4.7.2017 Sari Pihlava

Pihanhoitoa Verensokerilandiassa

Neljäntenä kesälomapäivänä olosuhteet näyttivät olevan kohdillaan – säätiedotus lupasi sopivasti lämpöä ja pelkkää poutaa. Rikkaruohot olivat päässeet kukoistavaan kasvuun, ja jokunen talven nujertama kasvikin odotti vielä noutajaansa.

Pihatyöntekijää kaivattiin siis. Ilmoittaudun heti hommiin, sillä ulkona puuhailu on minulle mieleistä. Haastavaksi pihatyöt muuttuvat vasta diabetekselle asettamieni tavoitteiden myötä: Ei hypoja kiitos minulle! En halua syödä pelkän verensokerin takia enkä kyllä huoli korkeita sokereitakaan.

Siinä missä pihatyöt ovat oikeasti vain pientä puuhastelua, minulle ne tarjoavat myös älyllistä haastetta. Elämäni diabetes-ulottuvuus pitäisi osata huomioida aina. Jos joskus en osaa, jaksa tai muista, diabetes potkii kyllä pian nilkoille ja laittaa miettimään, kannattiko löysäillä. Kuulostaa aika armottomalta, mutta sellaista tämä on.

Te tiedätte, että diabeetikon pitää varautua liikuntaan insuliiniannoksiaan muuttamalla. Pihatöitä on vaikea mieltää varsinaiseksi liikunnaksi, mutta ainakin minun on huomiota nekin.

Pihatöihin lähteminen vaatii ajatustyötä sekä työn ajoituksen sekä ateria- ja perusinsuliinien annostelun kanssa. Paras ajankohta kaikelle olisi silloin, kun ateriainsuliinia ei ole enää vaikuttamassa, mutta eihän sellaista näissä koko päivän kestävissä jutuissa ole.

Tuona päivänä sain viimeistellä pihatyösäätöni lounaspöydässä. Grande Finale – rikkarautaan ja lapioon tarttuminen – oli arvioitu tapahtuvaksi heti lounaan jälkeen. Pumpun annosoppaan ylisuurille ehdotuksille saatoin vain nauraa.  Ne annokset, jotka toimivat toimistossa, eivät todellakaan toimi lomalla, saati pihaa hoitaessa.

Ja sitten on näitä hetkiä, kun kaikki ei menekään suunnitellusti. Nytkin Grande Finale näkyi myöhästyvän aikataulustaan. Silloin verensokeri karkaa herkästi taivaaseen asti, resistenssi astuu peliin, ja mikään suunniteltu annos ei enää riitä. Tällä kerralla pumpun sensori ehti kertoa reilun kympin lukemista ja hurjasta nousunopeudesta, ja silloin hermoni petti. Nyt mikään ei ole tärkeämpää kuin verensokeri, päätin ja kiiruhdin juoksujalkaa kuokan varteen.

Liike pelasti tilanteen, ja pian oli lupa hengitellä. Verensokerivuoren laki oli saavutettu, ja ylämäki oli kääntynyt alamäeksi. Sain nauttia työni jäljestä, kiitellä kukkapenkissä tapaamaani kastematoa tärkeästä työstä ja kiistellä väärään paikkaan asettuneen muurahaisyhdyskunnan kanssa.

Reilu tunti ihanaa rauhaa, ennen kuin insuliinipumppuni päätti keskeyttää sen. Matala verensokeri kuulemma uhkasi, ja siitä piti käydä minulle vinkumaan. Seuraavaksi sain jännittää, riittäisikö tekemäni perusinsuliinin tilapäinen säätö korjaamaan tilanteen vai päätyisinkö varikolle eväitä syömään.

Kaikki sujui tällä kerralla mainiosti. Tilanne taittui ilman ateriointia. Jatkoinkin samalla kaavalla töitä iltaan asti: päiväkahvilla ja päivällisellä pelkät miniannokset insuliinia ja perusinsuliinilla tietysti omat madalluksensa. Lisäksi tiukkaa tarkkailua ja reagointia pumpun hälytyksiin, etten vain päätyisi liian alas tai ylös.

Siinä kitkiessäni mietiskelin, että puuhani näyttää varmasti ihan tavalliselta pihanhoidolta. Näinhän se on muutoinkin elämässä. Diabetes ei näy päälle päin, mutta omahoito on monesti niin vaativaa, että sille olisi syytä varata omat resurssinsa. Jos en olisi itse samassa veneessä, niin ihmettelisin kyllä, miten ykköstyypin diabeetikot ja diabeetikkolasten vanhemmat jaksavat tauotonta hoitamista.

Pihatyöpäivän päätteeksi oli aika nauttia. Esteetikko minussa sai hyvän mielen kauniimmasta pihapiiristä; diabeetikkona ihastelin päivän sensorikäyrää. Miten kauniita ja tärkeitä molemmat! Diabeetikon elämässä on usein tuplasti haastetta, mutta tarjoaa se sentään välillä näitä tuplaonnistumisiakin.

Itäsuomalainen innostuja, jonka elämää ykköstyypin diabetes on tahdittanut vuodesta 1987 alkaen. Pyörittelen töikseni numeroita - kotosalla hämmennän yhteistä soppaa miehen ja teinityttärien kanssa. Luonto, kirpeät kelit, lasten halaukset ja käsillä tekeminen pitävät minut toimeliaana.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: