3.9.2015 Maaret Weide

Saimme korkoa lainallemme.

Heräsimme mieheni kanssa aurinkoiseen Suven ja Runon -päivän aamuun ja kännykän viestiin ”lähdimme aamulla Kätilöopistolle”. Sen jälkeen ei uni tullut enää silmään. Tänäänkö se tapahtuisi, että minusta tulisi mummu – Dee-mummu? Päivä kului ja odotus jatkui. Seuraavana aamuna kuuden maissa tuli kuva ja viesti, että ”tämmöinen sitten tuli”. Nyt se oli totta ja tunnetta on vaikea kuvailla, saatikka sanoiksi pukea. Olemme onnellisia.

Lapsen vanhemmilla on tärkeä ja vastuullinen tehtävä antaa lapselle turvallinen elämä ja hyvät eväät kasvaa aikuiseksi. Samalla tavalla se koskee myös isovanhempia. Kaikkien lapsien lähellä olevien tulee tukea niin vanhempia kuin lastakin tästä eteenpäin. Nyt mietin miten pystyn vastaamaan tähän haasteeseen?

”Lapset ovat lainaa, lapsenlapset korkoa”

Isovanhemmuus on lahja ja etuoikeus. Se on kunniatehtävä ja edellyttää myös itsestään huolehtimista voidakseen olla läsnä lapsen elämässä turvallisena aikuisena. Vaikka olen aina pyrkinyt hoitamaan diabetestani hyvin, niin hoidon tavoitteena olen ollut minä itse. Hyvä hoito on ollut tähän saakka tavoite voidakseni itse hyvin ja välttääkseni komplikaatioita. Nyt minulla on uusi syy tavoitella entistäkin parempaa diabeteksen tasapainoa ja fyysistä kuntoa. Pikkuinen toi uutta iloista motivaatiota. Mummun on oltava mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Hyvät eväät elämän kestävälle matkalle

Diabeteksen periytyminen mietityttää. Alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen periytyy, mutta lapsen sairastumisen todennäköisyys on kuitenkin pieni. Jos äidillä on tyypin 1 diabetes, lapsen todennäköisyys sairastua diabetekseen on noin 5 prosenttia. Diabeetikkoisän lapsen sairastumisriski on noin 8 prosenttia. Molemmissa tapauksissa on siis yli 90 prosentin mahdollisuus, että lapsi ei sairastu diabetekseen. Näin kerrotaan Diabetesliiton nettisivuilla.

Miten isovanhemman 1 tyypin diabetes periytyy? Tai jos diabetes on jo kahdessa sukupolvessa? Toivottavasti kuitenkaan sairastumisriski ei ole suurempi. Luonnollista on, että asia mietityttää. Se ei saa muodostua peikoksi tai alkaa rajoittamaan elämää. Normaalin, terveellisen elämän täytyy riittää. Ja jos diabetes on tullakseen niin edellämainituilla todennäköisyyksillä se on sitten vain huonoa tuuria.

Tämän päivän diabeteksen hoito on jo niin hyvällä tasolla, että diabeteksen kanssa kyllä pärjää. Tutkimus etenee ja hoitomuodot kehittyvät, joten en ala pelkäämään mitä tulevaisuudessa tapahtuu tai tapahtuuko edes. Jos jotain voin siltä osin tehdä, niin antaa omalta osaltani hyvän esimerkin elämän kestävälle matkalle.

Nyt on tärkeintä, että pikkuinen ja hänen vanhempansa voivat hyvin. Olemme isovanhempina lähellä, valmiina tukemaan ja auttamaan. Jokainen kerta kun tapaamme on ilon hetki. Pikkuinen kasvaa silmissä. Hän oppii tunnistamaan läheisten ihmisten äänet ja kosketuksen. Elämä etenee päivä, viikko ja kuukausi kerrallaan.

Pienestä alkaa ihmisen elämä.
Pienestä alkoi Asta Vilhelmiinan  elämä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Hänet lämpöisenä pitäkää sydäntänne vasten.
Turvallisuus tärkeää on maailmassa lasten.”

 

Bloggaava martta. Luonnossa hortoilu, käsityöt ja marttailu lähellä sydäntä. Ykköstyyppi vuodesta 1975.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: