypin diabetes ja näkyyhän tuokin pärjäävän. Täytyy tosin myöntää, että kyllä diabetes on taittanut varmasti parhaan terän jaksamisistamme; välillä olemme kuin kuraan kuolleita kuttuja kun palaamme ”kämpille.” Valmista ja laadukasta jälkeä kuitenkin syntyy ja syy lienee se, että veljeni ammatillinen osaaminen on huippua ja siksi minäkin saatan tuntea ansiotonta osaamistason nousua?

Aamulla ennen töihin lähtöä pitää syödä kunnon aamupala ja ottaa osuvaa evästä mukaan. Niin terveellisiä kuin vihannekset ovatkin, niin näissä hommissa ei niillä pärjää. En pysty näkemään itseäni jälttämässä lanttua aitalinjalla tai järsimässä porkkanaa verkkorullan päällä. Ei siellä lampaanviulu olalla kuljeta, mutta mm. proteiinipitoista evästä nautin halulla. Olen huomannut, että parasta tankattavaa on samanlainen terveellinen ravinto mitä muutkin raskaan työn raatajat eväinään söisivät. Jos kahvila tai muu ruokala on liki, niin tuleehan niissäkin poikettua. Banaani on mielihedelmäni – paitsi jos/kun se jäätyy, kuten on käynyt. Se pakollinen suklaapatukka pitää pyrkiä säästämään ääritilanteeseen. Minulla tuppaa tulemaan näitä ääritilanteita lepsun itsekurini vuoksi turhan helposti.

Myös juomisesta täytyy pitää huolta. Alussa en tuota tajunnut ehkä siksi, että talvikelillä en noteerannut hikoamistani ja tulisihan ihmisen juoda vettä muutenkin päivän aikana pari litraa. Yöllä heräsin pari kertaa siihen kun suu oli aivan kuiva ja kieli kuin puimakoneen remmiä. Nämä yölliset harmit katosivat kun tajusin alkaa latkia vettä tai kevytcolaa.

Huoli ja pelko diabeteksestani jäi taka-alalle, kun näin tulevan työmaamme Tampereen Yliopistollisen sairaalan alueella. Pitäisi kuulemma rakentaa aitaa kalliojyrkänteelle, josta pudotusta on pahimmillaan alas louhikkoon rapiat 12 metriä. Minulla on aivan kamala korkeanpaikankammo ja meinasin paskoa mekkooni, mutta mieltäni rauhoitti hieman se, että työssä tullaan käyttämään turvavaljaita. Silti näin kauhukuvia kuinka adonismainen ja gepardin ketteryyden omaava kehoni murskautuu liiskaksi pudotessani louhikkoon. Onneksi veljeni lohdutti minua sanomalla, että ei hätiä mitiä; ollaan TAYS:in tontilla ja talo kuhisee lääkäreitä… No – kaikki meni hyvin ja aidasta tuli very good. Voisin laittaa aikaansaannoksestamme valokuvan rapakon taakse Donald Trumpille vähän kuin malliksi, mutta pelkonamme on, että hän esittäisi meille kutsun saapua hommiin Meksikon rajalle, you see. Me emme kuitenkaan ole kiinnostuneita lähtemään aavikolle potkimaan jaloistamme kalkkarokäärmeitä ja skorpiooneja häiriköimästä.

Nyt aitarintamalla on hiljaista kun maas on hanki ja routa. Keväämmällä kiilaan taas itseni näihin rientoihin ja odotankin innolla t-paitakelejä. Niitä odotellessa nautin keväästä ja suunnittelen uusia kujeita. Pitäkää huoli itsestänne ja läheisistänne!

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: