11.7.2015 Kalle-Ville Ruohonen

Kesäheittiön lautasmalli

Kaikki me tunnemme tuon tietävämpien toimesta suunnitellun ruokakolmion ja lautasmallin, joiden tarkoituksena on saada ihmiset syömään terveellisesti ja monipuolisesti. Lautasmallihan sopii sellaisenaan tyypin 2 diabeetikoille ja niille joilla verenpaine tai veren rasva-arvot ovat koholla. Diabeetikolla on usein soviteltavanaan yhteen tämän mallin kanssa lääkitys, ruokavalio tai muu sairaus.

Okei; myönnetään! En minä näitä suosituksia tai malleja pysty pilkulleen noudattamaan, mutta otan ne kyllä huomioon parhaan kykyni mukaan. Paitsi näin kesällä; olen astunut kaidalta polulta kerran. Siis muutaman kerran… Naminamia ja kesäherkkuja tarjotaan joka kioskista ja kahvin lisukkeena makupaloja, eikä niistä voi kieltäytyä tällainen iäkäskään taatto. Se olisi epäkorrektia! Grillien leijailevat tuoksut ovat kuin seireenien laulua…

Kukaan ei ole väkisin änkenyt kitaani ainoatakaan suklaatuuttia tai tirisevää grillimakkaraa, ei mansikkakakkua tahi mokkapalaa, ei liioin perunalastuja, eikä keksejä ihanine täytteineen -hampurilaisesta ja Cokiksesta nyt puhumattakaan! Omin kätösin olen nuo kaikki herkulliset ja höttöiset rasvaa tirisevät kiusaukset kitusiini lapannut.

Syytän tästä lipsumisesta kesää, vaikka se tänä vuonna on ollutkin kuin muutama viikko huonoa rekikeliä. Kesään kuuluu pieni iloittelu herkuilla ja makupaloilla. Eipä jätskikioskin luukku pahemmin narahtele helmikuussa. Vähemmän tulee istuttua takapihalla ja särvittyä t-paitasillaan kahvia leivoksen kera, kun talonmies työntää kolalla lunta kaseikkoon Nikita päässä. Ei tule grillillä istuskeltua marraskuussa paistellen pohjolan banaania eli grillimakkaraa, kun räntää tippuu ja nenä valskaa.

Täytyy myöntää, että itsessänikin on hitusen vikaa ja tunnen olevani asiassa kesän rikoskumppani. Olin taas mukana väärentämäsä hyväksi koettua alkuperäistä lautasmallia, mutta puolustuksekseni sanon, että en toki ahmi koko lautasellista kerralla, mutta napsin vähän liikaa sieltä sun täältä tätä höttöä. Kesä vaatii… Kyllä se alkuperäinen lautasmalli on minulla tallessa ja käyttövalmiina, mutta tämä on sellainen uhrauksen tapainen riitti tämä kesälöysäily. Kaikkihan sitä tekee! Lupaan ja vannon, että otan jätskilusikan kauniiseen käteen, vähennän kesäriippuvuuttani ja alan vieroitusoireista välittämättä soveltaa vanhaa kunnon lautasmallia ja ravintokolmio on oleva ohjenuorani! Ensi kesästä en vielä lupaa mitään.

 

Olin menneenä viikonloppuna nuoremman polven syntymäpäivillä, jossa tarjottavat olivat sellaisia, mistä nuoret pitävät. Napostelin illan mittaan paljon makeaa ja rapeaa sekä herkuttelin leivonnaisilla ottaen palan silloin, toisen tällöin ja Cokista kyytipojaksi. Salaatteja kyllä oli ja muuta kevyttä, mutta kun kesään kuuluu… Illalla olin kuin topattu huuhkaja; olo oli raskas ja kurja, eikä yö sen parempi. Sokerimittari ei ollut mukana (!) , joten statistiikkaa ei ole esittää, mutta oletan, että sokeri huiteli sfääreissä!

Ei näin! Kyllä tällainen iäkäs ukkeli diabeteksensa kanssa on melko pösilö! Pitäisi tietää ja olla älliä asian suhteen, mutta Kit Kattia kanssa; lautasmalli vaihtui lautasmälliksi! No, oma valintani oli mitä suuhuni laitoin, sillä tarjottavana oli kevyempääkin sorttia. Sitä näkyy jallittavan itseään helposti.

Pitäkäähän huoli itsestänne myös näin kesällä!

 

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Kommentit tähän postaukseen

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: