21.3.2015 Kalle-Ville Ruohonen

Tuumasta toimeen

Opittujen tapojen, varsinkin elintapojen, muuttaminen on usein vaikeaa -jopa mahdotonta. Päätöksen teko ja sitoutuminen arvelluttavat. Kirjoitan etupäässä suomalaisista miehistä -tai siis meistä, jotka fiksaamme tottumuksiamme vasta pakon edessä, jos silloinkaan. Oman muutokseni moottorina olivat diabetes ja kaikenlainen kokovartalokorroosio; olin matkalla romuttamolle. En kuitenkaan jämähtänyt sängyn pohjalle kuin laho silli, vaan muutin tapojani. Vaikeaa se oli, mutta kyllä kannatti!

Nykyaika pursuaa hömppää ja media pukkaa shaissea tuutin täydeltä. Ei tarvitse kuin rönöttää divaanilla napsien nannaa tai HK- blöötä ja hörpätä kyytipojaksi keppanaa. Saamme seurata pullukoiden laihduttamista, hikoilua ja kyynelehdintää tai jotakin sadasta kokkausohjelmasta tekemättä itse mitään. Tosi vänkää on seurata muutaman julkkiksen alkoholitonta jaksoa näiden kertoessa freesistä olostaaan, kun ei ole tullut otettua valkkaria tai skumppaa… Höpö, höpö; minulla läikkyi käsille ja pöydälle viiinaksia sen verran, mitä he joivat aiemmin yhteensä! Vaarana on, että omatoimisuus ulkoistuu ja oma tilannetaju karkaa, kun seuraamme valmiiksi pureskeltua ja karnevalisoitua vakavaa asiaa. Emmehän me pysty tuohon mitä telkussa tehdään! Maria tai Arto on kaunis ja raikas kertoessaan alkoholittomasta periodistaan (raju elämäntapamuutos?), ja sadan viinattoman päivän jälkeen he ovat aivan samanlaisia, kuin aloittaessaan tuon hirmuisen ponnistuksen. Helppoa kuin puistossa kävely?

Hienoa, jos tuollaiset ohjelmat kannustavat muutoksiin, mutta varasuunnitelmaksi ehdotan seuraavaa: mieti missä asioissa sinun tulisi parantaa ja muuttaa elintapojasi, listaa ne ja ryhdy toteuttamaan niitä voimiesi ja mahdollisuuksiesi mukaan. Älä suunittele itsellesi mitään ”extreme-” tai ”superohjelmaa”, vaan elvytä unhoon jääneitä harrasteitasi ja käytä hyväksesi kaikkea maksutonta ja edullista tarjontaa. Kokeile jotain uutta aktiviteettia, joka painottuu liikkumiseen. Hylkää ryppyotsaisuus heti alkuunsa, mutta ole päättäväinen. Älä rupea välineurheilijaksi, sillä kansakoulukaverinikin jäi kolmanneksi kiekonheitossa, vaikka hänellä oli uudet verkkarit! Netti pursuaa terveitä reseptejä ja kaupan tarjonta on rajatonta. Toimi kuitenkin aina omat rajasi tietäen ja tuntien, kuuntele kehoasi ja muista kontaktit terveydenhuoltoosi. Rupea siis oman ja ainoan elämäsi linssiluteeksi ja julkkikseksi, tulet saamaan terveyttä, hyvinvointia ja ansaittua huomiota!

Toivon, että ajatukseni ovat herättäneet vastakaikua ja antavat ajattelemisen aihetta joillekin kanssaihmisille. Taannoin Ruoveden diabeteshoitaja yllytti minua puhumaan paikallisen diabetesyhdistyksen kokoukseen. Hän lupasi myös levittää tietoa bloggaamisestani -oman kylän poikia, nääs… Tavoitteena on, että kynnys madaltuisi ja mahdollisimman moni aloittaisi terveemmän elämän -niin ja pidemmän. Jos minä olen pystynyt muutokseen, niin kyllä sinäkin siihen pystyt!
Olen minä kai onnistunutkin tässä marmattamisessani, sillä yksi mies on tehnyt ainakin osittain minun esimerkkini vauhdittamana täydellisen elämäntapamuutoksen. Käytän hänestä tässä peitenimeä ”Diabetes 2”, koska hänelle diagnosoitiin diabetes vasta minun jälkeeni, eikä hän kai halua tulla mainituksi tässä blogissa. No, Sampo-veljestäni on joka tapauksessa kehkeytynyt oman elämänsä ja läheistensä julkkis.

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Kommentit tähän postaukseen

 1. Avatar photoAnssi Lehto

  Oiva blogikirjoitus KV.
  Elämäntapamuutokset ovat aina vaikeita ja vaativat läheistensä kannustusta ja sinnikästä myötäelämistä.

 2. helena gröhn

  Tv-ohjelmien antama kuva elämäntapamuutosten tekemisestä on usein todellakin hyvin kaukana siitä todellisuudesta, joiden kanssa ihmiset oikeasti kamppailevat. Hyvä, että nostit tämän vääristymän esille ja rohkaisit luottamaan omaan kykyyn parantaa elämänlaatua ja terveyttä.

 3. Avatar photoReija

  Vaikken itse tarvitse ”rajuja” elämäntapamuutoksia, niin tiedän kyllä miten pienenkin muutoksen tekeminen omiin juurtuneisiin tapoihin on tiukassa. Tsemppihali jokaiselle elämäntapojaan muuttavalle!

 4. Eija

  Hyvä Kalle-Ville,
  Tämän kirjoituksesi vien meidän isännälle luettavaksi. Mitä parasta kevättä!

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: