19.5.2016 Maria Rasalahti

Vesirokko d-lapsiperheessä

Oksennustauti ja muut erikoisemmat taudit ovat epätoivottuja vieraita meidän perheessä. Varsinkin oksennustauti. Tällä kertaa meillä kävi vierailemassa vesirokko. Hyvin epämiellyttävä tapaus sekin.

Pojalla alkoi kuumeilu paria päivää ennen kun näppylöitä ilmestyi iholle. Ajattelin ensin, että hänelle on tulossa flunssa, koska en ollut keltään kuullut että koulussa olisi vesirokkoa liikkeellä. Mutta parin päivän kuumeilun jälkeen poika olikin aamulla punaisten näppylöiden pilkuttama.

Kuume ei onneksi noussut 38 astetta korkeammaksi, eikä näppylöitäkään ilmestynyt kuin muutama kymmen. Parin päivän päästä kuume laski kokonaan.

Verensokereihin vesirokko ei ensin vaikuttanut ollenkaan. Vasta kun näppylöihin ilmestyi vesikellot, nousi verensokeri taivaisiin. Pikainsuliinia sai pistää melkein joka ruokailulla lähes tupla annoksen ja siltikään mittarissa ei näkynyt montaakaan alle 10 arvoa.

Vihko

Ostimme apteekista vesirokkovoidetta ja saimme lääkäriltä reseptin rauhoittavaan ja kutinaa lieventävään lääkkeeseen, jotka yhdessä auttoivat poikaa nukkumaan ikävän kutinan kanssa. Lääke oli hyvin sokerista siirappia ja ensimmäisenä iltana emme huomanneet lisätä sen sisältämää hiilihydraattimäärää iltapalaan. Joten yöllä verensokeri nousi korkealle. Lääkkeen hiilihydraattimäärää ei löytynyt tuoteselosteesta vaan jouduin kaivamaan tiedon netistä. Onneksi se löytyi.

Kun vesirokkonäppylöitä ilmestyi myös suun sisäpuolelle huuleen, ruokailu oli hankalaa ja lämmin ruoka ei oikein maistunut. Onneksi kävin apteekkireissulla täyttämässä jääkaapin erilaisilla välipaloilla. Välipalajuomat, mehukeitto, jogurtit ja jäätelö maistuivat.

Parin viikon päästä toinen poika ja tyttö sairastuivat vesirokkoon. Tytöllä kuten esikoisellakin rokko meni muutamalla kymmenellä näppylällä ohi. Mutta toisella pojalla näppylöitä oli varmasti tuhat, jos ei enemmänkin. Onneksi hänelläkään kuume ei noussut 38,5:ttä korkeammalle, ja jo muutaman päivän päästä hänkin jaksoi leikkiä.

 

Vesirokkoa vastaan on olemassa rokote

 

Pojan sairastuttua diabetekseen ajattelin, että molemmat pojat rokotetaan rokkoa vastaan. Terveydenhoitajan kanssa juteltuani tulin lopulta toisiin ajatuksiin, kun totesin, että rokko menee usein samalla tavalla myös diabeetikoilla kuin flunssa. Eli verensokeria kohottamalla.

Pienelle lapselle rokotuksia annetaan kaksi, jotta saadaan tarpeeksi tehokas suoja. Kahden ylimääräisen rokotuksen pistäminen tuntui minusta pahalta, ei pelkästään sen takia että pojalle tuli insuliinipistoksia useita päivässä vaan myös kovan pistospelon kannalta. Myös rokotteen hinta voi olla esteenä, ettei rokotetta tule otettua.

Rokote voi olla hyödyllinen diabeetikkolapselle. Rokotteen ottamisesta voisi jutella poliklinikkakäynnillä terveydenhoitajan tai lääkärin toimesta, koska vesirokko saattaa olla niin kova että vaatii sairaalahoitoa.

Toisaalta rokotteesta olisi ollut se hyöty, että selviää ilman mahdollisia jälkisairauksia, jotka saattavat puhjeta vesirokon sairastettuaan. Keuhkokuume, aivokuume ja ihon bakteeritulehdukset, tai myöhemmin puhkeava vyöruusu eivät nekään kuulosta diabeetikolle helpolta sairauksilta.

 

Kolmen lapsen vesirokkokierre ja sillä välin kotiin eristäytyminen vei neljä viikkoa. Kuumeilu, näppyöiden kutiaminen, rasvailu ja lääkitseminen oli pienten kanssa oma hommansa. Nytpä se on sairastettu, ja ei (toivottavasti) tule uudelleen. Näin jälkiviisaana ajatellen rokote olisi antanut meidänkin perheeseen vesirokottoman kevään, ja olisimme voineet nauttia paremmin ihanasta säästä.

Kukat2
Iloista kevättä!

Kahden pojan (10 v. ja 8 v.) ja 3 v. tytön äiti, joka hoitaa hektistä lapsiperheen arkea höystetynä esikoisen 1.tyypin diabeteksen haasteilla.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: