6.5.2017 Sari Pihlava

Lomapäivän ohjelmana FinnDiane-tutkimuskäynti

Taivas työnsi loskaa kaikessa harmaudessaan, mutta se ei tuntunut missään. Keittiössämme oli kepeä, odottava ja innostunut tunnelma heti aamuviideltä. Tankkaus minulle ja autolle, ja sitten molempien nokat kohti Helsinkiä. Puolilta päivin minulla oli sovittu tapaaminen Meilahden sairaalassa FinnDiane-tutkimushoitajan kanssa.

FinnDiane-tutkimus on tyypin 1 diabeteksen seurantatutkimus, joka keskittyy selvittämään geeniperimän ja ympäristötekijöiden osuutta lisäsairauksien synnyssä. Tutkimus viettää tänä vuonna kaksikymppisiään, ja voi edelleen hyvin ja virkeästi, niin kuin kaksikymppisten kuuluukin.

Olen suhtautunut diabetestutkimuksiin aina tosi suopeasti. Heti sairastumiseni jälkeen osallistuimme koko perhe laajaan tutkimukseen. Täytimme metritolkulla lomakkeita ja kävimme yhdessä isän, äidin ja isosiskon kanssa antamassa näytteitä tämän tästä.

Nyttemmin myös omat tyttäreni ovat päässeet osaksi diabetestutkimusta, koska heillä on perimänsä takia kohonnut sairastumisriski. He osallistuvat vuosittain DIPP-tutkimukseen, joka on tyypin 1 diabeteksen ennustamista ja ehkäisyä tutkiva projekti.

Koen olevani varsin rutinoitunut tutkimuspotilas, mutta FinnDiane pääsi yllättämään laajuudellaan. Tutkimukseen osallistumalla sain todella paljon tietoa terveydentilastani, ja tämä kaikki pelkkien matkakulujen hinnalla.

Tutkimuskäyntiin kuuluvat kaikki diabeteksen vuosikokeisiin lukeutuvat tutkimukset. Lisäksi Meilahden sairaalassa tutkimukseen osallistuville on mahdollista tehdä myös liuta erikoistutkimuksia. Omassa hoitopaikassani vuosikoeasiat hoituvat hyvin, joten nuo erikoistutkimukset herättivät mielenkiintoni. Esimerkiksi luuston tiheyden määritys sekä valtimoiden jäykkyyden ja kaulavaltimon seinämän paksuuden mittaukset kiinnostivat. Pään magneettikuvaus meinasi vähän jo hirvittää, mutta selvisin sentään siitäkin.

Tutkimustuloksista osan sain jo tutkimuskäynnillä mukaani, ja loput tulivat sitten myöhemmin postitse. Kirjallista palautetta on ollut mielenkiintoista tutkia jälkeenpäinkin.

Kaikkein työläimmältä tutkimukseen osallistumisessa tuntui ruokapäiväkirjan pito kuuden vuorokauden ajan. Kaikki tutkimuksen osa-alueet ovat toki vapaaehtoisia, mutta itse halusin osallistua kaikkeen, mitä tarjottiin. Ja kyllä se ruokapäiväkirjan tekeminenkin kannatti. Palaute oli sen verran tarkalla tasolla, että enpä ole aiemmin sellaista saanut. Kuituja saisin näköjään lisätä huoletta ruokavaliooni. Vitamiinien saanti on tällaisenaan jo tosi hyvällä tasolla, mutta folaatista näkyi olleen ainakin kirjauspäivinä pulaa. Varsin mielenkiintoista tietoa!

Tutkimuskäynti ja sen poikimat muutamat lisäselvitykset omassa hoitopaikassani antoivat uskoa tulevaan. Vaikka elämäni onkin täysin insuliinin varassa, tulokset vahvistivat mielikuvaa terveydestä. Minulta siis lämpimät kiitokset tutkimusryhmälle! Teette arvokasta ja mielenkiintoista työtä sekä näin omakohtaisesti että erityisesti laajemmin ajateltuna. Suosittelen FinnDianeen osallistumista kaikille, joiden kohdalla tarvittavat edellytykset täyttyvät. Tehkää hyvää itselle ja siinä samalla myös diabetestutkimukselle!

Lopuksi terveisiä FinnDiane-tutkimusryhmältä: Tutkimukseen otetaan edelleen mielellään mukaan uusia aikuisia diabeetikkoja. Miehiä on toistaiseksi ollut suhteessa vähemmän tutkimuksessa mukana. Myös diabeetikot, joilla jo on jokin liitännäissairaus tai -sairauksia ovat tervetulleita tutkimukseen mukaan. Kiitokset myös kaikille vuosien varrella jo FinnDiane-tutkimukseen osallistuneille!

Itäsuomalainen innostuja, jonka elämää ykköstyypin diabetes on tahdittanut vuodesta 1987 alkaen. Pyörittelen töikseni numeroita - kotosalla hämmennän yhteistä soppaa miehen ja teinityttärien kanssa. Luonto, kirpeät kelit, lasten halaukset ja käsillä tekeminen pitävät minut toimeliaana.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: