23.6.2016 Anssi Lehto

Liuskapurkit nyt uusiomuoviksi

Kerroin aikaisemmassa blogikirjoituksessani, että diabeetikkona voit tehdä hyviä tekoja lahjoittamalla tyhjiä liuskapurkkeja tupakoitsijoille tumppilompakoiksi. Nyt on tullut uutena mahdollisuutena kierrättää tyhjiä liuskapurkkeja uusiomuoviksi. Hyvässä lykyssä voit saada kierrättämäsi liuskapurkin materiaalin joskus takaisin uutena ja täytenä purkkina. Tässä lyhyesti, miten muovipakkauksia voi nykyaikana hyödyntää.

Muovipakkausten keräyskokeilu alkoi

Kokeiluun osallistuvat pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella 3000 kiinteistöä, joilla on ollut käytössä HSY:n energiajäteastia. Astioihin on nyt liimattu uudet tarrat, mitä muovipakkausten keräysastiaan saa laittaa.

Kokeilu kestää syksyyn 2017 asti. Sen aikana seurataan, miten keräys onnistuu. Jos kerätty materiaali on ohjeiden mukaista ja kelpaa teollisuudelle uusien tuotteiden raaka-aineeksi, keräystä jatketaan.

Muovipakkauksia ovat

  • Jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen
  • Styroxpakkaukset

Tyhjennä pakkaukset, tarvittaessa puhdista ja anna kuivahtaa.

Muut muovit sekajäteastiaan

  • PVC-pakkauksia, tunnistat sen merkinnästä 03.
  • Vie lääkkeet apteekkiin ja muut vaaralliset jätteet omaan keräykseen.
  • Muita kuin pakkauksia

Mitä muovipakkauksista tehdään

Muovipakkaukset kerätään uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Näin vähennetään neitseellisen muoviraaka-aineen tarvetta tuotannossa.

Muovipakkausten hyödyntämisestä vastaa Suomen Uusiomuovi Oy.  Se edustaa yrityksiä, jotka pakkaavat tai tuovat pakattuja tuotteita Suomeen. Ekokem Oyj:n kanssa on sovittu kierrätyspalvelusta Muovijalostamossa. Sen tuotteita tulevat olemaan mm. granulaatit eli rakeet muovituoteteollisuuden käyttöön.

Linkki HSY:n nettisivuille

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: