26.3.2015 Anssi Lehto

Propolis – superia meille

Mehiläistyöläinen tuomassa pesään propolista takajalan vasussa (yllä).

 

Mehiläishoitajan kurssilla tuli esiin mielenkiintoinen tieto. Mehiläisten tuottamaa propolista käytetään muun muassa diabeteksen hoidossa. Tottakai kiinnostuin aiheesta ja aloin kerätä aineistoa tähän blogiin.

Mehiläisethän ovat ihmisten valjastamina ihmeteltävän monituottoisia hyönteisiä. Mehiläispesässä ahertaa jopa 60 000 mehiläistä yhden kuningataremon ympärillä. Pääosin mehiläiset ovat mettä ja siitepölyä kerääviä työläisiä. Pariutuvia uroksia eli kuhnureita on vain 200-500. Hunajan lisäksi mehiläiset tuottavat mehiläisvahaa, pergaa eli mehiläisleipää, kasvien tarvitsemaa pölytyspalvelua, superfoodina käytettävää siitepölyä, proteiinipitoisia kuhnurintoukkia ihmisravinnoksi ja mehiläisten kittivahaa eli propolista. Mehiläiset itse käyttävät tätä puiden silmuista keräämää, hartsimaista ainetta eristysaineena kittaamalla yhteen pesän sisäosia sekä seinien raot. Propoliksella on suuri merkitys myös mehiläisyhdyskunnan terveyden ylläpidossa, sen avulla torjutaan pesän tauteja ja tuholaisia. Propolis on luonnon antibiootti.  Sen on todettu sisältävän antiseptisiä aineita. Suomessa kesällä 2014 yksi mehiläispesä tuotti hunajaa keskimäärin 50 kiloa. Propolis on mehiläishoidossa nouseva sivutuote, jota pystytään keräämään yhdestä pesästä 30-50 grammaa. Tästä määrästä jatkojalostetaan 250-400 millilitraa etanoliuutetta. Oheisen kuvan 30 millilitran purkki maksaa mehiläistuottajalla tai luontaistuotekaupassa 8 euroa.

Propolista on hyödynnetty kautta aikojen kansanlääkinnässä. Propoliksen väitetään olevan yhtä tehokas antibiootti kuin penisilliini. Sen sanotaan toimivan kohottamalla elimistön omaa luonnollista vastustuskykyä stimuloimalla immuunivastetta. Sen uskotaan olevan tehokas rohto tuberkuloosiin, pohjukaissuolihaavaan ja muihin vatsavaivoihin. Ulkoisesti voiteena käytettynä propoliksen uskotaan auttavan bakteerien ja sienten aiheuttamiin iho-oireisiin. Runsas fenoliyhdisteiden määrä tekee propoliksesta arvokkaan parantavan aineen. Se tukee terveiden solujen toimintaa ja parantaa niiden aineenvaihduntaa.

Propolis sisältää vitamiineja, hivenaineita, entsyymejä, aminohappoja, glykosideja ja flavonoideja. Rohdoksen antimikrobiset ominaisuudet johtuvat pääasiassa sen sisältämistä flavonoideista kuten pinosembriinistä. Pinosembriinillä on myös sienten vastaista vaikutusta. Lisäksi propolis estää protozoien kasvua, kiihdyttää luun muodostumista, edistää kudosten regeneroitumista, stimuloi eräiden entsyymien aktiivisuutta ja estää solun kasvua ja jakautumista. Kaikki nämä tulokset ovat peräisin vitro-kokeista, joissa tutkitaan aineiden vaikutuksia soluihin.

Sisäisesti propolista käytetään suun limakalvojen, ikenien, kurkun, vatsan ja suoliston limakalvojen ärsytystilojen hoitoon. Ulkoisesti haavojen hoitoon, ihottumiin, sieni-infektioihin ja hyönteisten puremiin. Pharmalogisissa eläintutkimuksissa on saatu viitteitä, että propolis saattaa auttaa diabeteksen hoidossa alentamalla verensokeria ja vähentävän kolestrolia. Ei suositella kuitenkaan siitepölyallergikoille, koska tuote voi sisältää siitepölyä. Eli uutteena sisäiseen käyttöön ja voiteena ulkoiseen käyttöön.

Terveyttä pitää vaalia. Käytän jo nykyisin aina hunajaa kahvin makeutusaineena. Seuraavaksi otan käyttöön superiset propolisrohdot.

Propolis_uute

Strömsö 22.3.2015
Tohtori.fi
Suomen Mehiläishoitajain Liitto

T1D Lada 25 vuotta, pitkään monipistäjä ja 10/2015 alkaen pumppuilija. Pitkäaikaissokeri eli HbA1c eli hobis putosi Libren puolivuotisjakson aikana 53 mmol/mol:sta (7 %) 44:ään (6,2 %). Eläkeläisenä aikaa omahoidolle ja mukana diabetesseura T1D:ssä. Facebook: Insuliinipumppu ACCU-CHEK käyttäjät, FreeStyle Libre -käyttäjät, Lada-diabetes -vertaistukiryhmä, Insuliinipumppu minimed 640g ja minimed 670g käyttäjät ja Keinohaimaporukka.

Kommentit tähän postaukseen

  1. KK

    Minä en ihan tarkalleen ymmärrä, miten antibiotoit tai vastaavat olisivat ihmiskeholle hyväksi,.Olisi kyllä todella hienoa, jos luonto ise korjaisi .sen mitä on itse sössinyt. Diabeteksenkin. Mutta pörriäiset ovat kivoja joka tapauksessa ! Bzzzz, iloista kevätpörinää kaikille !

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: