26.2.2015 Tiina Sarjula

Sí, tengo Diabetes- Diabeetikkona ulkomailla.

Voiko diabeetikko asua ulkomailla?

Kaikkea sitä mielessään miettiikin, kun asia tuli ajankohtaiseksi. Olimme puhuneet puolisoni kanssa jo seurustelumme alussa että tämä asia tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa hänen työnsä kautta.
Silloin mietin onnistuuko hoito ja miten saan välineet. Kun oikeasti aloimme puhua muutosta niin asia konkretisoitui. Nyt mennään eikä meinata.

Ensin oli mietittävä mistä saan tarpeeksi välineitä, inskaa ja käynkö ulkomailla hoidossa vai Suomessa.
Päädyin ratkaisuun, että olen aina vain kuukausia ulkomailla ja saan hoitoni Suomessa. Ainakin tällä erää kun muutto ja maa ovat uutta.
Asumme Espanjassa pohjoisessa. Talomme on ihan sairaalan vieressä, joten jos tulisi hätä niin matka ei ole pitkä.
Otin 3kk satsin kerralla mukaan pistosvälineitä ja insuliinia. Insuliinit riittävät kyllä koska sain niitä hyvän määrän mukaan lääkärin reseptillä. Melkeinpä kuin lähtisi pidemmälle reissulle vain. Käsimatkatavarakassi kyllä pursusi mukavasti ja pelkäsin että tulee sanomista lentokentällä. Eihän siellä mitään sanottu, ei edes vilkaissut ojentamaani englanninkielistä dokumenttia lääkkeistä.

Kuulun Suomessa edelleen sosiaalipiiriin, koska en asu ulkomailla pitkiä pätkiä. Saan siis Suomesta sekä hoidon että välineet mukaani. Tarvittaessa voin hakeutua täällä lääkärille, mutta luulen silloin joutuvani itse maksamaan kustannukset. Insuliineja saa täällä apteekista Suomen reseptillä mutta silloin ne pitää maksaa itse ja hakea Kela-korvaus myöhemmin.

WP_20150116_010

Eniten jännitystä lisäsi se, että en ole matkustanut ulkomailla kuin kerran lentämällä kymmenen vuotta sitten. Ei siis tuttua puuhaa minulle myöskään diabeetikkona.
Kun pääsimme tänne, olin ensimmäiset pari viikkoa jatkuvasti hypoilla joka oli minulle ihan ihmeellistä. Täällä ei ole edes lämmin tällä hetkellä mutta kävely paikasta toiseen ja uudet kuviot tekivät tepposet. Vähensin pitkää ja lyhyttä.
Tällä hetkellä inskatarpeeni on taas sama kuin Suomessa joten iloinen ”yllätys” inskojen vähenemisestä loppui kuin seinään. Verensokerit ovat heitelleet aika paljon ja olen joutunut hakemaan itselleni sopivaa hoitoa täällä. Tämän kaiken lisäksi on ollut riesana tosi paha migreeni jatkuvasti jolloin diabeteksen hoidosta ei meinaa tulla mitään. Myöskin luulin että insuliinit ovat menneet pilalle jonkin syyn takia kun eivät meinanneet millään toimia. Luultavimmin stressistä johtuvaa ja ehdin jo kysellä facebook-ryhmässä mitä teen seuraavaksi.

Sain myös uuden verensokerimittarin ennen muuttoa tänne, koska vaihdoin paikkakuntaa Suomessa vuodenvaihteessa. Olen saanut taistella mittarin kanssa useampaan otteeseen liuskojen takia enkä ole tyytyväinen tilanteeseen. Tässä suhteessa hyvät hoitovälineet ovat kaiken a ja o. Liuskani uhkaavat loppua ennen aikojaan joten lennän Suomeen aiemmin kuin oli tarkoitus. Kun olet muuttamassa, varmista että saat liuskoja tarpeeksi. Stressaavaa kun joutuu pohtimaan riittääkö ne! En vielä ole siinä pisteessä, että lähtisin etsimään paikkaa mistä niitä saa täällä ja joutuuko niitä ostamaan isolla hinnalla.

Kaiken tämän keskellä olen kuitenkin todettunut, yllätys yllätys, että voin elää ihan normaalia arkea ulkomaillakin ja kaupasta saa lähes kaikkea mitä Suomessakin löytyy. Samalla tavalla pidän kaapissa pillimehuja, hunajaa ja patukoita varalla. Olen taas innostunut leipomaan kovasti ja suklaapiirakka onnistuu täälläkin.

WP_20150209_021

Vinkkejä.

– Hanki kunnon matkavakuutus ulkomailla olon ajaksi.
– Varmista ja taas varmista lääkkeiden sekä välineiden riittävyys.
– Muista pyytää Medical Certificate-lappu lääkäriltäsi.
– Valmistaudu että sokeritasapaino saattaa heitellä kun mukaan tulee uusia asioita ja tilanteita sekä jännitys lisää oman lusikkansa soppaan.

-Lisää vinkkejä löydät Diabetesliiton sivuilta http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/matkaan!

Oletko sinä asunut ulkomailla diabeetikkona? Kerro kommenteissa miten se sujui ja onko sinulla antaa vinkkejä.

WP_20150215_005

Jokapaikan höylä joka löytää itsensä usein uusista tilanteista ja uusien ihmisten parista. Diabeetikko, rennolla asenteella ja kommelluksien kera. Rakastaa laulamista, leipomista ja elämyksiä.

Kommentit tähän postaukseen

  1. Teija Sihvo

    Sun kirjoitus taitaa olla jo muutaman vuoden vanha mutta olipas kiva lukea se! Itse olen reissannut kaksi kertaa Espanjassa (2016) ja kerran Italiassa Roomassa (2015). Koska olen perusteellinen niin otin tuplamäärän insuliinia sekä kaikkia mahdollisia tarvikkeita mukaani vaikka reissut olivat vain viikon mittaisia. Otin myös insuliiniruiskuja ajatellen että jos varakynät hajoavat. Olemme joskus mieheni kanssa puhuneet että mitäs jos eläkkeellä asuisimme muutaman kuukauden vuodesta Espanjassa. Aika näyttää. Italiaa olen opiskellut Rooman matkasta alkaen (itsekseni kotona) ja sen pohjalta ymmärrän jonkin verran myös espanjaa. En tiedä mikä on elämäntilanteesi nyt mutta lukemani blogi näytti todella mielenkiintoiselta ?

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: