21.1.2015 Kalle-Ville Ruohonen

Liikuttavaa

Maailmamme on muotoutunut sellaiseksi, ettei itseään tarvitse rasittaa ruumiillisesti juuri lainkaan tyydyttäessämme monenlaisia tarpeitamme. Tosin jotkin asiat pitää tehdä ihan itse saadakseen nautinnon. Netti ja muu nykytekniikka ovat hyviä asioita, mutta ne passivoivat; nykyaikana saa melkeinpä kaiken toimitettuna kotiovelle. Ostoskeskukset houkuttelevat parkkialueineen ja -halleineen; autolla noudetaan pari pakettia kahvia (Juhla Mokka 2.95/pkt. 2pkt/as.) Helppous laiskistaa meitä. Seuraavassa muutamia vinkkejä, jotka auttavat meitä voimaan paremmin.

Nam!

Semmoista kysynkin, että miten voit? Entäs margariinit ynnä muut leivänpäälliset ja ravinto yleensäkin? Oletan syömiskulttuurin olevan kaikilla jotakuinkin hanskassa, koska neuvoja ja opaskirjoja on saatavissa viljalti, ja kaupan hyllyt notkuvat tervellisienkin elintarvikkeiden painosta. Niistä me diabeetikotkin loihdimme helposti mielikuvitusta vipuna käyttäen terveellisiä ja maittavia ruokia

Hyi!

Onhan lääkityksesi yms. kohdallaan ja olet yhteydessä terveydenhuoltoon säännöllisesti? Terveyspalvelut ovat osaltamme pääosin kuosissa täällä Suomessa, vaikka maamme onkin karu mutta köyhä. Olen ymmärtänyt, että jossakin päin valtakuntaa tarvikejakelussa esiintyy pihtailua ja ”omiani tässä jakelen” -mentaliteettia. Kallella kypärin kummastelen typerien säästötoimien seurauksia; hoitotarvikkeiden laatu on kuulemma osin huonoa.

Oho!

Mitenkäs tulee liikuttua? Jos nuo edellämainitut asiat ovat kunnossa, mutta juurrumme sohvaan, jää asiallinen hoitotasapaino ehkä saavuttamatta. Me urospuoliset, iäkkäämmät yksilöt olemme hieman laiskoja liikkumaan -olipa sitten diabetes eli ei. Kuntoiluun ei tarvita kummoisiakaan varusteita tai saleja, vaan alkuun pääsee inventoimalla vaatekaappinsa ja varastotilat. Giganttinen kuntosali on heti ulko-oven takana sisältä katsottaessa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kyllä minä niin mieleni rauhoitin

 

”Ihan itte keräsin!”

Mene metsään! Sienikoppa tai marjaämpäri kainaloon ja menoksi!. Sieniä löytyy keväästä syksyyn, marjoja pitkin kesää. Poimi, käytä tuoreina tai säilö -siinä sinulle tosi luomu- ja lähiruokaa .

”Oli meinaan kauhee hauki!”

Mene kalaan! Kesällä voi rantoja koluta ongen kanssa ja talvella kiitää jalan, suksilla tai potkukelkalla pitkin jäälakeuksia pilkkivehkeet valmiudessa. Metsästys on yksi vaihtoehto. Näissä harrasteissa kunto nousee ja saalistakin voi kertyä. Juttuja ainakin…

Aah!

Luontoon mennään myös pelkästään liikkumaan ja hiljentymään . Pakkaa tällöinkin reppuusi nokipannu tai termospullo, asianmukaiset eväät, sekä muut tarpeelliset. Vietä taukoa tulen äärellä, tai istahda muuten vaan nauttimaan eväistäsi ja luonnosta; anna ajatuksien virrata… On tutkittu, että lyhytaikainenkin oleilu puistomaisessa ympäristössä laskee verenpainetta ja sykettä. Älä eksy -hanki vaadittavat luvat.

Tarjoukset

Jos asut taajamassa, havainnoi asuinympäristöäsi kävellen ja tutustu tarkemmin elinympäristöösi. Jokaisessa taajamassa lienee rauhaisampi alue, missä käyskennellä ihmisen parhaan ystävän tai koiran kanssa. Seuraa muutoksia, havainnoi tapahtumia ja maisemia eri vuodenaikoina, bongaa asioita. Seuraa luontoa; jokainen auringon nousu tai lasku on ainutkertainen. Hoida ostosreissut jalan tai pyörällä ja asioi henkilökohtaisesti liikkeissä, sillä sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää. Muista, että nykyajan helppous on hienoa, mutta älä anna sen rapauttaa itseäsi -liiku ja kuuntele kehoasi! Tässä muutamia keinoja, joiden avulla pidän huolta itsestäni .

Kuva 2

 

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Kommentit tähän postaukseen

  1. Maaret

    Kyllä minä niin mieleni rauhoitan, kun palaan katsomaan juttusi kuvia ja siirryn ajatuksissani metsään nuotion äärelle istumaan. Pitkäpyrstöiset lapintiaisetkin puunoksalle lennähtävät ja närhi vastailee jutteluuni kauempana. Olet Kalle-Ville varsin oikeassa, että luonnon rauhaa ja rauhoittumista me tarvitsemme jaksaaksemme taas hoitaa itseämme. Toivottavasti emme kuitenkaan sorru ”ylidiagnosoimaan” itseämme vaikka diabetes vaatiikiin säännöllisyyttä.

  2. Emmi Siirtonen

    Kantaaottava kirjoitus, K-V! En voisi enää enempää olla samaa mieltä kanssasi nykytekniikan ihmisiä passivoivasta voimasta, vaikka sillä saavutetaan tietysti paljon hyvääkin.

    P.S. Voisit hyvin olla oikea ihminen kirjoittamaan yhtä kantaaottavan tekstin diabeetikoihin(kin) kohdistuvista säästötoimista.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: