26.5.2015 Liisa Laitinen

D-Vinkkejä

2,5 -vuotisen diabetestaipaleen aikana olemme hoksanneet ja kuulleet muilta vanhemmilta useita vinkkejä diabetekseen liittyen. Jotkut niistä saattavat kuulostaa hölmöiltä, mutta ehkä muutamalle lukijalle tarttuu yksi tai kaksi vinkkiä mukaan dee-elämään!

Hypoeväät

 • 2dl pillimehutetrasta (10hh/dl) on hankala ravistelemalla päätellä milloin koko purkista olisi juotu puolet, eli tarvittava 10hh. Niissä tetroissa, missä pillin lyhyen osan mitta on puolet pitkästä, saa juotua puolet laittamalla pilli toisinpäin tetraan. Lyhyt osa ”yltää” näin vain puoleen tetran sisällöstä.
 • Siripiripötkö murskautuu tai leviää helposti repussa tai povarissa. Jos laitat siripirit tyhjään poretablettituubiin, ne säilyvät helpommin hyvänä. Putkilo on elintarvikekäytössä, joten se soveltunee tähän tarkoitukseen virallisestikin. (Toisin kuin ehkä tyhjät liuskapurkit tai muut ei elintarvikekäyttöön tehdyt purkit.)
 • Pienet rusinarasiat sisältävät sopivasti myös sen 10hh, mitä matalan verensokerin korjaamiseksi usein tarvitsee.
 • Rainbow pienet yksittäispakatut hedelmätoffeet kulkevat nätisti taskussa 7-8hh hätävarana.

hypoeväät

Aterioiden arviointi ”etänä”

 • Kun pieni diabeetikkolapsi on kaverilla, hänen on monesti vaikea arvioida hiilarimääriä itse. Se voi olla hankalaa suullisestikin puhelimitse, mutta kuvaviesti kännykällä vanhemmalle auttaa huomattavasti vanhempaa hiilihydraattimäärän arvioinnissa.

Ihoärsytyksen minimointi

Tähän aiheeseen jokaisella pumppuilijalla on omat kikkansa. Jokaisen iho ja keho reagoi eri tavoin teippeihin ja kanyyleihin. Meillä on käytössä Mio-kanyylit sekä Enlite-sensorointi. Olemme pystyneet käyttämään molempia hyvin, kun olemme suihkuttaneet iholle Cavilon-suoja-ainetta ennen teippien laittoa. Poiston jälkeen olemme puhdistaneet ihon teipin liimajäämistä sekä rasvailleet ihon hyvin Bepanthenilla.
Pyrimme myös kierrättämään pistospaikkoja. Sensorin paikka on ”allissa”, eli käsivarren takaosassa, ja näitä paikkoja vuorottelemme 6 vuorokauden välein. (Enlite -sensori toimii yleensä 6 vrk.) Kanyylin paikka on joko pakaran yläosassa tai reiden sivussa. Poika haluaisi itse kanyylin usein mieluummin pakaraan, mutta pyrimme laittamaan kanyylia myös reiteen, noin joka 3. kerta. Muuten pakaran pistospaikat ovat turhan kovalla rasituksella.

USB-verensokerimittarin lataus

 • Verensokerimittarimme ladataan USB-portin kautta esim. tietokoneeseen kiinnitettynä. Esim. Iphonen laturi (tai muu jo kotona oleva USB-laturi) toimii tässä hommassa mainiosti kun irrottaa johdon.

Mittaripussukka matkassa mukana

Nyt kun ekaluokkalaisemme käy itse kavereilla kylässä, mietimme kätevää tapaa kantaa mittaria ja hypoevästä mukana. Löysimme digikameralle tarkoitetun kantopussukan, joka on tähän tehtävään juuri sopiva. Pussukka on pehmustettu ja siinä on kantohihna. Eikä se ole liian iso, hyvin kulkee pojan mukana.

2

 

Ja näitähän riittää! Jaatko omasi?

Avarakatseinen ja rento kolmenkympin rajapyykin ylittänyt perheenäiti Pohjois-Pohjanmaalta. Tämänhetkiseen elämääni parhaimman sisällön tuovat yksinkertaiset ja arkiset asiat, niistä nautin. Viiden hengen perheemme päiviin tuo oman lisänsä keskimmäisen pojan pumppuhoitoinen ykköstyypin diabetes.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Terttu Olanterä

  Kiitos tuosta jutusta! Lasten kanssa D on ihan eri juttu kuin meillä vanhemmilla ! Oletko kuullut Glugoboosterista ? Sitä voi ainakin meillä ostaa apteekista ja se on helppo käyttää. Hinnakasta kyllä, mutta hätä ei lue lakia. Sokerilitku pakattu muoviseen putkeen ! Itselleni ei sovi esim hunaja. Tsemppiä !

 2. Liisa Laitinen

  Kiitos vinkistäsi Terttu! Glucoboosteria ei olla vielä testattu, mutta täytyy napata kaupasta mukaan kun seuraavan kerran tulee vastaan! Meillä on toistaiseksi (koputus puuta) vältytty niin matalilta arvoilta, että tajunta alkaa hämärtymään, siripirit ja mehu on vielä kelvannut. Ja siripirit on tietenkin suurinta herkkua pikku-deelle. 😉

 3. Irasaniitta

  Hei! Täällä pari viikkoa sitten diabetesdiagnoosin saaneen 3vn lapsen äiti. Hyviä vinkkejä! Tuo Usb-homma täytyy ottaakin heti käyttöön! 🙂 Ja noita minirusinarasioita etsittävä myös.

  1. Liisa Laitinen

   Kiitokset kommentistasi Irasaniitta! Tsemppiä teidän perheelle deen hoidon alkutaipaleelle, käythän lukemassa myös kirjoitukseni vastadiagnosoidun lapsen vanhemmille. <3

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: