7.6.2015 Kalle-Ville Ruohonen

Kela, keppi ja porkkana

 

Meistä pitää huolta tuo mainio Kansaneläkelaitos eli Kela, joka mm.huolehtii perusturvasta, edistää terveyttä ja tukee itsenäistä selviytymistä eri elämäntilanteissa. Kerrassaan upeaa! Tehtäviensä toteuttamiseksi Kela tarvitsee ainakin kaksi kasaa rahaa, jotka se kerää meiltä kansalaisilta erilaisina maksuina. Viime vuonna Kelan sosiaalimenot olivat 14 miljardia euroa, kasvua edellisvuodesta 3,4 %.

Laitoin molemmat aivosoluni liikkeelle ja hain ratkaisua miten ja millä konstein saisimme tuota summaa pienemmäksi tai edes taitettua sen kasvua. Tässä vatulointini tulos:

En ota kantaa tukiin tai etuuksiin, vaikka niissäkin lienee löysiä. Lääkkeet, lääkitys, itsehoito ja omatoiminen ”kuntoutus” elämäntapafiksauksineen pitäisi ottaa tarkemman syynin ja selvittelyn alle. Olen antanut itseni ymmärtää, että monien ihmisten, varsinkin vanhusten lääkitys on retuperällä; ylilääkitystä ja jopa tarpeettomia Kelan korvaamia medisiinejä. Olisikohan terveydenhuolto-organisaatioilla resursseja päivittää tropit kohdalleen ja siten vähentää asiakkaan ja Kelan kulunkeja? Väki terveyskeskuksiin ja lääkitykset nappiin; näin monen asiakkaan olokin varmasti vain paranisi! (Ei sitten poisteta tai miedonneta todella tarpeellisia lääkkeitä, prkle!)

Sitten on tämä itseäni tyydyttävä polku, eli omatoiminen elämäntaparemontti, josta miljoonat blogieni lukijat tietävät jo kaiken, mutta kertaan vielä: alkoholi pois, ruokailutottumukset kohdalleen, liikuntaa rutkasti jne. Aloitin tämän prosessin kolmisen vuotta sitten ja laskeskelin tänä aikana säästäneeni pelkästään Kelalle vajaat 3000 euroa. Lääkitykseni on vähentynyt ronskisti ja insuliini poistettiin resepteistäni. Viime vuoden ”Kela-säästöksi” laskeskelin kohdaltani tonnin. Jos 1000 kaltaistani tekisi samoin, olisi ”Kela-säästö” miljoonan vuodessa. Satatuhatta immeistä tekisikin jo sievoisen sadan miljoonan säästön. Ei tuo summa tunnu suurelta siivulta Kelan menoissa, mutta suhteutetaanpa: tuolla rahasummalla saisi maksettua esim. puoluetuet ja eduskunnan menot pois kuleksimasta ja vielä jäisikin. Lämmittäisi mieltä nähdä puoluepamput ja eduskunnan puhemies aamulla jonottamassa ja aprikoimassa pankkiautomaatilla, että ”onkohan rapsahtanut hilloa tilille, sitä Kelan maksamaa, nääs?”

Viisaat pelottelevat syystäkin meitä kansalaisia sairauksilla ja seurauksilla otsat kurtussa. Mahonkipöydän takaa heristellään sormea ja synkistellään itseaiheutetuista sairauksista ja niiden aiheuttamien kulujen maksamisesta. Kuka määrittelee selkeäasti itseaiheutetun sairauden vuorenvarmasti ja maksattaa kulut sairastuneella? Huonot elämäntavat ovat hanurista ja valistusta tarvitaan, mutta usein se tuppaa olemaan syyllistävää ja synkkää. Voisiko asioita tehdä kannustus edellä? Tarjotaan pientä porkkanaa niille, jotka omin toimenpitein edistävät terveyttään muuttaen elintapojaan tuoden näin säästöjä yhteiskunnalle. Uskon lääkärien antavan mielellään Kelan vaatiman lausunnon ja todistavan asiakkaastaan tyyliin:

”X-X X on tehnyt elämäntapamuutoksen, jonka…blaa…blaa… blaa”… Vihdoin viidennellä sivulla yhteenveto: ”Omatoimisuudellaan X-X on säästänyt yhteiskunnan varoja (v.2016) 947,38 euroa= 95 pistettä (Kela, taulukko 15), mikä määrä oikeuttaa hänet saamaan Kelalta 23,75 euron S-Osuuskauppaketjun lahjakortin ”. 

Vau! Menisin heti uistinkaupoille, sillä epäilen tuon porkkanatäkyni ottavuutta. Kela ja keppi toimivat kyllä erinomaisen hyvin…

 

P.S. Kela saa ottaa tämän konseptin käyttöönsä ja kopioida sen maksutta, mutta nimeni tulee mainita aina tätä ideoimaani järjestelmää käytettäessä!

58 -vuotias maaseudulle rauhaa, hiljaisuutta ja itseään etsimään palannut oloneuvos - rauha ja hiljaisuuus ovat kyllä löytyneet... Luonnehdittu mm. melko iäkkääksi murrosikäiseksi ja maailman remonttimieheksikin. Luonto on elämäni eliksiiri.

Kommentit tähän postaukseen

  1. Maaret

    Osuit Kalle-Ville vatuloidessasi niin kohdilleen kuin olla voi ja vastaavia säästökohteita varmasti löytyisi lisää sieltä missä ihmisiä lääkitään pois tieltä ja pois mielestä sen sijaan, että kannustettaisiin ja kuntoutettaisiin oikeille uomille. Hyvää työtä monilla tahoilla toki jo tehdään, mutta lisää ja laajemmalla rintamalla tarvitaan. Lisää porkkanauistimia vesille.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: