10.2.2016 Kalle-Ville Ruohonen

Viidenkympin villitys

Taannoin kuulimme Suomen olevan Kreikan tiellä. Jippii! Vihdoinkin filosofia ja muut humanistiset tieteenalat saavat meilläkin jalansijaa ja arvostusta – olenhan itsekin lukemista vaille filosofi ja tupakeittiöpsykologi. Elämöin turhaan; Kreikan tie tarkoittikin, että kansakuntana olemme matkalla vararikkoon. Voih ja oih! Voisikohan jättää vain velat maksamatta toteamalla, että meneehän tässä kansainvälinen maine ja rahahanat kiinni, mutta mukavaa on ollut! On touhuiltu kaikenlaista kivaa. On oltu hippasilla ja rahaa on jaettu avokäsin, koska sitä lainamarkkinoilta tuputettiin, eikä takaisinmaksukykyä kyselty. Viimeisillä euroilla teimme miljardin kimppaloton (järjestelmiä), että yritettykin on! Tartte tulla neuvomaan…

Kreikan tie on ollut tuommoinen, ja se tie odottaa Suomea ellemme leikkaa menoja ankarasti. Näin sanoi pääministerimme vakavana ja silloinhan se on totta. Olemme ureassa kaulaa myöten ja Suomi-laiva on uppoamassa! Nyt kaikki pumppuihin, eikä kukaan saa jäädä kuseen makaamaan. Niin iäkkäät kuin vanhat, oirehtivat ja sairaat, köyhät ja köyhyysrajalla olevat on saatava pumppuja lutkuttamaan ihan etujoukoissa, sillä heillähän jo on kokemusta kusessa olemisesta.

Käytännössä homma menee niin, että avustuksia, palveluja  ja lukemattomia tukia vähennetään tai poistetaan kokonaan. Koulutuksesta höylätään hirvittäviä summia ja se ei pitkässä hölkässä tiedä hyvää. Jos humanistiset tieteet jäävät jalkoihin ja mopen osille, niin Suomi pieraisee imelän. Jo nyt on nähtävissä, että päättäjiksi pääsevien lasittuneista silmistä on kadonnut se hienoinenkin inhimillinen tuike.

Vuoden alusta saatiinkin kylmää kättä. Lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuun määrääminen on suorastaan kyykyttävä päätös, jonka sanotaan rikkovan joiltakin osin perustuslakia. Osalle diabeetikoista tilanne voi olla kohtalokas ja lukemattomat muutkin sairaat ja vähävaraiset kärsivät. Tällaisen päätöksen takana ei voi olla kuin arvovalinta höystettynä asiantuntemattomuudella ja välinpitämättömyydellä. Diabetesta on luonnehdittu raflaavasti jopa ”elintasosairaudeksi”, ja näin tehty vahinkoa diabeetikoille ja käsityksille diabeteksesta. Keliaakikoilta poistettiin 23,60 euron ruokavaliokorvaus. Lienevät niitä itseaiheutettuja tauteja?

Yhteiskunnan ei pidä paapoa kansalaisen jokaista pipiä tai pääomittaa tyyppiä, joka tieten tahtoen makaa kotona kuin laho silli tekemättä itse mitään toimeentulonsa eteen. Terveytensä suhteen jokainen voi tehdä paljonkin, mutta syyllistäminen sairauden iskiessä ei johda mihinkään – valistaminen ja hoito kylläkin. Laskelmoivat etuuksien metsästäjät ja väärinkäyttäjät ovat ontelosyyliä Suomi-neidon kauniilla hipiällä. Veronkiertäjät ja veroparatiisikikkailijat verosuunnitteluineen ovat mielestäni paiseita tuon kaunottaren -no en sanokaan missä. Liki ilmainen koulutus, infrastruktuuri ja muu yhteiskuntamme tarjoama hyvä on aikanaan kelvanneet, mutta ylläpitotalkoot eivät kiinnosta.

Jos noihin edellä mainittuihin puututtaisiin, olisivat asiat hiukan paremmin ja se tuntuisi oikeudenmukaiselta. Nyt monet sairaat – mm. diabeetikot – kiikuttavat kilpailukyvyn alttarille 50 euroa, joka alkuomavastuuksi on nimetty. Tänä vuonna kauppamerenkulun tuki on 100 miljoonaa euroa, josta suurin osa annetaan viihdemerenkulkuun -siis näille kelluville huvittelukeskuksille. Vuonna 2014 kauppa-alustukea jaettiin 87,6 miljoonaa josta viihdemerenkulun potti oli 53,8 ja lastialustuki ”vain” 33,8 miljoonaa. Ei ihme, että meillekin tuli postissa punainen kirje, jossa tarjottiin ilmaista risteilyä.

Koska minäkin maksoin tuon viisikymppisen, pitäisin suotavana, että se ei menisi viihdemerenkulun tukemiseen. Vai tuliko tuo risteilylippu siksi, että viisikymppinen oli kilahtanut varustamon tilille?

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: