Kun tekniikka pettää
Käytin kertakäyttöruiskuja ja insuliiniampulleja pitkään. Kaikista mainospuheista huolimatta en suostunut siirtymään insuliinikynään. Kaikki vähänkin tekninen oli minulle myrkkyä.
Sain insuliinipumpun 17- vuotiaana, 32 vuotta sitten. Käytin sitä viitisen vuotta. Sen jälkeen kaikki pistämiseen liittyvä tekninen systeemi aiheutti pahoinvointia.
Eräänä kauniina päivänä siirryin kertakäyttöruiskuista esitäytettyihin insuliinikyniin. Siitä oli lyhyt askel nykyisiin kyniini, joissa on vaihdettavat ampullit.
Syyskuussa minulla oli aamunkoitto-ilmiöni vuoksi glukoosisensori. Tekniikka tunkeutuu väkisin diabetekseni hoitoon.
Kunnollisesti tein kaikki tarvittavat verensokerimittaukset. Kello kolme yöllä alkava verensokerini nousu tuli näin todistettua.
Sensori oli minulla viimeistä vuorokautta. Aamulla ennen töihinlähtöä olin mitannut normaaleja korkeita arvoja korkeamman arvon. Pistin korjausinsuliinin.
Töissä mittaustulos ennen lounasta huiteli kolmessakympissä. Nousu oli jatkunut. Otin hienon insuliinikynäni.
Kiersin kaksi yksikköä mahdollisten ilmakuplien poistamiseksi. Neulan kärjestä ei tullut mitään. Toistin tämän muutaman kerran . Insuliinia ei tullut. Vaihdoin neulan. Tulos oli sama, ei mitään.
Pyörittelin hämmästyneenä insuliinikynää käsissäni. Silloin huomasin, että hieno tekninen laite oli hajonnut. Mäntä jumitti, eikä koskenutkaan insuliiniampulliin.
Täysi paniikki !
Mietin mielessäni, miten kauan olin pistänyt itseeni tyhjää. Koko sensorointiajan olivat verensokeriarvoni olleet paljon normaalia korkeammalla. Syy oli selvinnyt.
Ilmoitin diabetes-hoitajalleni, että tulen hakemaan uuden kynän. Töissä jätin kaiken sikseen.
Huolimatta diabeteksesta ja astmasta, en ole koskaan tuntenut itseäni sairaaksi. Sairas olen silloin, kun on kuumetta ja flunssa.
Kynäepisodi toi minulle vastenmielisen riippuvuuden tunteen. Terveyteni ja elämäni on kiinni jostain, jota en hallitse. Tunne oli kamala.
Seuraavana viikonloppuna hajosi pitkävaikutteinen insuliinikynä.