25.6.2015 Anssi Lehto

Mikä hoitosuunnitelma?

Deehoitosi peruspilari on kirjallinen ja päivitettävä terveys- ja hoitosuunnitelma, jonka teet yhdessä deehoitajasi ja deelääkärisi kanssa. Omahoitolomake (katso liite) auttaa sinua ja terveydenhuollon ammattilaista hoitosi suunnittelussa. Potilasjärjestöt ovat erittäin huolissaan hallituksen aikeista keventää hoitosuunnitelmien laadintavelvollisuutta. Hoitosuunnitelmien tekoa laiminlyödään jo nyt, mikä heikentää potilaan oikeuksia, hoidon onnistumista ja potilasturvallisuutta. Jos laki ei velvoita kirjallista hoitosuunnitelmaa, se tarkoittaa käytännössä lupaa jättää suunnitelma tekemättä. Työntekijöiden ja hoitopaikkojen vaihtuessa jokainen aloittaa sairastavan kanssa alusta. Jos hoito ei ole suunnitelmallista, tulee turhia, päällekkäisiä lääkityksiä eikä potilas itse tiedä, miten edistäisi hoitoaan. Säästöjä ei saavuteta eikä tilanne ole oikeudenmukainen.
Diabetesliiton mukaan vasta neljäsosalla diabeetikoista on hoitosuunnitelma. Deelääkärini mukaan esimerkiksi Vantaalla tämä osuus on huomattavasti keskitasoa alhaisempi. Ongelmana on myös tilastotietojen puute. Suomeen pitäisi saada deerekisteri, josta ilmenisivät diabeetikoiden määrä, deetyypit ja hoitotulokset. Koska meillä ei ole kattavaa rekisteriä, emme nyt tiedä deehoidon tosiasiallista tasoa eikä hoidon kehittämisen tuloksia voida seurata. Edistymistä on kuitenkin tapahtunut runsaasti viimeisen vuoden aikana, kun kanta.fi-tietojärjestelmä on päässyt vauhtiin.
Hoitosuunnitelmani tehtiin toukokuussa samalla, kun tapasin deelääkärini 65v-ajokorttiuudistuksen yhteydessä. Täytin oheisen kaksisivuisen hoitosuunnitelmalomakkeen. Kohdassa 6 eli asiat, joista haluan keskustella vastaanotolla kirjasin: Insuliinipumpun hankinta ja käyttöönotto. Nyt mulla on vastaanottoaika 1.9.2015 Peijaksen sairaalaan pumppukoulutukseen. Huono puoli tässä muutoksessa on se, että joudun kai vaihtamaan mainion terveyskeskuspalvelun erikoissairaanhoidon puolelle uusien ihmisten pariin. Alla kanta.fistä poimittu suunnitelmani:
TERVEYS- JA HOITOSUUNNITELMANI 26.5.2015
HOIDON TARVE Tukea LADA-tyypin diabeteksen hoitoon.
HOIDON TAVOITE Pysyä hengissä ja toimintakykyisenä. Jaksaa hoitaa itseään ja diabetesta, vaikka se vie paljon henkisiä voimavaroja. Tekniikan kautta hoidon helpottuminen. Riittävän hyvän verensokeritasapainon kautta liitännäisairauksien välttäminen. Hypojen välttäminen.
HOIDON TOTEUTUS JA KEINOT Terveys-ja hoitosuunnitelma toimii muistin tukena yhdessä sovituille asioille. Hyvä varautuminen muuttuviin verensokeriarvoihin arjessa (mm. välineiden mukana kuljettaminen). Liikunta, vapaaehtoistoiminta ja muut harrastukset auttavat jaksamaan ja pitävät toimintakykyisenä. Vaimo aistii herkästi matalat verensokeriarvot ja ohjaa syömään. Säännölliset ja riittävän tiheät verensokerimittaukset (käytössä 6,6 liuskaa/päivä). Lantus-annos tällä hetkellä 14+8 yks ja Humalogia aterioille 20-25 yks/pvä. Korkean verensokerin korjaaminen Humalogilla varovasti hypoa välttäen. Silmänpohjakuvaukset vuosittain. Lähete pumppuharkintaan Peijakseen tehty.
TERVEYS- JA HOITOSUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN TUKI JA SEURANTA Käynnit diabeteshoitajalla noin 3 kk välein tai tarpeen mukaan, diabeteslääkärillä vuosittain. Glukoosisokkosensorointi syksyllä, mikäli ei hoito ei ole siirtynyt Peijakseen.

Omahoitolomake on syytä täyttää ennen hoitoyksikköön menoa

 

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: