28.9.2016 Maaret Weide

Diabeetikon kaksi henkivartijaa – verensokerimittari ja ketomittari

Väsyttää, huono olo, ruoka ei maistu, mutta janottaa ihan hirmuisesti.

Olin juonut viikon ajan vettä jo litroittain joka päivä ilman, että oli mitään erityistä syytä. Verensokeriarvot olivat melko hyvät. Aamuisin alle 10 mmol/l ja päivälläkään aterian jälkeiset mittaukset eivät näyttäneet yli 12 arvoja. Tosin olin ihmetellyt miksi insuliini ei tuntunut vaikuttavan yhtä tehokkaasti kuin normaalisti. Yli kymmenen arvot eivät meinanneet tulla alas millään. Diabeetikon toinen henkivartija verensokerimittarin lisäksi on ketomittari. Ketomittari minulla kyllä on, mutta eipä tullut mitattua. Omaa tyhmyyttäni, mutta ei minulla ollut kaikkia muitakaan tyypillisiä happomyrkytyksen oireita. Kuitenkin tiedän, että happomyrkytys eli ketoasidoosi voi pahimmassa tapauksessa kehittyä nopeastikin.

Kaunis lauantaipäivä ja kotikulmilla kiertelyä. Uusi kahvila oli avannut ja sitä oli tarkoitus mennä katsomaan. Kesken matkan oli kuitenkin käännyttävä takaisin kotiin. Heikko olo, väsymys, hikoilu ja ahdistava olo yllättivät. Oireet kuin hypossa ajattelin ensin. Verensokerin en uskonut olevan kuitenkaan alhaalla, olinhan mitannut sen lähtiessä ja arvo oli 5.8. Olin juonut vielä varmuuden vuoksi hiukan tuoremehua.

Kotiin tultua verensokeri oli 9.9 mmol/l ja hetken kuluttua uudelleen mitatessa 13. Nyt osasin jo ottaa ketomittarinkin esille, jonka antama lukema oli 1.3. Ketoaineet olivat siis koholla. Kuinkahan kauan ne olivatkaan jo olleet yli 0.6 mmol/l? Jatkoin veden juomista ja otin korjaavaa nopeavaikutteista insuliinia. Seuraavaksi jäin odottamaan miten verensokeri käyttäytyy ja korjasin tarpeen mukaan varoen kuitenkin päällekkäisten annosten pistämistä, ettei hetken päästä verensokeri olisi liian alhainen. Ketoaineiden ja verensokereiden mittaamista jatkoin parin tunnin välein.

Miten diabeetikon pitää toimia, kun veren ketoaineet ovat näissä lukemissa?

alle 0,6 mmol/l
Ei erityistoimenpiteitä.

0,6-1,5 mmol/l
Korjaa kohonnutta verensokeria hoitopaikastasi saamiesi ohjeiden mukaan. Tarkista verensokeri ja ketoaineet parin tunnin välein.

1,5-3 mmol/l
Ketoasidoosin vaara on kasvanut. Jos olet huonovointinen tai verensokerisi ei laske lisäinsuliinista huolimatta, ota yhteys hoitopaikkaasi tai esim. viikonloppuna päivystykseen.

yli 3 mmol/l
Hakeudu sairaalahoitoon.

Katso myös mitä ”Aino says” nuorten diabeetikoiden Inspis -kanavalla ketoasidoosista ja hapoista

Ykköstyypin diabeetikoille, sekä pumppuhoitoisille että monipistoshoitoisille, ketomittari on ihan yhtä tärkeä kuin verensokerimittarikin. Itse opin tällä kertaa, että ketoaineet on syytä mitata herkemmin kuin mitä tällä kertaa itse tein. Tulehdussairausten ja korkeiden verensokeriarvojen yhteydessä ketoaineet eli hapot olisi ehkä tullut mitattuakin, mutta nyt ei ollut oikein mitään syytä mitata aiemmin. Vasta heikko olo, väsymys ja heikotus lenkillä herättivät miettimään mikä oikein on pielessä. Tällä kertaa ketoaineiden lisääntymisen syy jäi epäselväksi, mutta onneksi ne tulivat kotihoidolla nopeasti normaalilukemiin. Kolmessa tunnissa muutos 1.3 mmol/l arvosta 0.1 arvoon.

Onko sinulla ketomittari?

Ketomittari on diabeetikon toinen henkivartija verensokerimittarin ohella. Veripisarasta mitattu ketoaineiden pitoisuus on tarkempi kuin vanhaan tyyliin pissatikuilla mitattu arvo. Hätätilanteessa voit turvautua apteekista ostettaviin ketoaineiden mittatikkuihin sen sijaan, ettet mittaisi ollenkaan jos olet esim. sairaana.

Jos sinulla ei vielä ole ketomittaria, pyydä se seuraavalla kerralla diabeteshoitajaltasi.

 

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Marja Koistinen

  Miehelläni on ollut 2-tyypin diabetes jo kolmisenkymmentä vuotta ja nykyään hoitona on Protaphane-insuliini ja Novorapid -insuliini. Kun olemme käyneet lääkärin tai diabetes-hoitajan tai omahoitajan vastaanotoilla, kukaan heistä ei ole maininnut ketoaineiden mittauksesta tai mittarista mitään. Nyt ihan sattumalta törmäsin tähän artikkeliin ja ihan säikähdin ! Olisihan ihan välttämätöntä saada myös se ketoaine-mittari ja liuskat kotiin. Miksi kukaan ei ole missään vaiheessa kertonut kyseisestä asiasta mitään ? Eipä kai nuo terveysalan ihmiset välitä meistä vanhoista ihmisistä juuri ollenkaan!

 2. Maaret

  Hei Marja, kiitos kommentistasi. 1-tyypin diabetes ja 2-tyypin diabetes poikkeavat kuitenkin toisistaan, vaikka molemmilla olisikin insuliinihoito. Ketomittari korkeiden verensokeriarvojen mittaamiseen ja ketoasidoosin välttämiseen on 1-tyypin diabeetikolle tärkeää. Ketoarvot voivat nousta korkealle esim. tulehdussairauksien esim. flunssan aikana, jolloin myös verensokeri helposti nousee korkealle.

  Voitte toki kysyä seuraavalla vastaanottokäynnillä lääkäriltä tai diabeteshoitajalta asiasta tai hankkia kotiin apteekista ketoliuskoja, joilla ketoarvot voi mitata tarvittaessa pissasta.

  Itse olen 1-tyypin diabeetikko ja kaikilla ykköstyyppiläisilläkään ei ole ketomittaria.

  Hyvää kesän jatkoa teille molemmille!

  Deeblogi/Maaret

 3. Veijo Puustinen

  ”Diabeetikko ei tarvitse erityisruokia, mutta on huomaavaista tarjota niin diabeetikoille kuin muillekin terveydestään huolehtiville kevyitä ja niukasti kovaa rasvaa sisältäviä vaihtoehtoja.

  Diabeetikko voi syödä tavallisella sokerilla makeutettuja tuotteita. Diabeetikko valitsee itse, mitä ja miten paljon haluaa syödä. Monet diabeetikot kokevat ruokien tuputtamisen ongelmaksi. Suolaista ja makeaa kannattaa tarjota pieninä annoksina.

  Niin diabeetikot kuin muutkin terveellistä ruokavaliota noudattavat syövät mieluummin vähärasvaisia pullia tai marjapiirakkaa kuin rasvaisia leivonnaisia kuten viinereitä tai murotaikinapohjaisia leivonnaisia. Myös hedelmät ja pienet leivät ovat hyviä kahvipöydän tarjottavia”

  Että tämmöistä liiton sivulta. Milloin liitto aikoo myöntää että diabetes2 on sairaus???

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: