23.6.2016 Sanna Porokara

Ikävä yllätys ienrajassa

Olen suunhoitonatsi. Lankaan ja harjaan hammasrivistöäni säännöllisesti ja minua on siunattu vahvalla hammasluulla. Silti suussani tapahtui taannoin kummia. Suun tulehdus koetteli sekä verensokeritasapainoa että psyykettä.

Kävin tammikuussa vuosittaisessa hammaslääkärin tarkastuksessa ja tuolloin kaikki oli vielä ihan kivasti. Pientä ientulehdusta siellä täällä, mutta ei mitään isompaa. Hölmönä yritin ottaa oikotien onneen ja tehohäätää tulehduksen  käyttämällä erästä näyttävästi markkinoitua suuvettä, joka lupasi hoitaa kaikki suun ongelmat. Laiskuus kostautui todella ikävästi kun tämä ihmevesi tappoi suusta myös hyvät bakteerit ja päästi valloilleen haitallisemman bakteerikannan, joka aiheutti varsin kipakan ientulehduksen yhden hampaan juureen.

Palasin häntä koipien välissä hammaslääkärin vastaanotolle, joka totesi antibioottikuurin olevan ainoa vaihtoehto, sillä olin kokeillut jo ainoaa kotihoitokeinoa, klooriheksidiiniglukonaattigeeliä ja ien muistutti lähinnä jauhelihaa. Ongelmitta ei sujunut antibioottihoitokaan, ensimmäinen kuuri aiheutti vakavahkoja sivuvaikutuksia ja varsinainen parantuminen vaati kaksi muuta kuuria.

Erikoislääkärin arvioon

Oma hammaslääkärini laittoi ienjupakan seurauksena minulle lähetteen parodontologille, iensairauksien erikoislääkärille, parodontiittiepäilyn seurauksena. Siinä vaiheessa suututti ja pelotti. Kaikesta hammashikaroinnista huolimatta näin jo tulevaisuuden hampaattomana. Tuskallinen lääkärireissu koitti huhtikuussa, jolloin onnekseni paljastui, että kyseessä ei ole parodontiitti, vaan raskausajan hormonihuuruista diabeteksen vauhdittamana syntynyt ientulehdus, joka ei syönyt hammasluuta, mutta aiheuttaa päänvaivaa vielä näin pitkään syntynsä jälkeen.

Harvemmin tulee kohdattua jonkun muun alan kuin sisätautien erikoislääkäriä, joka olisi ollut niin hyvin perillä diabeteksestä. Käynnin aikana tulikin selville, että kyseinen lääkäri onkin erikoistunut diabeetikoiden suusairauksiin, mikä oli mukava yllätys käynnin yhteyteen.

Minut passitettiin kotiin uusien hoito-ohjeiden kera ja ne toimivat! Kahdestatoista tulehtuneesta hammasvälistä on jäljellä enää yksi sitkeä pikkupaskiainen, jonka aion vielä taltuttaa. Hammasväliharja on uusi ykkösaseeni ja heinäkuisella tarkastuskäynnillä selviää tehohoidon tulokset.

Salakavalat suuvaivat

Koko episodi sai taas miettimään, että kuinka nopeasti kaikki voikaan mennä pieleen. Ientulehdus tai parodontiitti ei juuri itsestään ilmoittele ennen kuin voi olla liian myöhäistä.   Parodontologi totesikin, että suun kudostulehdusten pitäisi olla yksi diabeteksen “virallisista” lisäsairauksista, sen verran yleisiä ne meillä ovat.

Jatkuva hoito ilman isompia lipsumisia on ainoa keino päästä tästä ällövaivasta eroon. Niin kauan kuin minussa henki pihisee, kuuluu päivittäisiin hampaidenhoitorutiineihini 2 x harjaus sähköhammasharjalla fluoritahnaa käyttäen ja iltaisin hammasvälien ja ientaskujen puhdistus hammasväliharjalla.

P.S. Se mahtiparodontologi kirjoitti yhdessä erään diabetologin kanssa artikkelin diabeetikoiden suuongelmista tuoreimpaan Diabetes ja lääkäri -lehteen, juttu alkaa sivulta 15 ja on hyvää luettavaa myös meille potilaille.

Kolmekymppinen ykköstyyppi, joka vuosien sokerisuossa rämpimisen jälkeen tajusi, että diabetesta tai elämää ylipäätänsä ei voi suorittaa kaavamaisesti. Täydellisen hoitotasapainon rattaisiin kapuloita tällä hetkellä heittävät (kaikella rakkaudella) perhe ja työ, eli ne ihanan kamalat ruuhkavuodet.

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Deeblogin kirjoittajat

%d bloggaajaa tykkää tästä: