8.3.2016 Anssi Lehto

Sokeroitu totuus sokeritautisille

Kansainvälinen lääketeollisuus etsii kuumeisesti uusia keinoja sokeritaudin hoitamiseen. Diabetesta sairastavien määrän lasketaan maailmanlaajuisesti nousevan nykyisestä vajaasta 400 miljoonasta lähelle 600 miljoonaa 2035 mennessä. Pelkästään Suomessa diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa ihmistä. Heistä 95 prosenttia potee tyypin 2 diabetesta. Se lyhentää elinikää 5–7 vuotta. Yli 2600 suomalaista kuolee vuosittain diabetekseen; 7 ihmistä joka päivä. Onko meillä diabeteksen ehkäisy ja hoito retuperällä? Onko se pitkälti lääketeollisuuden antaman koulutuksen varassa?

Yli kaksikymmentä vuotta sokeritaudista kärsineenä olen usein miettinyt, mistä kaikesta tässä taudissa on oikein kysymys. Olemmeko täällä Suomessa nostaneet hyvinvointiamme liikaa ja liian nopeasti, ettei kulttuurievoluutiomme ole pysynyt lainkaan perässä? Diabetes on yksi nyky-yhteiskunnan vakava elintasosairaus, jota ei ole saatu kuriin, vaikka tiedämme jo paljon aikaisempaa enemmän terveellisestä ravinnosta ja liikunnan merkityksestä. Jyrääkö meidät länsimaiset, pitkälle käsitellyt elintarvikkeet ja myös liian heikko, hajallaan oleva tutkimustieto.

Vain 6-9 teelusikallista sokeria päivässä
Lokakuussa 2015 Yle lähetti dokumentin nimeltään SOKEROITU TOTUUS. Se löytyy edelleen googlettamalla ja edellä olevan otsikon linkistä. Yle Areenassa se oli 1,5 tunnin mittainen ja nyt uudelleen katsottuna vimeo.comista noin tunnin mittainen. Sokeriteollisuus toimii kuten tupakkateollisuus 1960- ja 1970-luvuilla. Lobbaajat kieltävät sokerin vaarat kasvavista paino- ja terveysongelmista huolimatta. Näin väittää tohtori ja lastenlääkäri Robert Lustig, yksi aikamme suosituimmista tutkijoista. Hänen mukaansa nykyiset aineenvaihdunnan häiriöt johtuvat pitkälti liiallisesta sokerin kulutuksesta. Sokeria lisätään surutta elintarvikkeisiin; 74 prosentissa pakatuissa tuotteissa on lisättyä sokeria. Amerikassa kulutetaan nykyisin 19,5 teelusikallista sokeria henkeä kohden päivässä (mukaan lukien kaikki elintarvikkeet), kun kohtuumäärä olisi vain 6-9 teelusikallista. Näissä suurissa kulutuslukemissa Lustig puhuu jo sokerin myrkyllisyydestä. Sokerin kulutus on kasvanut Amerikassa 46 prosenttia viimeisen 30 vuoden aikana. Liikalihavien määrä vastaavana aikana on kaksinkertaistunut ja diabetekseen sairastuneiden määrä kolminkertaistunut. Näillä evästyksillä varaa siis aikaa videon katseluun ja toivottavasti se saa sinussa jopa muutoksia kohti terveellisempiä elintapoja.

Elintarvikeala tyrmää täysin Suomeen kaavailtavan sokeriveron (10.2016)

Perutaan diabetes
Toinen merkittävä ja katsomisen arvoinen video on Sarah Hallbergin esitys PERUTAAN DIABETES (18 minuuttia). Jos suomenkielinen tekstitys ei näy automaattisesti, kytke se käyttöön videoruudun oikeasta alakulmasta pientä Tekstitykset/Subtitles/CC-ikonia klikkaamalla. Lihavuus- ja sisätautilääkäri Sarah Hallberg johtaa menestyksekästä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perustuvaa laihdutusohjelmaa Indianan yliopiston sairaalassa Yhdysvalloissa. Hän puhui maaliskuussa 2015 TEDx-konferenssissa aikuistyypin diabeteksen peruuttamisesta, hoitokäytännöistään ja tutkitusta tiedosta.

Mitä sanoo meidän oma Diabetesliitto Hallbergin väittämiin?
”Vähähiilihydraattisia ruokavalioita kutsutaan monilla nimillä, esimerkiksi: Atkinsin dieetti, vhh-dieetti, karppaus, Heikkilän dieetti, Pellinki-dieetti. Monet saavat näistä apua painonpudotukseen ja verensokerin hallintaan, ja se on arvokas asia. Valitettavasti ruokavalioiden terveellisyys joiltakin muilta osin ja pitkäaikaisesti on kiistanalaista. Amerikan diabetesliitto on ottanut varovaisen myönteisen kannan vähähiilihydraattisen ruokavalion lyhytaikaiseen käyttöön laihdutustarkoituksessa tyypin 2 diabeetikoilla. Hiilihydraattien rajoittamista alle 130 grammaan vuorokaudessa ei suositella.” Tarkemmin TÄÄLTÄ

Videoiden vaikuttavuus
Tämän blogikirjoituksen myötä sain aikaan vakiintuneissa toimintatavoissani yhden tärkeän muutoksen: Ei enää sokeria tai hunajaa kahvin joukkoon. Muutokset elintavoissa ovat kuitenkin aina vaikeita. Kommentoi, millaisen herätyksen sinä sait?

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Kommentit tähän postaukseen

  1. waldemar

    Hiilarit ovat vääjämättä eräs tärkeimpiä kulmakiviä hoidossamme. Niiden tarkkaa tarvetta ei ole pystytty mitenkään määrittelemään. D-liiton(130 g/vrk) arvio lienee teoreettisesti laskettu ja uskon, että huomattavasti vähemmälläkin pärjää. Ainakin sokerit saa helpommin kohdalleen ja pikainskat vähemmäksi.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: