3.10.2015 Maaret Weide

Pötyä pöytään – mutta entäs ne hiilihydraatit?

Netti, sosiaalinen media, lehdet, kaupan mainoslehtiset ovat mitä ihanampia ruokaohjeita pullollaan. Kirjahyllystäkin löytyy keittokirjoja vähän joka lähtöön, mutta silti tuntuu helpommalta etsiä resepti netistä. Ottipa sen reseptin mistä tahansa niin useimmiten diabeetikkona törmään yhteen kysymykseen.

Montako grammaa hiilihydraatteja on yhdessä annoksessa?
1-tyypin diabeetikkona lasken hiilihydraatit ja pistän nopeavaikutteisen ateriainsuliinin aina ruokailutilanteessa. Jos lautasella on yksi peruna tai leipäviipale, hiilihydraattien laskeminen on vielä helppoa. Kuvaannollisesti ”sormi suussa ja takaraivoa raapien” yritän sitten arvioida hiilihydraattien määrää, kun lautasella olevasta annoksesta ei voikaan laskea ja eritellä kaikkia verensokeria nostavia hiilihydraatteja erikseen.

Fineli.fi ® – elintarvikkeiden koostumustietopankki.
fineli.fi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämä elintarvikkeiden koostumustietopankki. Fineli nettisivuilla on helppo laskea omien reseptien ravintoainesisältö – myös hiilihydraattien määrä. Sivuilla voi syöttää ruokaohjereseptin ainesosat ja niiden määrät ja jakaa sitten kokoreseptin ravintopitoisuuden annosten määrällä.

Finelin sivuilta löytyy myös valmistuotteiden ravintopitoisuudet ja ne diabeetikolle tärkeät hiilihydraattipitoisuudet sekä 100 gramman tarkkuudella että annoksina.

diabetes.fi – Kuukauden resepti
Diabetesliiton nettisivuilla on kattava reseptiarkisto Kuukauden resepteistä. Kuvat, valmistusohjeet, annosten hiilihydraattimäärät ja kcal valmiiksi laskettuina.

Vaikka itsekin olen jo kohta 40 vuotta taivaltanut yhteistä matkaa diabetekseni kanssa, löysin vasta kesällä nämä ”kuukauden reseptit” ja ihastuin. Keittokirjat pysyvät hyllyssä vähän kuin ”muinaisjäänteinä”. Ruokavinkit ja ohjeet tulee haettua netistä ja nyt aiempaa useammin kurkistan myös diabetes.fi -sivulle. Samalla sieltä osuu silmiin jotain muuta uutta ja ajankohtaista diabetekseen liittyvää tietoa. Tärkeää minulle, mutta mielenkiintoista luettavaa kenelle tahansa. Suosittelen kurkkaamaan.

Yksi toivomus minulla reseptipankille on. En löytänyt sieltä marja-aikaan kaipaamiani säilöntäohjeita – ilman lisättyä sokeria.

Ravintolaruokailu on oma juttunsa

juustokakku

Ravintolaruuasta on vaikea arvioida hiilihydraattimäärää. Onko ja minkä verran valmistusvaiheessa käytetty makeita kastikkeita, marinaadeja jms., jotka sitten tekevätkin yllätyksen diabeetikolle nostamalla verensokerin ”pilviin”.

Mutta tiesitkö, että ravintolastakin löytyy tietoa. Rohkeasti henkilökunnalta kysymällä heiltä voikin löytyä tieto annosten ravintoainepitoisuuksista – myöskin hiilihydraattimääristä. Ja mitä useammin tätä kysytään niin sitä useammasta ravintolasta pikkuhiljaa tieto alkaa löytymään. Onhan se osa asiakaspalvelua, jota asiakkaat osaavat arvostaa.

Uusinta uutta ovat älylinjastot, jotka kertovat ruokailijalle otetun ruokamäärän, ruoan energiasisällön sekä mitä ravintoaineita, kuten rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja ateriakokonaisuus sisältää. Metoksen älylinjasto toimii näin. Tällaista en ole päässyt itse testaamaan, mutta jos olet aterioinut paikassa, jossa on älylinjasto niin olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksistasi ja missä ravintoloissa myös ns tavallinen asiakas pääsisi tutustumaan? Jätäthän kommentin kirjoitukseeni.

 

 

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: